Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem USB-C VS Thunderbolt dokovani

Ahoj, prosím o nějaké přehledné vysvětlení rozdílu mezi dokovanim notebooku přes USB-c nebo přes thunderbolt? Žil jsem v představě ze dokovat lze pouze přes thunderbolt, a přes USB-c je to jen port replikator a ntb se přes nej nabízet nemůže, je to tak?

Předmět Autor Datum
USB-C je pouze tvar konektoru. Co je tam konkrétně zapojené, záleží na rozhodutí výrobce. Klidně tam…
Wikan 15.09.2022 07:59
Wikan
Tomu rozumím, tak radši lépe specifikuji - jaký je rozdíl v možnostech dokování, když ntb má buď USB…
Standa69 15.09.2022 08:08
Standa69
Jak jsem psal, USB-C je pouze tvar konektoru. Takže pokud mají dva notebooky USB-C (a klidně stejné…
Wikan 15.09.2022 08:27
Wikan
Tomu rozumím nie, stále nerozuimeš. USBC je konektor a Thunderbolt je vlastnosť. A aké konkrétne vl…
pozorovateľ 15.09.2022 10:45
pozorovateľ
Proč myslíš, že nerozumím? :) Chápu že USB-C je konektor a jeho zapojení je různé, proto jsem se vý…
Standa69 15.09.2022 12:28
Standa69
A na to se právě odpovědět nedá. Takže pokud mají dva notebooky USB-C (a klidně stejné verze a gene…
Wikan 15.09.2022 12:33
Wikan
Aha, děkuji moc. A prosím přes thunderbolt 3 připojím dvě nebo jedno 4K LCD? Někde jsem našel, že jd…
Standa69 15.09.2022 12:37
Standa69
Rozdílů mezi TB3 a TB4 není v praxi zase tak moc. Zvládat by to měly oba.
Wikan 15.09.2022 12:47
Wikan
len pre doplnenie: Tb1/2 jeden fhd/4K monitor,tb3/4 jeden 8K 30Hz monitor a jeden 4K 60Hz monitor sú…
audax mobile 16.09.2022 11:37
audax mobile
USB-C je ohromný zmatek. Ale v této souvislosti nutno uznat, že proti dobám, kdy člověk musel mít do… poslední
ml1 16.09.2022 17:24
ml1

Tomu rozumím, tak radši lépe specifikuji - jaký je rozdíl v možnostech dokování, když ntb má buď USB 3.1 GEN 1 (type c) nebo USB 3.1 GEN 2 (type c) nebo Thunderbolt 3?

Osobně si myslím toto:
USB 3.1 GEN 1 (type c) - nelze dokovat, pouze port replikator, takže se ntb přes dock (replikator) nenabíjí a 4K LCD přes to nepřipojím
USB 3.1 GEN 2 (type c) - lze dokovat a nabíjet přes dock, ale méně možností co lze přes dock připojit (např. jen jeden 4K LCD)
Thunderbolt 3 - nejlepeíš možnosti dokování, lze připojit i dva 4K monitory a samozřejmě přes dock napájet notebook

Je to tak nebo se pletu? Jde mi i o to připojení 4K LCD.

Jak jsem psal, USB-C je pouze tvar konektoru. Takže pokud mají dva notebooky USB-C (a klidně stejné verze a generace), tak to ještě neznamená, že mají i stejné možnosti zapojení. U jednoho je třeba možné tam připojit monitor i nabíjet, u druhého to funguje opravdu jenom jako klasické USB s jiným tvarem konektoru.
Pokud budeme brát, že možné připojit monitor ke všem, tak rozdíl je hlavně v přenosové rychlosti. A protože největší nároky na přenos dat mají především monitory, tak se to dá zjednodušit na počet připojitelných monitorů a jejich rozlišení.

Proč myslíš, že nerozumím? :)

Chápu že USB-C je konektor a jeho zapojení je různé, proto jsem se výše ptal na 3 konkrétní "zapojení" nebo jak říkáš ty "vlastnosti":

USB 3.1 GEN 1 (type c)
USB 3.1 GEN 2 (type c)
Thunderbolt 3

A zajímá mě u každého, zda lze k tomu připojit dokovací stanici, přes kterou lze notebook i nabíjet, zda a kolik 4K LCD přes to lze připojit.

len pre doplnenie:
Tb1/2 jeden fhd/4K monitor,tb3/4 jeden 8K 30Hz monitor a jeden 4K 60Hz monitor súčasne alebo 2x 4K 60Hz monitor.......čistokrvný aktívny tb dock obvyklé prídavné napájanie 85V/185W, čistokrvný aktívny usb 3.1/3.2 dock s usb-c konektormi obvyklé prídavné napájanie 5V/20W max....usb4.0 /momentálne obvykle len apple zariadenia/ len jeden monitor max 4K....pri tb začína prakticky nutnosť používať kvalitné čipované káble,tam už je velký rozdiel.či cez nečipovaný kábel pustí rozhranie 85V alebo 5V do pripojeného zariadenia,konektory u usb 3.2/usb4.0/tb 3/tb 4 sú zjednotené na usb-c,už to bolo spomenuté,usb-c je tvar/typ konektoru,nie verzia/revízia usb,ale opakujem to ešte raz.....pokial je notebook na to pripravený,dokáže sa nabíjať cez usb-c ,pokial na to pripravený nieje,tak sa nabíjať nebude a bude sa nabíjať len cez extra nabíjací konektor na notebooku,ktorý je na to určený,sú aj také, aj také notebooky,tam žiadne jednotné pravidlo nieje,sú aj notebooky pre ktoré sa vyrábajú špeciálne dokovacie stanice a ktoré majú na to špeciálny prípojný konektor a pre ktoré akákolvek iná dokovacia stanica bude len replikátor podporovaných portov,ak vôbec bude funkčná...

USB-C je ohromný zmatek. Ale v této souvislosti nutno uznat, že proti dobám, kdy člověk musel mít dokovací stanici od výrobce notebooku určenou přesně pro daný typ notebooku a žádnou jinou (pak přišlo odlehčování a notebooky jisté generace pro jistotu dokovací port ani neměly) je to pořád zlepšení.
Což o to, jedna dokovací stanice, to je ještě v pohodě, ale co když chci zařadit dvě za sebe. No tento možná hloupý nápad jsem dostal, když se mi obě sešly na stole. Tak jsem zjistil, že jedna je průchozí jen pro napájení, zatímco druhá i pro data, takže pokud je chci stohovat, musí být v přesném pořadí (přičemž klidně můžu připojit dva monitory navíc, ke každé jeden, i když ta druhá má VGA a HDMI, pouští do nich stejný obraz). Pak fungují bez jakéhokoliv náznaku, že by to mohl být problém. Další věcí jsou kabely. Dok má 15 cm ocásek, takže jsem sháněl prodlužku a to taky není snadné, ze sbírky 4 prodlužovacích kabelů USB-C (všechny samozřejmě 40GBps, full-featured, 5A a co všechno) funguje jen jeden a to ještě musí být specificky otočený (nejde otočit libovolně, ze 4 možných kombinací (2 možnosti na každé straně) funguje jen jedna).
Můj notebook si řekne o 20 V a ty také od zdroje dostane. O moc víc bych do slaborpoudých kabelů radši nepouštěl. Nabíjení přes USB-C je poměrně nová vymoženost (teda už pár let, píše se o tom od počátků céčka, ale zdaleka to nemají všechny notebooky, to náhodou vím, protože jsem notebook vloni vybíral a toto jsem zařadil mezi požadavky), takže to ani nemusí notebook podporovat a pro něj je takový dok jen něco jako napájený usb hub.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru