Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Ubuntu 22.04 smejd zase nefunguje

VYRESENO:

Bylo tam starsi jadro a nechtelo se aktualizovat, proc nevim, ale kdyz jsem to tam nahodil prikazem, tak ok.

sudo apt install linux-headers-5.15.0-33-generic linux-image-5.15.0-33-generic

Jenze po spusteni noveho kernelu zase pro zmenu chyba mikrokodu:

sudo apt-get install intel-microcode

Vyreseno, ale po restartu chyba ACPI, tak jsem do /etc/default/grub pridal radek:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="libata.noacpi=1"

Dalsi restart a tentokrat nabehlo normalne graficke prostredi, prihlasil jsem se, zajasal a pak si zklamane povzdechl:

Nefunguje sit, vubec system nevidi sitovou kartu. Mam normalni integrovanou na desce Asus H97-Plus. Vsimnul jsem si take, ze z "psensore" zmizely nektere odecitane teploty, procesor + grafika. Teplotu disku to meri dal.

Bylo potreba si stahnout R8168-dkms, je na to normalne i deb balicek, oni pry zapomneli dat tu sitovku do toho jadra 5.15. No a koukam, ze tam zapomneli dat i ovladac na muj Bluetooth stick 4World, taky v Ubuntu 20.04 fungoval a ted ho system nenajde.
Mam pocit, ze se 22.04 uplne nevyvedlo.

Jinak teda rozběhal jsem přídavný diskový řadič, který mám v PCI, ten taky nešel. Zrušil jsem i to vypnutí ACPI v GRUBu a začal fungovat senzor teploty procesoru.
Nevim přesně, co tomu pomohlo, ale nainstaloval jsem linux-firmware a linux-modules-extra. Běhá to.

Ten Bluetooth stick 4World je čip CSMHarmony a ten teda jsem koukal, že ikdyž ve 20.04 fungoval, tak teď jsou s ním velký potíže. On je ten čip hrozně rozšířený a na netu řeší spousta lidí, že neběží. No, ja mám ve druhém PC na Windowsech ještě jeden BT stick s jiným čipem, tak jsem to vyřešil tím primitivním způsobem, že jsem je přendal. Fungovalo.

Nainstaloval jsem binární ovladač NVidie, je to ok. K uplne spokojenosti mi chybi, ze psensor necte teplotu na grafice. Ale na to kaslu, aspon se da zobrazit v nvidia-settings. Pravdepodobne by to vyresil jiny ovladac na grafiku, ale vzhledem k tomu, ze to ted funguje dobre, tak do toho nebudu dal ryt.

-----------------------------------

Takže tak, myslím, že z uvedeného je vidět, že když tu nadáváme na novinky Microsoftu třeba v podobě Windows 11, tak na linuxu je to úplně stejné. Taky jedna ruka neví, co dělá druhá. Někde něco přidají, někde něco uberou a pak to "překvapivě" nefunguje, jak má.
A stejně jako u Windows platí, nikdy neinstalovat okamžitě, po vypuštění nové verze systému tomu dát 3 měsíce nebo klidně půl roku než to opraví. To samozřejmě vylučuje používání zoufalců typu Fedora, kteří mají systém na maximálně rok používání.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny