Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Síťový disk stále pracuje i když nemá.

někam zálohy jistě patří, chce to číst s pochopením.

absolutně nejhorší nespolehlivé médium je flashka - nikdy nedoporučeno.
flashka je fajné transportní médium k přenesení odněkud->někam. když chcípne nebo se ztratí, furt data zůstaly na zdrojovém nebo novém přeneseném místě. ale nikdy nesmí být pracovním/záložním médiem nespolehlivá flashka.

o něco míň špatným médiem je usb externí disk,
je nedoporučovaný kvůli snadné ztrátě dat: nejčastěji vadným odpojením za chodu, pádem na zem, krádeží, pučováním disku na kterém mám zálohy a cizí lama se k tomu chová jako prase.
nejhorší kombinací je totiž nápad na usb disk "na všechno", to jsou ty 4tb krámy, kde lidi mají originály fotek a videí z dovolené, přenáší na tom debilní seriály z uložto a ještě na to chcou zálohovat.
takže:
- když už usb disk, tak jeden vyhrazený jen na zálohy a naučit se ho bezpečně odpojovat, s prodlevou, tento disk zůstane jen doma.
- a potom jiný disk na přenášení obyčejných kravin kam mě napadne, ale na takový zálohy nepatří.

sám na zálohy preferuju síťový disk, typicky domácí nas.
výhodou síťového disku je to, že si můžu vyrobit sdílené adresáře podle potřeb. potom zálohy přimapuju jen když je potřebuju a vím že nemám pc napadený ransomwarem.
hlavně to chce dbát, že nestačí si nějaký disk pojmenovat "záloha" a mít ty data pouze na něm; jediné místo není záloha, i ta naska může odejít a mám po zálohách.
co je cenné, musí být uložené aspoň na 2 místech.

včil jsou v módě ty cloudy, ale který z nich má tak rychlý přístup, je skoro zdarma, není v rusku (acronis) a mám tedy záruku, že se k datům dostanu i za 10 let?
pozor, i leckteří kabelovkáři u nás nabízí výrazně nesymetrický přístup a než ty data na net odešlu, stihnu si koupit nějaký externí disk (od výrobce, co to umí. wd to není, na jeho krámy tu jsou furt nějaké stížnosti)
takže zvolit si něco, co odpovídá mým možnostem a dává smysl z hlediska omezení ztráty dat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny