Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak otestovat starý disk?

Hezký den,

dostávají se ke mě staré disky. Klasické otáčkové HDD s magnetickým záznamem, různé kapacity, různé stáří, po různé zátěži.
Cílem je využít je na odkládání záloh dat (zálohy uloženy na více discích a na různých místech).
Ze zapsaných dat bude vytvořený kontrolní součet MD5, a to zvlášť pro každý soubor.

Otázky:
Jak pevné disky připravit před zápisem dat?
Jakými programy disky zkontrolovat?
Test elektroniky disku?
Test sektorů disku?
Vhodná utilita pro monitorování zdravotního stavu připojeného disku v reálném čase?
Jak katalogizovat zapsaná data, aby nebylo nutné disky připojovat a hledat na nich?
Jak často disky připojovat k PC? Nechat je klidně ležet v řádu let? Nebo disky pravidelně připojit a preventivně zkontrolovat?
Po x letech zálohy vykopírovat, disk zformátovat a data znovu zapsat?

Budu rád za jakékoli v praxi realizovatelné a přínosné rady, nejlépe z vaší praxe.
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Vyřadil bych všechny, které už mají dle SMARTu relokované sektory. Taktéž všechny, jejichž zvukový p…
touchwood 28.09.2022 11:20
touchwood
ideálne je test utilitami od výrobcu diskov,väčšina utiôít je stále k dispozícii aj pre staré ATA/ID…
audax mobile 28.09.2022 11:43
audax mobile
No u páskových medii se tomu říká prokopírování. Jinak souhlasím.
jezekhifi 28.09.2022 12:37
jezekhifi
Za mě stačí klasický HD Tune. Verze 2.55 je zdarma. Můžeš zkontrolovat povrch disku na vadné sektory…
Lukas1982 28.09.2022 12:31
Lukas1982
Musíš zkontrolovat povrch ploten vestavěnou utilitou v disku. Pokud je disk tak starý, že ji nemá, t…
Diskař 28.09.2022 19:29
Diskař
Musíš zkontrolovat povrch ploten vestavěnou utilitou v disku. O tom slyším poprvé. Jak se s takovo…
host 28.09.2022 20:02
host
Měly by to umět spustit utility výrobců. Ačkoli u toho jsem docházel k nepřesvědčivým výsledkům. Dis…
Diskař 29.09.2022 07:49
Diskař
To jsi jaksi neodpověděl na otázku, jak se spustí vestavěná utilita a jak vypadá? Že každý disk obs…
host 29.09.2022 07:54
host
Na to Ti stejně neodpoví, protože nic takového není a Ty to víš :-D
Lukas1982 29.09.2022 08:08
Lukas1982
Aha, tady se také napadá zcela nedůvodně, bez znalostí, jako na starém zive.cz. Ale to byl jeden z d…
Diskař 29.09.2022 08:15
Diskař
Nikdo Tě nenapadá, jen by mě zajímala ta "vestavěná utilita"...
Lukas1982 29.09.2022 08:36
Lukas1982
Jednak jsem to odeslal rozepsané a nešlo to spravit, že je už na to odpověď. Ale odpověď tam máš, ja…
Diskař 29.09.2022 08:11
Diskař
promiň, slohy ti jdou, ale jak sakra spustit tu vestavěnou utilitu ? A vy ostatní přestaňte toho dob…
sakraforte 29.09.2022 08:23
sakraforte
Testy v tomto případě akorát žerou čas. Počítám že máš někde zdroj těch dat a jedná se o druhou, tře… poslední
MM_tank 29.09.2022 12:34
MM_tank

Vyřadil bych všechny, které už mají dle SMARTu relokované sektory. Taktéž všechny, jejichž zvukový projev značí vyklechtaná ložiska (bzučení) nebo raménka (cinkavé zvuky). Hodinové nájezdy bych asi neřešil, pokud ve SMARTu zbude alespoň 5-10% životnosti.

- MD5 proč? Data buď přečteš nebo ne. Raději řeš zálohování na více disků
- Utility zásadně od výrobce disku. Jejich kompedium je na UBCD
- na katalogizaci doporučuju něco jako Advanced Disk Calog nebo WinCatalog. Zdarma pak https://vvvapp.sourceforge.net/ případně https://launchpad.net/basenji (ten nepoužívá DB server)
- data na disku by měla vydržet minimálně 9 let, u starších disků i násobně víc (samozřejmě při řádném skladování). Pak bych je rovnou přesunul na nový disk.

ideálne je test utilitami od výrobcu diskov,väčšina utiôít je stále k dispozícii aj pre staré ATA/IDE/SATA HDD,na webe nájdeš aj pre starých.už zaniknutých výrobcov a la Quantum,pre Maxtor u súčasného vlastníka značky-Seagate, bývalé IBM/Hitachi u WD,na takéto disky bohate stačí aj CrystalDisk Info,je to pomerne spolahlivý program....................pokial sú disky uložené v suchu,bez vplyvu elektromagnetického žiarenia,vydržia roky,nepotrebujú žiadne občasné preventívne spúšťanie a "pretáčanie",ani jeden z nich netrpí podobnými chybami krásy ako magnetofonové pásky v kazetách alebo videokazety,kde sa jednotlivé vrstvy na seba po čase prilepia a takto poškodia,diskové platne sú obvykle kotúče zo skla,na ktoré je aktívna vrstva naparovaná vo vákuu a sú dostatočne ďaleko od seba,takže nehrozí vzájomné prilepenie a magneto-mechanické poškodenie,pokial sú skladované,tú vrstvu na nich reálne nepoškodíš ani nechtom............katalog programov,to už je ťažšie rozhodnúť za Teba,buď nejakú databázový program-napr. kedysi drahý komerčný program OrientDB je dnes dostupný zdarma aj v PRO verzii,je na úrovni MS SQL Server/MS Acess,alebo klasika papier a ceruzka/pero,to už si musíš rozhodnúť sám,čo je vyhovujúce a čo je robota pre muklov........

Za mě stačí klasický HD Tune. Verze 2.55 je zdarma. Můžeš zkontrolovat povrch disku na vadné sektory, v záložce Health máš potom informace o počtu "najetých" hodin a předpokládanou životnost. Na sken vadných sektorů použij ale pomalý sken, ne ten rychlý.

Musíš zkontrolovat povrch ploten vestavěnou utilitou v disku. Pokud je disk tak starý, že ji nemá, tak utilitou výrobce disku.
Na co chceš monitorovat stav disku online, když jsou určené na zálohy?
Na otázku jak často připojovat disky k PC není odpověď, zvláště u jetých disků. Teda ani u nových. Pokud jsou CMR, tak jednou za půl roku? Povrch ploten stárne průběžně, tak ani toto nemusí být moc platné.
Můžeš čas od času udělat utilitou Zero fill a data nakopírovat zpět. Pokud máš tolik času.
Jediná pomoc je opravdu víc stejných záloh na víc místech.
To, co hodláš dělat, tak se dělá NASem, který nakopíruješ na jiný NAS umístěný na druhém konci světa, ten kopíruješ do cloudu a důležitá data ještě na externí disky uložené v jiném vesmíru.

Měly by to umět spustit utility výrobců. Ačkoli u toho jsem docházel k nepřesvědčivým výsledkům. Disk prošel, ačkoli mu něco zjevně bylo.
Jako Linuxák používám GSmartControl, což je GUI od smartmontool. Jde to i přes příkazový řádek. Jinak je to záložka Self-tests, volba Extended-Self test.
Počítej s odhadovanýma 80 minutama u 500 GB. Není od věci menší proudění vzduchu okolo HDD, protože SMART by na tebe požaloval dosaženou nehezkou teplotu disku. Třeba u tohoto HDD na mě bonzuje, že jsem ho přismahl na 50°. Sice má povolených 60°, ale není to tak, jak se to bere. Těch 60° výrobce čte, že by to mělo ještě fungovat, ale není to provozní teplota HDD. Viděl by, že u mě měl min./max. teplotu 18/50° a to by se mnou při reklamaci mohl vyběhnout. Je to sice v rozmezí, kdy by to mělo fungovat, ale takové teplotní změny nesvědčí povrchu ploten.

Jednak jsem to odeslal rozepsané a nešlo to spravit, že je už na to odpověď.
Ale odpověď tam máš, jak ji spustit. U mě ji spustím V GSmartControl, záložka Self-tests, volba Extended self-test.

Celé co jsem psal:
Měly by to umět spustit utility výrobců. Ačkoli u toho jsem docházel k nepřesvědčivým výsledkům. Disk prošel, ačkoli mu něco zjevně bylo.
Jako Linuxák používám GSmartControl, což je GUI od smartmontool. Jde to i přes příkazový řádek. Jinak je to záložka Self-tests, volba Extended-Self test.
Počítej s odhadovanýma 80 minutama u 500 GB. Není od věci menší proudění vzduchu okolo HDD, protože SMART by na tebe požaloval dosaženou nehezkou teplotu disku. Třeba u tohoto HDD na mě bonzuje, že jsem ho přismahl na 50°. Sice má povolených 60°, ale není to tak, jak se to bere. Těch 60° výrobce čte, že by to mělo ještě fungovat, ale není to provozní teplota HDD. Viděl by, že u mě měl min./max. teplotu 18/50° a to by se mnou při reklamaci mohl vyběhnout. Je to sice v rozmezí, kdy by to mělo fungovat, ale takové teplotní změny nesvědčí povrchu ploten.
Ale k věci. Tento test se ukončí, jakmile najde první vadný sektor a vypíše jeho číslo. Co mám zkušenost, tak najde i to, co ve SMART není vidět. I u disků, co prošly utilitou výrobce.
Spravuji systémy, kde je zpravidla jen jeden disk, takže já HDD nepřipouštím ani s podezřelými sektory, natož s přemapovanými. Tohle totiž svědčí o vadě povrchu ploten a nebudu okolo toho lítat. To mi nikdo nezaplatí. Nic na tom nemění, že takový disk jinde ještě může celé roky fungovat u jiného uživatele.
Musíš brát v potaz, že co vidíš ve SMART jsou jen veřejné položky z vnitřního SMART. Tedy ne všechny. Ta vestavěná utilita umí i měřit zápisový proud, čas atd.
Nicméně počítej s tím, že je to pro HDD záhul a může ti zůstat pod rukama. Proto doporučují zálohovat data. Já to dělám normálně za provozu a o data jsem u nikoho nepřišel. Teda spíš to vůbec neřeším, protože záloha dat je věcí uživatele a ne moja.

Testy v tomto případě akorát žerou čas. Počítám že máš někde zdroj těch dat a jedná se o druhou, třetí a další kopii....
Tak si to pěkně dej dokupy třeba na 450giga a spočítej tomu ty MD5. Nakopíruj to na zkoumaný disk a poznač si čas jak dlouho to trvalo. Potom zkus na tom disku porovnat ty MD5. Když to projde a ještě v nějakým rozumné čase je disk dobrý. Když uslyšíš podezřelé zvuky disk hoď do koše (rozbij plotny).
Když se to na nějakém, souboru sekne (nebo nevyjde MD5) tak ten soubor přesuň do adresáře _nemazat pravděpodobně leží na vadných sektorech. Nakopíruj tam ten soubor znovu...Tím si označíš vadné sektory sám.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru