Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Lze na notebook s Ubuntu doinstalovat W 10

S novým počítačem s UEFI a GPT se mi podařilo nainstalovat Linux, W10 a ještě další Linux (v tomto pořadí a bootování přez výběr v UEFI, nikoli zavaděč (grub)), oba linuxy Gentoo a šlo zavést libovolný z těch systémů (přez UEFI, v linuxu pak případně i rovnou skriptem určit, co se nabootuje dalšího, až se bude bootovat).
Ty W10 jsem použil jen na nastavení barviček na klávesnici a byl s nima největší opruz a samozřejmě jsem to instaloval s vytaženým síťovbým kabelem (jako vždy když něco zkoušim s malwarem a virama) a nejsem si 100% jistý, jestli jsem při instalaci 2. linuxu opět nemusel začínat přez USB flash, ale ten 1. to nerozbilo a následně jsem mezi tím chvíli přeskakoval, než jsem nastavil stejný barevný profil i na druhé klávesnici, to už přeskakovat šlo.
W10 bylo jen s lokálním účtem a nikdy se nepřipojilo k internetu (nemělo fyzicky kudy), pochybný čínský FW pro klavesnici se do něj nainstalovat dal, změnit pozadí tuším nikoli a víc jsem je nezkoumal, nebylo proč. Byly klasicky hnusné a blbě ovladatelné, ale konec konců jsem po nich nepotřeboval nic, než spuštění toho pochybného čínského FW (šikmooký démon měl ovladače jen pro Win) a nastavení barviček klávesnice.

Čili pokud máš GPT, tak ten dual boot udělat jde (já šel cestou, že jsem do EFI partišny do podadresářů naházel kernely, co měly v sobě zakompilovanou cestu root=/dev/nvme0n1p10 nebo tak podle toho kde byly ty linuxy = tady na 10 partišně například) a jde mezi tím vybírat i v BIOSu/UEFI i z příkazové řádky Linuxu
Stejně tak by šlo tam dát ten grub(2), ale to už jsem považoval za poněkud nadbytečné. Ale šlo by to.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny