Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Externí disk WD Elements 10B8 USB nemá viditelný oddíl ve Windows 8.1

procházím si tu slohovku v dotazu, je to tam schované. já se zasek na další větě, kde chceš rovnou odstraňovat oddíl, přitom na obou screenech máš něco jiného a nevíš co platí.
k tomu to zobrazuješ na win8 a řešíš usb disk s více oddíly, což není korektní. vylepšením dotazu byla později informace o tom, že se majitel pustil do formátování a v půlce to násilně odpojil.

1) když chceš jen zprovoznit nečitelný disk, ať jde dále používat, prostě zrušíš jeho současný obsah.
to znamená odstranit všechny současné oddíly. nouzově ve správě disků - zrovna na tvém screenu ukazuje nesmyslné rozložení. vřele doporučuju partition manager třetí strany (ty máš easeus), navíc rozeznají případné linuxové oddíly.
kvůli omezení starších windows a kompatibilitě různých televizí je rozumné mít disk typu mbr s jediným oddílem. tomu odporovaly oba tvé screeny, s tím že informace z windowsí správy disků bývají nedostatečné.

2) zatímco když chci dělat záchranu dat, nesmím na ten disk nic zapsat ani měnit geometrii disku. rozhodně tím nemůžu začínat svůj dotaz.
partition manager třetí strany použiju pro náhled co tam teď je, jak disk snad mohl vypadat, jak má reálně velké oddíly.
- na primitivní obnovu smazaných souborů by se použila třeba recuva a je jasné, že kdybych chtěl získat 1tb dat, že je nebudu obnovovat na 300gb disk.
- na rekonstrukci poškozených oddílů funguje testdisk. má jen textové ovládání a neukazuje moc přehledně kde je a co dělá. ale funguje, na mbr disky určitě.

jedna technická:
lepší šance na záchranu je u normálních (sata) disků, případně u rozebíratelných usb boxů.
u nejlacinějších přenosných disků (wd elements) s natvrdo připájeným usb rozhraním a s emulací ata příkazů prostě něco jde a něco ne.

druhá technická: záloha je cokoliv, co má druhou kopii. teď záleží, jak je ta záloha dobrá z hlediska odolnosti proti uživatelům.
- usb disk je nejhorší, protože se u něj sčítá hodně rizik: vadné odpojení konektoru může znamenat ztrátu dat (u flashek definitivní). přenosnost svádí k tomu, že cenná data se pučují mezi laiky, co jsou schopní to zavirovat. přenosný disk velmi lehko upadne / zapomene se / je zcizen. připojený disk nemá žádnou ochranu proti zašifrování ransomwarem.
- u domácí nasky si můžu řídit přístupová práva. na ni patří zálohy nebo originály velkých souborů (fotek), které naopak nemám co tahat sebou na nespolehlivém médiu.
- cloud je taky možné řešení, ale má své omezení: cena za provoz, nutné datové připojení, provozovatelé mění podmínky, zdražují, krachují...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny