Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak řešit nefunkční hlavní panel na NB?

Zakoupil jsem elektronickou licenci na W 10, která nechci zatím instalovat na tento můj pracovní NB ze kterého píši a jehož se dále uvedený problém týká, ale na druhý počítač.
Včera jsem se pokusil stáhnout, na tento svůj NB, vlastní W 10 z odkazu na e-mejlu, pro možnost uložení na DVD a instalaci na ten druhý počítač.
Dle zaslaných informací, jsem si pomocí odkazu stáhl z mejlu aplikaci MediaCreation Tool21H1.exe ("nástroj"), pro stažení vlastních W10.
Ovšem po jejím spuštění a povolení zásahu do počítače (řízení uživatelských účtů) došlo k tomu, že se akorát objevila hláška - tabulka "Instalace Windows 10" a v ní informace "Nastaly potíže se spuštěním instalace. Zavřete nástroj, restartujte počítač a pak nástroj zkuste pustit znova."
Což jsem tedy provedl, ale výsledek byl takový, že se, po novém spuštění počítače, neobjevily vůbec tlačítka (ikony) na hlavním panelu, ani ikony zástupců na ploše. Pouze předvolený obrázek plochy.
Pak sice, po kliknutí pravým tlačítkem na plochu, kdy se objevila nabídka úprav plochy, po kliknutí na "Aktualizovat" se na ploše objevily ikony zástupců instalovaných aplikací
Ovšem hlavní panel a navigace nefunguje. Ani po kliknutí na něj, kdy se objeví možnosti jeho voleb a nastavení a provádím tato nastavení.
Takže se vůbec nezobrazují ikony tlačítek a ani nejde ani spustit vpravo obrazovka "Start". Dále rovněž nefungují možnosti navigace (rohy).
Ale když na ikonu na ploše zadám " Umístit na hlavní panel" a pak po druhé volím nabídku možností opět, je v ní uvedeno "Odebrat z hlavního panelu". Ale na hlavním panelu se nic neobjeví.
Při kliknutí pravým tlačítkem na hlavní panel , v nabídce možností, ve "Vlastnosti hlavního panelu a navigace" nefunguje u "Hlavního panelu" tlačítko "Přizpůsobit" a i při správném navolení možností u položky "Navigace" nefungují ani předvolené možnosti navigace. Pouze v položce "Panely nástrojů" jdou zakliknout jednotlivé možnosti (Plocha,Odkazy, klávesnice) a tyto se objeví popisem na hlavním panelu.
Jde zřejmě o nějaké částečné poškození mého původního OS.
Pro informaci uvádím, že nyní mám instalovány W 8.1 (legální, ale nemám jejich číslo licence).
Použité úložiště mám HDD 1 TB, rozdělené na dvě partition C a D. Na C (cca 350 MB) mám instalován OS a aplikace a na D (cca 550 MB) mám veškerá data. Data mám sice zálohovaná na externím HDD, ovšem překopírovávat je zpět, v případě obnovy mých W 8.1, se mi moc nechce.
Počítač sice funguje, ale nefunkčnost hlavního panelu mne dosti omezuje.
Poradíte někdo, jak tuto situaci, pokud možno jednoduše, řešit? Za případné rady děkuji.

Předmět Autor Datum
Možná máte zapnutý Režim tabletu. V Nastavení počítače zkontrolovat (vypnout). Zkuste také v Ovládac…
Paron 27.07.2021 09:19
Paron
V desítkách, které mám na manželčiném NB, tohle je (režim tabletu), ale na mých "vosum jedničkách" a…
George63 27.07.2021 15:53
George63
ISO W10 vyrob na fleške cestou Rufus, skontroluj, aký máš zavádzací sektor na aktívnom oddiele hdd,…
Nuda 27.07.2021 16:27
Nuda
Psal jsem hned v úvodu, že ty W 10 nechci instalovat na současný NB s W 8.1. Pořádně čti otázku. :-|…
George63 27.07.2021 17:02
George63
Odovzdaj tie svoje hókus-pókusy normálnemu, slušnému, skúsenému "inštalatérovi" W10, lebo si ľavý, č…
Nuda 27.07.2021 16:43
Nuda
Pokud ti aplikace, kterou jsi spustil, nabořila systém, tak použij návrat do bodu obnovy, kdy byl sy…
petrM 27.07.2021 17:11
petrM
Osobne nechápem viac vecí, ako dnes niekto slušný, poctivý, eštébákmi, boľševikmi dlhoročne prevycho…
Nuda 27.07.2021 17:25
Nuda
To byl překlep, pochopitelně GB. Nějak jsem se "upsal". Nad tím " návratem " jsem tak nějak uvažoval…
George63 27.07.2021 17:30
George63
Nezálohuješ? Možná bys měl začít... Třeba Macrium Reflect.
host 27.07.2021 17:32
host
Ale zálohuju. Na ext. HDD a i na dalších úložištích (další PC a hodně důležité i na "archivních" DVD…
George63 27.07.2021 17:58
George63
Ale zálohuju. To tě chválím! :-):beer: Ale jde mi o to, abych nemusel těch cca 400 GB kopírovat zp…
host 27.07.2021 18:43
host
Vždyť jsem to psal. Ale jde mi o to, abych nemusel těch cca 400 GB kopírovat zpět a instalovat zase…
lední brtník 27.07.2021 18:58
lední brtník
No nevim, ja to mam naopak tak, ze zalohuju predevsim data, system se da kdykoli ziskat nejaky, star…
gilhad 27.07.2021 20:42
gilhad
nikde nepíšu, že na data seru a vyhýbám se jejich záloze. nevím, jestli je to tak nesrozumitelné. a…
lední brtník 27.07.2021 21:48
lední brtník
Jak to, že nejdou vytvořit znovu fotky ze svatby?! Jdou... ]:)8-)
host 27.07.2021 21:54
host
Pro případ, že by se někomu stal podobný problém, uvádím jak nakonec vše dopadlo a jaké bylo řešení,…
George63 28.07.2021 22:15
George63
podle popisu zoufale pomalých změn ti jednak systém startuje z pomalého disku - v tomto století už s… poslední
lední brtník 28.07.2021 22:40
lední brtník

V desítkách, které mám na manželčiném NB, tohle je (režim tabletu), ale na mých "vosum jedničkách" asi přímo ne. Ono, já se totiž ani nemůžu nějak dostat nyní do klasické běžné nabídky "Nastavení PC". A v "Ovládacích panelech" toto asi rovněž nikde nemohu najít. A ve "Vlastnostech hlavního panelu a navigace" (po kliknutí pravým na hlavní panel), kde jsou určité možnosti nastavení, to rovněž nejde. Jak jsem psal, je tam tlačítko "Přizpůsobit", ovšem reakce na něj žádná. Tož zatím nevím.:-(

ISO W10 vyrob na fleške cestou Rufus, skontroluj, aký máš zavádzací sektor na aktívnom oddiele hdd, či je Uefi/GPT alebo MBR. (Rufus umožňuje v nastavení tieto voľby bútovacej flešky z ISO Windows).

Sprav si dulaboot, uvoľni vedľa W8.x nejaké miesto nového, voľného, primárneho logického oddielu, stačí cca 60GiB, na ktorý z bútovacej flešky po reštarte PC, nainštaluješ W10 x64 bit.

Budeš disponovať s oboma OS, W8.x + W10, oba x64 bit., ktoré sa po reštartoch vždy zobrazia v gr.prostredí na oddiele ozn. písmenom C:\.

Oba OS sa dajú skryť, bez písmena logického oddielu, čiže po reštartoch neuvidíš ten ktorý spiaci systém v Exploreri či iných prehliadačoch, TC a spol. (Ochrana pred škodnou alebo ransomware spiaceho oddielu s OS).

Ak sa chceš vyhnúť pitomým omalovatkam v prípade voľky medzi OS (modré pozadie, opakovaný reštart) zadaj do cmd.exe, ako Správca tento text:

bcdedit /set "{current}" bootmenupolicy legacy

Budeš mať klasické menu po reštarte PC s voľbou OS pre šipky kurzora klávesnice, ako pri V7/Vista/XP.

Psal jsem hned v úvodu, že ty W 10 nechci instalovat na současný NB s W 8.1. Pořádně čti otázku. :-| To za prvé. Jinak ale neřeším tu instalaci W 10, ale problém, který vznikl po stažení a spuštění "nástroje"- aplikace MediaCreation Tool, aplikace pouze pro stažení těch W 10, na můj NB, ne za účelem instalace, ale za účelem vypálení na zaváděcí DVD a zhotovení media pro další instalace W10 do dalších NB a PC.
To že nejsem "odborník" na instalaci OS je možná pravda, ovšem vše se člověk nějak naučit musí. A pokud jsem měl již instalační media, většinou na DVD, na předchozí verze, třeba W 7, tak jsem je běžně a bez problémů instaloval a zprovozňoval už na více PC a NB. Takže až taková "lama" už zase nejsem.;-) Ale přečti si mé "krédo" u mého avataru.:-D

Odovzdaj tie svoje hókus-pókusy normálnemu, slušnému, skúsenému "inštalatérovi" W10, lebo si ľavý, čistá lama bez riadnych znalostí OS, politiky Gpedit.msc, PowerShell, Dism.exe, príkazového riadka cmd.exe.

Osobne nechápem viac vecí, ako dnes niekto slušný, poctivý, eštébákmi, boľševikmi dlhoročne prevychovávaný občan, môže disponovať v PC mašine bez flešového SSD disku, určený výhradne na systém.

Síce dá sa rôzne kamuflovať, experimentovať skúseným užívateľom s naťahaním dát (nielen kernel a spol. po reštarte do rýchlej RAM), aby OS s obslužným SW na pomalom HDD šliapal, ako delo, takmer ako pri SSD disku, len to chce nevypínať PC, iba uspávať systém do RAM. Ale to je vec výhradne pre mierne pokročilého usera znalého Windows od jeho prvopočiatkoch s uvedením na trh.

To byl překlep, pochopitelně GB. Nějak jsem se "upsal". Nad tím " návratem " jsem tak nějak uvažoval, ale ještě jsem to nikdy nezkoušel a tak mám trochu obavy abych ještě víc něco "nepohnojil". Hlavně mi jde o ta veškerá data, ale i o instalované aplikace. Je toho za cca posledních 5 let dost. Ale asi to přece jenom nakonec zkusím.

Vždyť jsem to psal. Ale jde mi o to, abych nemusel těch cca 400 GB kopírovat zpět a instalovat zase i veškeré aplikace.

takže ta záloha je spíš neobnovitelná nebo nefunkční.

ideální je pouze systém s aplikacemi (a nastavením v user adresářích) na disku c: -> ten se komplet uloží do image-souboru, to je obnovitelná záloha, komprimuje se zhruba na polovinu. free je např. easeus todo backup.

veškerá velká uživatelská data, která stejně nejsou komprimovatelná (filmy, hudby, fotky) leží na datovém disku d: -> ten se pokaždé nezálohuje celý do nesmyslného obrovského archívu, ale celý se změnami se přikopíruje na nějaký nejčastěji síťový disk, v nejhorším usb (nízká životnost), nebo druhý disk v pc (pak do těch záloh uživatel furt jebe a ničí je).

No nevim, ja to mam naopak tak, ze zalohuju predevsim data, system se da kdykoli ziskat nejaky, stary, novy, jiny (pokud treba odejde HW, tak ovladace pro novy atd ...), ale data ne.
Upravit system je prace v nejhorsim na vikend, (kdyz tam clovek chce vsechno do posledniho puntiku stejne jako pred reinstalaci, vcetne vsech aplikaci), zatimco znovuvytvoreni dat je na roky prace a nektera proste znovu vytvorit ani nejdou (fotky ze svatby napriklad) ...

Ale chapu, ze kazdy to ma nejak jinak

Pro případ, že by se někomu stal podobný problém, uvádím jak nakonec vše dopadlo a jaké bylo řešení, které problém odstranilo.
Takže, po volbě položky "Všechny položky ovl. panelů", pak v nich "Nástroje pro správu" a v tomto zástupce aplikace "Konfigurace systému". Tuto jsem spustil a v ní nastavil "Normální spuštění". Po tom co se to podařilo uložit -"Použít" a potvrdit, byl zadán požadavek na restart systému. Po jeho provedení počítač dělal různé "brikule" ::) a trvalo poměrně hodně dlouho (obrazovka zčernala, zmodrala a stále se něco dělo 3-[), ale nakonec se počítač spustil do klasického přihlášení. Po zadání hesla pak, po kratší době, naskočila obrazovka "Start". Po stisku tlačítka "Průzkumník souborů" pak došlo i ke spuštění základní plochy i s funkčním hlavním panelem, včetně funkcí navigace (vše s původním nastavením). No, snad už to bude dobrý.:-/

podle popisu zoufale pomalých změn ti jednak systém startuje z pomalého disku - v tomto století už systém s aplikacemi patří na ssd,
jednak mi celou dobu připadalo, žes spustil upgrade win na tomto stroji omylem, celé to počínání ani zvlášní název aplikace "MediaCreation Tool21H1.exe" nedával smysl.

instalovány W 8.1 (legální, ale nemám jejich číslo licence)

klíč může být v biosu, nebo může jít vyčíst: nirsoft produkey

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru