Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak otestovat starý disk?

Jednak jsem to odeslal rozepsané a nešlo to spravit, že je už na to odpověď.
Ale odpověď tam máš, jak ji spustit. U mě ji spustím V GSmartControl, záložka Self-tests, volba Extended self-test.

Celé co jsem psal:
Měly by to umět spustit utility výrobců. Ačkoli u toho jsem docházel k nepřesvědčivým výsledkům. Disk prošel, ačkoli mu něco zjevně bylo.
Jako Linuxák používám GSmartControl, což je GUI od smartmontool. Jde to i přes příkazový řádek. Jinak je to záložka Self-tests, volba Extended-Self test.
Počítej s odhadovanýma 80 minutama u 500 GB. Není od věci menší proudění vzduchu okolo HDD, protože SMART by na tebe požaloval dosaženou nehezkou teplotu disku. Třeba u tohoto HDD na mě bonzuje, že jsem ho přismahl na 50°. Sice má povolených 60°, ale není to tak, jak se to bere. Těch 60° výrobce čte, že by to mělo ještě fungovat, ale není to provozní teplota HDD. Viděl by, že u mě měl min./max. teplotu 18/50° a to by se mnou při reklamaci mohl vyběhnout. Je to sice v rozmezí, kdy by to mělo fungovat, ale takové teplotní změny nesvědčí povrchu ploten.
Ale k věci. Tento test se ukončí, jakmile najde první vadný sektor a vypíše jeho číslo. Co mám zkušenost, tak najde i to, co ve SMART není vidět. I u disků, co prošly utilitou výrobce.
Spravuji systémy, kde je zpravidla jen jeden disk, takže já HDD nepřipouštím ani s podezřelými sektory, natož s přemapovanými. Tohle totiž svědčí o vadě povrchu ploten a nebudu okolo toho lítat. To mi nikdo nezaplatí. Nic na tom nemění, že takový disk jinde ještě může celé roky fungovat u jiného uživatele.
Musíš brát v potaz, že co vidíš ve SMART jsou jen veřejné položky z vnitřního SMART. Tedy ne všechny. Ta vestavěná utilita umí i měřit zápisový proud, čas atd.
Nicméně počítej s tím, že je to pro HDD záhul a může ti zůstat pod rukama. Proto doporučují zálohovat data. Já to dělám normálně za provozu a o data jsem u nikoho nepřišel. Teda spíš to vůbec neřeším, protože záloha dat je věcí uživatele a ne moja.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny