Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Sdílení dat a tiskáren v domácí síti

Potřebuji sdílet data mezi nbookem a pc v privátní síti Win10. Sdílení v obou počítačích je mnou nastaveno na všechny složky, tj. disk C(system) i D (data). Když ale zvolím root obou disků, nejde to, viz screen. Předpokládám, že to je v rámci ochrany přístupu. U obou jsem uživatel s admin přístupem. Dá se to nastavit nějak pro CELÉ disky, nebo je to nutné dělat pro každou vnořenou složku zvlášť?
Existuje na to třeba nějaká utilita, která to umí?
díky za radu, nebo tip
Petr

Předmět Autor Datum
Je potřeba to nechat rozšířit do vnořených složek (ba co víc, každému souboru je to potřeba nastavit…
ml1 11.03.2022 13:50
ml1
adminske sdileni pouziva c$, d$, ten vzdaleny admin musi mit heslo. funguje to tak uz od win nt4 dod…
brum brum 11.03.2022 14:36
brum brum
nastavení práv ke sdíleným adresářům / diskům: stačí standardní skupiny ~ administrators, users
lední brtník 11.03.2022 15:50
lední brtník
https://pc.poradna.net/questions/3030414-pripojeni-nb-k-domaci-wifi-siti
lední brtník 12.03.2022 15:51
lední brtník
funguje to tak uz od win nt4 dodnes Mě teda se naposledy přes toto administrátorské sdílení podařil…
ml1 14.03.2022 13:28
ml1
home windows povoluji "administratora" jen v nouzovem rezimu. proto nejde c$,d$ vyuzit. home znaji… poslední
brum brum 15.03.2022 08:18
brum brum

Je potřeba to nechat rozšířit do vnořených složek (ba co víc, každému souboru je to potřeba nastavit), což se většinou udělá samo po zapnutí sdílení. Ale z rootu disku se to z nějakého důvodu neudělá samo. A když se to dá dělat (je to někde v upřesnění, kde se musí nastavit, že to oprávnění platí pro vnořené složky a soubory), tak to kiksne na složkách jako $recycled a systemvolumeinformation a několika dalších, což lze nechat ignorovat, tyhle složky nepotřebujou bejt dostupné přes síť.
Ale pokud nejde připojit ani ten root, tak to ještě neni ten problém s oprávněními složek ale s oprávněním disku. Na kartě zabezpečení je potřeba aby uživatel network měl práva ke čtení (někdy mi přišlo, že stačí everyone, někdy že tam network musí být, někdy že musí být oba, vlastně ani pořádně nevim).
Nastavování oprávnění pro tento účel je pro mě dosud hlavolamem, ale naučil jsem se ho nějak řešit.

Taky je možné, že se ty počítače nevidí, zkuste nejdřív dát \\Asus..15 a měl byste vidět složky C a D. Vůbec profouknout komunikaci je to první, pokud člověk nespěchá, stačí připojit a počkat tak 5 minut, aby se windows nebo linux na síti zorientoval (tohle je zrovna věc, která v obou systémech pracuje stejně blbě).

Pardon, beru zpět, vidím že výpis počítače tam je, tak potom kouknout jaké oprávnění má root disku d, jestli tam má alespoň možnost čtení uživatel network (možná že stačí eweryone, to je to, co dosud jistě nevím), pokud ne, tak ho přidat.

funguje to tak uz od win nt4 dodnes

Mě teda se naposledy přes toto administrátorské sdílení podařilo připojit ve vindows 95 (98 jsem přeskočil), v XP ani Vistách se mi to nepodařilo. Ono to prakticky k ničemu neni potřeba. Stačí nechat sdílet potřebné složky (root C je myslím zbytečný, začal bych se sdílením od složky Users). Možná že to je verzí ne-pro, i když visty jsem měl (vlastně dosud mám) ve verzi busines, což je snad totéž.

Ještě je dobré vědět, že pokud se soubory přesunují (tj. v rámci stejného disku, kdy soubor zůstává, jenom se přenáší záznam o něm do jiné složky), zůstávají jim práva z původní složky (zůstanou nesdílené i pokud se přesunou do sdílené složky; vznikne tak neskutečný chaos, protože na to člověk přijde až po delší době kdy neví, kolika souborů a kterých se to týká). Pokud se soubory kopírují (včetně přesunu mezi disky, tj. kopie a smazání) tak se nastavují zděděná práva podle cílové složky, to je v pořádku. Pokud tento problém očekávám, tak soubory přesouvám ve FARu (to je norton-like souborový manažer, posledních mnoho let je to freeware), kde je možnost nastavit, že práva mají být inherited (zděděná podle cílové složky) a ne zkopírovaná (což je při přesouvání default).

home windows povoluji "administratora" jen v nouzovem rezimu. proto nejde c$,d$ vyuzit.

home znaji jen primitivni zjednodusene sdileni, noveji homegroup, bez overovani prav uzivatele.
syntaxe "net use" ale funguje.

asi bych zalozil na vsech pc v siti pomocny stejny ucet s heslem. home jsem mel 1x v zivote na 9" asus eee, nemam kde zkusit dve home proti sobe.

normalni sdileni (pod uctem admose s heslem), od xp+ v pracovni siti, pouzivam od nt4 po wirdows 10.
drobne upresneni uzivatele v syntaxi je jen mezi ruznymi domenami, ale to se sdileni doma netyka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru