Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaky externí disk 3,5"?

Dobrý den,

potřebuji nový externí disk s tím, že bych si koupil klasický disk a box (klasický USB 3.0).

Jaký disk byste mi doporučili?

Chtěl bych disk o velikosti 2 TB (pokud by byl maly rozdíl v ceně, tak možná i větší).

Děkuji za pomoc.

Změna předmětu, původně: Jaky externí disk (host)
Změna kategorie, původně: Hardware (host)

Předmět Autor Datum
2,5" nebo 3,5"?
host 21.06.2022 10:01
host
Asi klasický 3,5. Díky
Hdddd 21.06.2022 10:04
Hdddd
U 3.5 bys potreboval pridavne napajeni nacoz 2.5 HDD utahne napajeni USB. Krome toho, 2.5 je urcite… nový
HPET 21.06.2022 12:47
HPET
Pro stacionární použití bych bral právě s externím napájením, odpadnou problémy s napájením po USB (… nový
ml1 21.06.2022 13:21
ml1
Hlavně ne SMR. Jelikož disky nad 1 TB jsou skoro všechny, budeš muset hledat. Já mám 3,5“ WD Blue EZ…
Karel04 21.06.2022 10:10
Karel04
U externího disku bych SMR/CMR asi zas až tak moc nehrotil... :-)
host 21.06.2022 10:23
host
Tiež si myslím že pre externý HDD nie je až tak veľká výhoda. Samozrejme ak bude CMR tak jasné že le… nový
KMX 21.06.2022 10:56
KMX
Bude záležet na způsobu použití. Pokud nebude chtít nasypat veškerá data najednou, ale jen data přis… nový
ml1 21.06.2022 13:13
ml1
To máš pravdu. Ja to vidím podobne ako existuje viacero úrovní ochrany v elektrickej sieti tak aj zá… nový
KMX 21.06.2022 13:40
KMX
Takové ty domací věci mam zalohované HDD + Cloud, jinak na místo zalohy na 3 disk pouzivam NAS s HDD… poslední
HPET 21.06.2022 13:48
HPET
https://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/cmr-smr-list/ nový
ST 21.06.2022 10:57
ST

Pro stacionární použití bych bral právě s externím napájením, odpadnou problémy s napájením po USB (slabé porty, blbé kabely...). Pokud by byl požadavek na připojení k ntb (a práci i bez zásuvky), tak 2.5 je jasná volba. Taky do televize to může být výhodnější (odpadne zbytečný napájecí adaptér), ale tam ještě výběr závisí na tom, co podporuje (bývá zlozvykem nějaký limit např. 3TB).
4 TB bych považoval za minimum (navíc nevychází tak draze), disky má momentálně (už nějakou dobu) levnější mironet https://www.mironet.cz/pevne-disky-a-ssd/externi-disky/pevne-disky/25/4-tb+fc32311/?&sort=1 kde se i nakupuje líp než u zeleného skřeta.

Tiež si myslím že pre externý HDD nie je až tak veľká výhoda. Samozrejme ak bude CMR tak jasné že lepšie. Ide tam hlavne o cenu. Máš na výber WD a SEAGATE a môžeš všemožne špekulovať ten, alebo ten, alebo tamten? Ktorý teda? Nejaké rozdiely sú ale je takmer nemožné brať nejaký zdroj na 100% vážne. Sú veľké zálohovacie firmy ktoré vydávajú štatistiky chybovosti ale kde máš garanciu že neodrbávajú? Kľudne to môže byť zaplatený výsledok. Viac dáva zmysel venovať pozornosť zálohe. Inak povedané kvalitnejší/drahší HDD vs menej kvalitný HDD ktorý má zálohu. Samozrejme vyhráva ak máš pre HDD zálohu, jedine vtedy sa môžeš spoľahnúť že o dáta teoreticky neprídeš.

Bude záležet na způsobu použití. Pokud nebude chtít nasypat veškerá data najednou, ale jen data přisypávat a disk bude mít čas na zarovnání šindelů, tak by to nemuselo vadit. Navíc mám pocit, že to už výrobci mají vyřešené lépe. V počátcích nedalo takovou práci disk dostat až do bezvědomí. Mám jeden, který se z toho nikdy nevzpamatoval, 8TB seagate archive, volno 350 giga, ale zapsat na něj jde tak 10 kb a pak končí. Čtení je ovšem bez problémů. Ale už dávno jsem se nesetkal s nějakým větším poklesem rychlosti, pokud tak z původních 150 mega klesla třeba na 30 mega, ale ne jako tomu bylo dřív, kdy jsem se dostával na kb/s jako v době disket.

Pokud jde o zálohu, tam je dobré mít minimálně dva externí disky. Přecejenom stát se může cokoliv (pád na zem, ransomware, chyba disku, omyl uživatele...), ovšem pravděpodobnost, že se to stane se dvěma exempláři v krátkém čase je o poznání menší. Takže pokud je to zamýšlené na zálohy, tak brát minimálně dva (jestli oba stejné, nebo každý jiný je už na další spekulace).

To máš pravdu. Ja to vidím podobne ako existuje viacero úrovní ochrany v elektrickej sieti tak aj zálohovanie má viacero úrovní. Kedysi som omylom zamenil jeden fyzický rovnaký SSD disk s druhým ktorý tam bol taký istý a s tou istou kapacitou. Po inštalácii OS bolo všetko preč. Mal som čiastočnú zálohu ale všetko ostatné bolo nadobro preč. Najlepšie je odpojiť HDD/SSD a vyhnúť sa podobným prešľapom. Jasné aj záloha ale odpojenie disku ktorého data chcem ponechať je rýchlejšie a je to istota. Čo viem tak väčšina ľudí sa poučí až po prvej strate dát. Bol to aj môj prípad.

Zálohovanie môžeme rozdeliť nejako takto:
1. bez zálohy - plač a škrípanie zubov
2. zálohovanie na jedno ďalšie úložisko - zvyčajne to stačí
3. zálohovanie aj pre zálohu - samotný proces zálohy je rizikový a takto ohrozujeme 2/3 úložísk v tom istom čase
4. zálohovanie na viacero lokalít - v prípade požiaru alebo iných katastrof budú dáta v inej lokalite zachránené

Ja myslím že každý BFU si vystačí s 2. stupňom. Kto má mimoriadne cenné dáta tak je tu 3. a 4. stupeň. Dobré je myslieť aj na situáciu že ak hlavné dáta alebo záloha odíde tak nezapájať SSD/HDD a počkať kým je k dispozícii nové úložisko, vykonať zálohu a potom už normálne používať bez obmedzení. Murphyho zákony sú nemilosrdné čiže v čase keď sa pokazí jeden HDD sa pokazí aj ten druhý :-D Taktiež v rámci 3. stupňa zálohovania je myslím najlepšie nezálohovať neustále aj na tretí disk. Ak dajme tomu zálohujem každý týždeň alebo mesiac tak na zálohu zálohy to neberiem vyslovene nutné robiť taktiež takto často.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru