Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem rozdíl mezi L3 switchem a routerem

Jaký je rozdíl mezi routerem a L3 switchem z hlediska princpu funkce a schopností? Na co se který hodí lépe a hodí hůř? Kde se rozdíl projeví?

Někde jsem četl že router zpracovává pakety softwarově v operačním systému (tedy pakety ze síťového rozhraní (L2) vybalí , zpracuje (L3), a zase pošle na síťovku podle tabulky a odtud to je zase na L2) zatímco L3 switch se chová jako switch, že tam žádný "operační systém tudíž ani [běžný]procesor není") a vše probíhá podobným způsobem jako o switchů - čip na základě tabulky rozřazuje pakety na cílové rozhraní (tedy s tou úpravou, že na L3 musí i správně přepisovat MAC adresy a znovu počítat kontrolní součet
rámce)

A u toho by mě zajímal menší detail: zatímco u L2 forwardování (funkce switch) hrají roli MAC adresy zařízení, takže zjednodušeně switch si drží asociační tabulku na kterému portu je jaká MAC adresa, u L3 routování je komplikovanější - se hraje podle IP adres (a podsítí určenou síťovou maskou), na to by stačila (T)CAM paměť/tabulka. Ale ztížení je, že na portu může být více sítí (v domácích podmínkách ne, u velkých sítí), např na 192.168.1.0/24, 192.168.5.24, představuje to problém? U L2 Také může být na portu víc mac adres (situace:na portu je další switch), ale jde o přesné (unikátní) adresy a nikoli o rozsahy. Pořeší to TCAM tabulka?

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny