Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak se dostat do BIOSu?

Normálně se u nové desky ta obrazovka zobrazuje "dlouho" - pár sekund - ale jde nastavit, že se má dělat "fastboot" a pak se ta obrazovka neukazuje, většinou je jen černá a pak se ukáže až OS (který taky může začít černou, nebo chvíli nic podstatného nekreslit).
I tak se tam dá dostat, když ve správný okamžik stiskneš správnou klávesu (ten DEL), i když je obrazovka na pohled "pořád ještě černá".
Protože nic neindikuje "ten moment" (asi 2 sec), tak se doporučuje do toho DEL opakovaně klofat od zapnutí proudu, protože pak je šance, že jeden (nebo i víc) klofanců přijde přesně v tu chvíli, kdy by tam byl ten nápis, že to máš stisknout.
Jenže moderní počítače jsou rychlé, fastboot ještě urychluje ten celý start, tedy zkracuje tu správnou chvíli, takže to není zase tak jednoduché trefit.

Jestli to nějak nastavujou windows (nebo ti, kdo je instalují), aby se uživatel nezděsil, že mu počítač funguje a inicializuje HW, nevím, ale nevylučuju, u spousty uživatelů windows jsem ten fastboot viděl zapnutý. (Ony windows taky normálně neukazují, jak nabíhají, jen tam mají rozsypanou okenici. Mě Linux v rychlosti vypíše asi tři obrazovky věcí, které probíhají, jako je třeba zjišťování, co je v USB, test disků, připojování k síti a tak podobně. Mohl bych to nechat skrýt, ale nevidím důvod, já se fungujícího počítače nebojím :-) )

Takže nepiš počtvrté, že to kdysi bylo nastavené jinak (to jsme pochopili už poprvé), ale prostě se zkus do nastavení BIOSu dostat tak, jak ti radí, a nastavit to tam.

Mimochodem, tohle chování se táhne už od PC s 8086, které jely na 1MHz (a kdoví jestli) a měly 640 kB RAM, nebo taky jen 256kB RAM. (Jo, víc než 1.000x pomaleji než dnes a dnes má víc cache každé z jader CPU.) Takže pro zkušené uživatele je tohle prostě notorieta, kterou řeší běžně a běžně jim to tak funguje.
Tehdy to mělo víc smyslu, protože to při startu procházelo asi minutu paměť, jestli a kolik jí to má a tímhle se ten dlouhý test dal přeskočit.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny