Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chybný výpočet voľného miesta na lokálnom disku C

Príjemný sobotný večer všetkým,

mám notebook s OS Windows 10. Keď otvorím Tento počítač a pravým tlačidlom kliknem na disk C: → Vlastnosti, vidím 129 GB využitého miesta.

Keď si však C: otvorím dvojklikom a spočítam dohromady obsah všetkých priečinkov (aj tých skrytých), tak dohromady zaberú len 108,24 GB, čo robí rozdiel dohromady 21 GB.

Aká môže byť prosím príčina tohto rozdielu? Dnes som opakovane (cca. 8-krát) preinštaloval jeden konkrétny program, lebo mi stále padal, môže to byť tým?

Vopred ďakujem za očakávanie

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co třeba koš? Režie filesystému (transakční logy)? O bodech obnovení už byla zmínka.
dsa 13.06.2021 09:33
dsa
Jenom dodam, ze kos i body obnoveni mas na C disku a pokud si on nechal zobrazit skryte soubory, tak…
RedMaX 13.06.2021 10:06
RedMaX
Toto už je celkem hodně mimo téma a tazatel by to rozhodně dělat neměl, ale v Hirens Bootu vidiš i s…
nepo vim 13.06.2021 10:28
nepo vim
Jj, Ubuntu by mu to taky nejspis spocitalo vsechno, pokud vim, tak ten open-source ovladac na NTFS p…
RedMaX 13.06.2021 16:23
RedMaX
Get Data Back (program na obnovu dat) zobrazí i "nesoubory" typu $MFT a $MFT.MIR a několik dalších,… poslední
ml1 14.06.2021 14:20
ml1

Jenom dodam, ze kos i body obnoveni mas na C disku a pokud si on nechal zobrazit skryte soubory, tak je predpokladam take vybral. Ne, problem je v tom, ze se mu ani s pravama administratora nespocita obsah vsech slozek, jak uz jsme psali vyse.

A k tomu co pise Nuda, ani TC se do tech slozek nedostane a nespocita je.

Get Data Back (program na obnovu dat) zobrazí i "nesoubory" typu $MFT a $MFT.MIR a několik dalších, jejich velikost rozhodně neni zanedbatelná a klidně by ten rozdíl mohla tvořit.
Jinak v linuxu se dá system volume information normálně zobrazit (i smazat). (Na oplátku je omezený přístup do .Trash, který zase je ve windows bez omezení.)

Práva souborů linux příliš neřeší (roz. u NTFS), za to potom je dobrý zmatek když se takový disk dá zpátky do windowsu. Práva jsou to nejmenší, na to stačí převzít vlastnictví (které má neznámý uživatel S-nějaká čísla) a práva nastavit. Další věcí jsou nepovolené znaky v názvech - v linuxu může být v názvu ? nebo | a možná další, které jsou ve windows zapovězené. A (možná ne) poslední je velikost písmen. SOUBOR a soubor (a všechny zbylé kombinace) jsou v linuxu odlišné položky, zatímco pro windows jen jedna a neznám způsob, jak se dostat k oběma (občas to řeším na flešce).

Jinak nutno uznat, že od prvních krůčků, kdy v linuxu nebylo bezpečné připojovat NTFS pro zápis se situace dost zlepšila a dneska problémy tak nehrozí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru