Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dokaze umela inteligence u aut byt min poruchava nez clovek??

Nevím jestli to sem patří, ale zajimalo me zeptat se programatoru co si mysli o umele inteligenci (ktera je stejnak naprogramovana clovekem) zda dokaze byt min poruchova nez clovek, a pripadne budoucnost silnic a znacek, nedokazu si představit ze napr ohlou znacku dokaze nasnimat pocitac pripadne dalsi jine veci

Je AUtO CO BUde rIDIT SAMo BUDOUCNOSt?
Diky

Změna kategorie, původně: Programování (host)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Auto, co se řídí samo je už vlastně minulostí :-D Respektive už pár let taková auta po silnicích je… nový
gilhad 17.11.2021 00:45
gilhad
díváš se na letecké katastrofy, jak hledají příčiny? a furt lidstvo dokáže vymyslet nové chyby - vla… nový
lední brtník 17.11.2021 13:46
lední brtník
bugla klavesnice nový
kfkf 17.11.2021 18:31
kfkf
A ty jsi brácha tazatele Fnf?:-) nový
Karel04 17.11.2021 19:31
Karel04
A ještě mají sestru Gwpqbioht. ]:) nový
host 17.11.2021 19:42
host
ne autor poslední
kfkf 17.11.2021 20:52
kfkf

Auto, co se řídí samo je už vlastně minulostí :-D

Respektive už pár let taková auta po silnicích jezdí a za hezkého počasí jim to v přehledných situacích jde dobře.

Ohnutá značka není až takový problém, to se dá (relativně) snadno SW přepočítat do roviny a protože možných značek je málo (tuším jen pár stovek) a navíc normalizovaných, tak si snadno vybere, čemu se to podobá nejvíc. Zrovna v tomhle už můžou být počítače lepší než člověk.
I špatné počasí určitých typů dokážou kompenzovat líp - například tmu.

Na druhou stranu pořád mají problémy s "logickým myšlením", když se jim blbě rozlišujou věci romazané a "nesmyslné" jako náhodné obrazce v blátě a prachu a vyjdou jim tam občas věci, které tam nejsou a být ani nemůžou (přeludy), nebo jim "cesta vede jinudy".
A předvídavost, co kdo udělá za hovadinu jim taky zas tak moc nejde.

Nicméně i v tomhle se zlepšujou. A ano, samozřejmě, že v určitých ohledech AI dokáže být míň poruchová než člověk a najít i souvislosti/tvary/... které člověk nenajde. Samoučící se počítače jsou věc celkem stará, už pěkných pár desítek let v praxi používaná. Na určité úlohy je to skvělá metoda. Předhodíš počítači mraky obrázků (nebo jiných vrozů, nebo dat) a řekneš mu, co na nich je, a on si sám najde, jak to na nich poznat. pak mu předhodíš další sadu a on ti řekne, co "vidí" a ty mu oznámkuješ, kdy se trefil a kdy ne a co to mělo být. A opakuješ to tak dlouho, dokud není dost úspěšný, nebo nad ním nezlomíš hůl a nezačneš znova a jinak. Problém je ten, že ani jejich tvůrci ti neřeknou, jak přesně to ten počítač dělá a co přesně se naučil. Přibližně to dělá tak, že má řadu vrstev a každá vrstva má spoustu "neuronů" a ty jsou mezi sebou propojené a v podstatě si vezmou hodnoty na vstupech s nějakýma váhama a podle toho nastaví výstup(y) a podle zpětné vazby ty váhy upravují, dokud to není nějakým způsobem "dost dobré". (A kpro šlověka to pak připomíná soustavu tisíců rovnic o tisících neznámých, kde o žádné (s vyjíkama vstupů a výstupů) není moc jasné, co znamená její hodnota a k čemu vlastně slouží)

Najdi si například neuronové sítě. Proč myslíš, že Google dělá capchu? Trénuje si AI :-D (A už mu v tomhle funguje dobře, a určitě se případy, kdy víc lidí udělá tu samou chybu, zkoumají a říká se jí, zda se se sekli všichni ti lidi, nebo ona).

Problém je, že spousta věcí, která je pro člověka jednoduchá je pro počítač složitá a naopak. Vstoupil z auta, udělat pár kroků ke dveřím, otevřít si a vejít zvládne každé děcko - ještě nedávno v tom ARPA dělala soutěže mezi roboty a spousta kandidátů to nezvládla neprosto neuvěřitelným způsobem. Kojenec už klasifikuje věci okolo "máma", "táta", "čičí" ... s velmi rozumnou úspěšností, naučit tohle počítač trvá skoro stejně dlouho. Dítě v první třídě už dokáže většinou číst a psát a správně opsat i celkem nečitelné věci, kde třeba i některé písmena jsou úplně rozmazaná, nebo chybí a klidně je to vystříhané z různých novin nebo psáno mnoha různými fonty. (Včetně takových těch ozdobných písmen na začátku pohádky, kde je to celý obrázek přez pár řádků a v něm je to písmenko skryté - třeba rytíř opírající se o jabloň a rámcově tvořící velké ozdobné R). Normální OCR má furt ještě problémy se scanem tištěné knihy (a to je tam v podstatě jeden font, nebo několik málo fontů) - jako jo, řekněme, že to má 99% úspěšnost, což znamená, že průměrně udělá asi 2 chyby na 3 rádky a většinou mu vyjdou naprosté kraviny (takovou chybu by člověk neudělal).
Na druhou stranu počítat trajektorie letících kličkujících nadzvukových raket a směřovat střelbu tak, aby olovo letící po balistické křivce bylo přesně tam, kde bude špička té rakety, ař obojí uletí pár stovek metrů, to třeba počítače už zvládají v reálném čse, včetně hejbání těma kulometama s tím, že je potřeba započíst i jejich servačnost a zpoždění a vliv pohybující se hlavně na trasu střely - a ty rakety sestřelí dřív než k nim doletí - doslova ve zlomku sekundy.

Takže sice už v pár státech takhle ta pokusná samořídící se auta jezdí, ale do plného provozu ještě schválena nebyla a ani se to v nejbližších letech nečeká (teda firmy tvrdí, že jako jo, ale to tvrdí už pár let a podle toho jak to pokračuje, tak ještě pár let to asi tvrdit budou), protože v reálném provozu je spolehlivost 99.99% na nic a znamená, že to poměrně brzo někde selže. Neříkám zrovna havaruje, ale zareaguje blbě. A pustit do výroby a prodeje auto, které při běžném provozu obden nějak selže a převzít za něj zodpovědnost si žádná firma netroufne.

Tak to zatím testujou někde u sebe a do výroby se poučtí všemožní "asistenti" jízdy v pruhu, rozjezdu do kopce, parkování, předjíždění, navigace atd atd, kde je posledním arbitrem řidič, která může dupnout na brzdu a taky nese plnou zodpovědnost. A pravda je, že tyhle dílčí systémy se díky zpětné vazbě od uživatelů zdokonalily tak, že jsou v podstatě spolehllivé. Ale na úplné nahrazení řidiče a masovou výrobu to ještě není, protože KAŽDÁ jedna bouračka by byla mediální UDÁLOST se všemi dopady, i když normální lřidiči udělají v součtu těch bouraček za den řadu.

---

http://web.archive.org/web/20200821072244/http://petr-kubac.blog.cz/1205/smoleni-se-s-hardwarem-a-choroba-jmenem-moravcuv-paradox

Takže v čem je pes zakopaný - Hans Moravec a další za svoji dlouhou kariéru zjisitli, že ty nejjednodušší funkce organismů jsou nejhůře napodobitelné pomocí robotů. Moravcovými slovy : "zjistili jsme že jednoduché věci jsou složité a složité věci jsou jednoduché".
Jinými slovy, není problém udělat počítač, který porazí velmistry v šachu nebo v Riskuj, ale robot který vyžehlí a zajde nakoupit - ačkoliv se to zdá jako základní věc - to je opravdový problém.
Nejsložitější jsou věci úplně podvědomé, které ani nevíme jak děláme - poznat zelené kolečko, vyhnout se díře atd. A jako chemik bych řekl že ty ještě složitejší jsou na buněčné a sub-buněčné úrovni - udržování složení cytoplasmy, metabolismus, dělení buňky a vůbec.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru