Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak dostat 3,3 V z powerbanky?

Dělají se a jsou běžně dostupné (i v GME) měniče z 5 na 3,3V. Co jsem viděl, většinou používají třísvorkový stabilizátor, což asi neni pro foťák nejlepší nápad (slibují třeba ampér, ale nechci domýšlet jak budou topit).
Už je to řadu let (2015) co jsem potřeboval napájet GPS přijímač napětím 3,3V (celou konstrukci jsem tehdy předělal na 3,3 kromě textového displeje tomu nic nebránilo a tomu displeji jsem dal -2V na napájení segmentů (normálně se dávalo 0V ale toto byla možnost jak ho provozovat při 3V) aby na něm bylo něco vidět). Původní napájení jsem měl vymyšlené z olověné baterie, pak teprve přišly powerbanky za rozumnou cenu. Tehdy jsem použil nízkoúbytkový stabilizátor LF33, ale ten je asi jen do půl ampéru.
Laboratorní zdroj by byl nejlepší na otestování nejen toho, jaký proud si foťák vezme (kdysi mě šokovalo, že si přes ten pidikonektor (2,1mm) vezme při spouštění 3,5A pokud mu je dá, jinak fungoval i při omezení na 1A) ale i v jakém rozsahu napětí funguje.
Měl jsem jeden foťák (BenQ), který také měl problémy s bateriemi, dalo se tam nastavit lithiové, alkalické a nabíjecí. Ukázalo se, že nejlepší je nastavit alkalické, nespouštěly ten alarm při poklesu napětí, asi protože foťák věděl, že je může vybít do mrtě (nakolik by byl foťák je schopný příliš vybít jsem nezkoumal, tehdejší nabíječka neměla na toto ukazatel a baterie jsem v něm žádné nezničil). A NiMH jsou přece alkalické, takže to ani neni taková lež.
Brácha měl stejný problém, ale tam se foťák zbláznil, a ukazoval vybitou baterku až do 3,8V teda do napětí, které je příliš vysoké (předtím to prý hlásilo vybité baterky čím dál dřív, takže tam asi něco degradovalo, až mu nestačily ani nové).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny