Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno jaký notebook zakoupit?

Já to kupoval po zralé úvaze, protože výkon byl dostačující a měl dost potřebných konektorů (RJ45,VGA,HDMI,3xUSB!, různé SD a pod karty, sluchátka, mikrofon - kde to dnes najdeš?), vešel se do kapsy (doslovně) a navíc nestál nesmysl.
Nepřekvapivě to má pořád stejný výkon, jako když to bylo nové, jen je to trochu (dost) ošoupané, i když na to dávám docela pozor.
Jinak samozřejmě Linux (Windows prostě doma nepoužívám a jinde jen není-li zbytí), konkrétně Gentoo (protože si tam můžu nastavit sám, co si tam chci dát a co naopak ne), X+fluxbox (minimalistický správce oken, se snadnou a rozsáhlou konfigurací, 12 virtuálních ploch, přidání/ubrání dalších na 3 kliknutí myši), hlavní textový editor VIM (protože lepší jsem dosud nepotkal), řada skriptů na cokoli pouźílvám častěji (takže ovládání jednoduché, pohodlné a rychlé), nainstalováno jen co používám, spuštěno jen co aktuálně potřebuju.
(A jako důsledek mi to nezamořujou anezpomalujou věci, které si vysloveně nepřeju.)
Těch 12 virtuálních ploch umožňuje míst snadno oddělená pracovní prostředí podle funkce a řešené úlohy (zavolá zákazník, že něco, přepnu na další volnou plochu/y, pootvírám si okna pro připojení na jeho stroje, dohled, zdrojáky a nemotá se mi to s právě rozdělanou prací) - navíc výhoda mít většinu programů celoobrazovkových a ty, kde se to hodí naopak rozmíštěné na monitoru podle logiky.
Uspávání místo vypnutí mám na disk, takže to udrží obsah oken bez refreshe po libovolnou dobu (týdny, měsíce), zavření víka samozřejmě naskriptované, že nedělá nic - takže se vesele počítá i když někam zrovna cestuju, pokud je to třeba.
Nastavené priority u příslušných programů, takže i když třeba kompiluju systém, tak můžu vesele pracovat, kompilace využije jen idle čas a GUI/TUI běží bez zpomalení.
Faktury například vystavuju tak, že zadám jen potřebné položky (nebo jména sad položek) a skript na pozadí sám vytvoří ze šablon vstup pro LaTeX, který to převede na PDFka, následně rozkopíruje do příslušných adresářů, zařadí do fronty k odeslaní mailem a obstará ostatní administrativu (jako přiložení dosud nezaplacených faktur pro daného zákazníka k tomu emailu a podobně). Pro opakující se faktury mám prostě skript v cronu, který je sám vytvoří a nechá zpracovat.
Protože cestování a výdrž, tak se jak pevná linka, tak i pořadované wifiny připojují jen na jasný příkaz a jiným příkazem se odpojí a šetři se energie. (beztak se "na cestách" vyskytuju až příliš často v oblastech se zoufalou kvalitou pokrytí, nebo prostě bez - a zda se má či nemá něco posílat či načítat si určuju raději sám)
Obecně filozofie, že se nic neděje samo, pokud tomu neřeknu, šetří dost zdrojů i výkonu i nervů. (Aktualizace Windows na pokec? Známí na ně nadávají pravidelně, já aktualizuju přesně když chci a jen co chci ... :-D )
(Co se sazby týče, tak *-TeX je prostě špička nesrovnatelná s word-like molochy - a rozhodně nemusí běřet, když se zrovna nic nesází, jen třeba píšu text)
(Stejně tak třeba CAD si spustím jen když zrovna v něm chci dělat, stejně tak databáze, webový server, ... )
Co se internetu týče, tak několik různých prohlížečů, některé pod jinými uživateli, s různou kombinací nastavení doplňků a filtrů - pro informace používám jeden silně očesaný prohlížeč, co má v defaultu zakázané kde co a i obrázky načítá až na výslovný pokyn, takže web běží překvapivě rychle, ačkoli ochuzený o všecny blikací a hýbací reklamy. Naopak pro (webové) gamesky mám pár různě nastavených prohlížečů, jeden i s podporou flashe (swf) - ale ty zase nepoužívám na normální věci a běží pod jinými uživateli, takže mají dost omezený přístup k disku, jejich historie je značně jednotvárná (jen příslušné gamesky) stejně jako paleta hesel v nich použitých. (a zase většninou běží jen jeden z nich, protože mám jen jedný ruce a oči. Takže celý ten zvěřinec jen sežere nějaké místo na disku, ale paměť a výkon žere jen prohlížeč zrovna používaný)
Zálohování dělám podle potřeby a příležitosti, ale moc často to není, protože to není tolik potřeba - skoro cokoli dělám je v nějakém gitovém repozitáři a díky "release early, release often" commituju často (i desítky commitů denně na jediném projektu) a pokud je připojení k síti, tak mám skript, který na povel fetchne všechny (nebo jen vybrané) repozitáře, a jiný, podobný na pushování (a samozřejmě třetí, který mi přehledně zobrazí, jak na tom jsem s aktuálností a jak s rozpdělanou prací - takže snadno vidím, co jsem zapoměl, co ještě není dotažené/odeslané a tak) - čili takřka aktuální informace jsou vždy na několika strojích, fyzicky vzdálených, ze kterých naráz běží jen část.
Spoustu informací si píšu na soukromé webové stránky - kde používám statické generátory (výsledné stránky jsou jen jednoduché HTML+CSS, poskládané do šablon s příslušných adresářových struktur) (převážně pelican a nikola, ale teď mám v plánu vlastní generátor) - takže si je snadno můžu prohlížet i offline (a samozřejmě jsou verzované v gitu) - vzhled mám jednoduchý (protože jde o informace) a výsledné soubory jsou malé a chodí skoro v čemkoli - to důležité i v textových prohlížečích a i samotný kód je čitelný a bloky okomentované.
Když jsme u toho, tak domovskou stránku mám na lokálním disku jako soubor, obsahuje pár vnořených tabulek, ve kterých jsou přehledně seřazené stovky odkazů (a jejich ikonky opšt na lokálu) - takže se to načte okamžitě i na jakékoli "plečce", bez připojení k netu a shrnuje to dost dokumentace (i lokální), diskuzáků, oblíbených stránek a tak. Čili když někam chci, třeba na poradnu, nebo stackoverflow ... tak jednou kliknu a už se to natahuje v dalším tabu, místo abych v prohlížeči vyklepával do okýnka seznamu Google.com a tam se pak zkoušel trefit. (Vedlejší efekt, že zajímavé odkazy z googlu na něm prokliknu jen jedenkrát a pak už chodím napřímo, aniž bych se ho ptal hodnotím jako pozitivní)
A ano - pořád mluvím o té nepoužitelné desetileté plečce za 7.000 (čili dvojnásobném nesmyslu), ačkoli podobně to mám zorganizováno i všude jinde.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny