Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak najít kompatibilní grafiku s deskou HP IPISB-CH2 (Chicago)?

Ahoj, nevěděl by někdo jak zjístit kompatibilitu mojí motherboard HP IPISB-CH2 (Chicago) s jakoukoliv dostupnou grafickou kartou na trhu ? Jedná se o sériově vyráběné pc HP Pavilion HPE h9-1000cs už poměrně starší kousek . Vím že kompatibilita se sériovkou je často problematická navíc u starších kousků . Původní grafická karta nVidia Geforce GT545 3GB DDR3 vlastně od nákupu zlobí občas při mechanickém vyjmutí a opětovnému vložení (údržba) se nechce spojit karta s počítačem přesto že větrák se sepne monitor hází hlášku no signal. Jedná se o mechanickou závadu při opětovném vyndávání a zandávání náhodně sepne a spustí se windows . Nic méně tento způsob opravy nejspíš časem ochodil konektor buď na grafice nebo přimo v motherboard . Na trhu jsou stále i obdobné grafiky s podobným výkonem za pár stovek jen bych potřeboval nějakou jednoduchou radu podle čeho hledat :) předem díky za jakoukoliv radu

Změna nesmyslného předmětu, původně: NVIDIA® GeForce™ GT 545 (host)

Předmět Autor Datum
První link z Google: https://h30434.www3.hp.com/t5/Desktops-Archive-Read-Only/Official-list-of-suppo…
lucifer 12.04.2023 21:40
lucifer
Nemyslím si, že tomu stavu nová grafika pomůže. Na desce může být studeňák nebo může být vadný pcie…
MM_tank 12.04.2023 22:30
MM_tank
Díky za odpověď ale moc jsem se toho nedozvěděl . Nejsem žádný pařan mám v kompu dvě starý hry který…
Tard 13.04.2023 19:26
Tard
Já myslím, že ses naopak dozvěděl vše, co lze takto na dálku diagnostikovat (spíš odhadnout). Když…
host 13.04.2023 20:03
host
Nebud hloupej a kup si obycejnou grafiku za 1litr. Do 14dni lze vratit zadarmo.
TakUrcite 13.04.2023 20:11
TakUrcite
To je dobrá rada . Díky :-)
Tard 13.04.2023 20:29
Tard
Bohužel, žádná grafická karta na trhu již není kompatibilní, neboť i stará GT 730 má již pouze UEFI…
hpcompaq 16.04.2023 02:59
hpcompaq
https://www.czc.cz/disky/produkty?vyrobce=toshiba https://www.mironet.cz/pevne-disky-a-ssd/interni-…
dsa 16.04.2023 07:19
dsa
Já mluvil o aktuální nabídce...? Docela dost věcí se změnilo. Například 3,5" HDD divizi Hitachi už p…
hpcompaq 16.04.2023 14:46
hpcompaq
To snad není aktuální nabídka ???
dsa 16.04.2023 14:47
dsa
Ano, je. Ale já měl celou dobu na mysli tehdá... Možná, že jsem to dostatečně nezdůraznil, v tom pří…
hpcompaq 16.04.2023 14:55
hpcompaq
https://www.mironet.cz/pevne-disky-a-ssd/interni-disky/hdd+fc30311/?pn4293%5B%5D=Hitachi
dsa 16.04.2023 14:33
dsa
GT 730 jsem právě sehnal za pár stovek na test a skutečně motherboard je v pořádku monitor se okamži…
Tard 17.04.2023 05:24
Tard
"hp pavilion HPE h9-1000cs" ma procesor i5-2500, ktery ma 64bit instrukce. podporu ovladacu u vyrobc…
brum brum 17.04.2023 07:35
brum brum
Největší brzdou je ta i5, protože má jen 4 vlákna. USB 3.0 to samozřejmě má, stejně tak SATA III (6… poslední
hpcompaq 17.04.2023 22:46
hpcompaq
Inicializaci a formátování disku si instalačka provede "sama" po zvolení příslušné volby, nic k tomu…
dsa 17.04.2023 08:25
dsa
Pokud v novější Pavilion "h9" sérii není něco jinak (základní deska zůstala, takže asi maximálně něj…
hpcompaq 17.04.2023 22:38
hpcompaq
Díky všem problém je vyřešen
Tard 17.04.2023 18:41
Tard

Nemyslím si, že tomu stavu nová grafika pomůže.
Na desce může být studeňák nebo může být vadný pcie slot a při manipulaci s grafikou / prohnutí při vkládání se to na chvíli opraví.
Mohla se teoreticky poškrábat i piny na grafice třeba od toho vyndávání- kontakty si můžeš prohlédnout, můžeš to očistit isopropylem.
Ale koupě další grafiky to podle mě neopraví.
Já bych to teda vyhodil.

Díky za odpověď ale moc jsem se toho nedozvěděl . Nejsem žádný pařan mám v kompu dvě starý hry který si občas zapnu na relax na to nepotřebuju žádný dělo. Primárně na kompu dělám hudbu na to mi stačí interní grafika . Zkusit někde koupit za litr jinou grafiku není zas taková investice jako novej kompl za 20k

Bohužel, žádná grafická karta na trhu již není kompatibilní, neboť i stará GT 730 má již pouze UEFI vBIOS. Poslední kompatibilní generace je nVidia 6xx (Kepler).
Firmware základní desky je bohužel založen na rané revizi UEFI, která se s moderními GPU ještě tak dobře "nezná". Zároveň je BIOS v základu nakonfigurován tak, aby v případě chyby prostě nezavedl Legacy vBIOS grafické karty a upřednostní vždy a pouze UEFI. To je důvod, proč staré (mnohem starší) Legacy BIOS základní desky nemají s novými grafikami problém (=nemají na výběr, na rozdíl od IPISB-CH2).
Naneštěstí, nastavení PCI ROM priority není uživatelsky přístupné. Jediná možnost, jak základní desku překonfigurovat na správné nastavení, je flash BIOSu. To s sebou může přinášet rizika, avšak vzhledem k tomu, že se jedná jen o úpravu výchozí konfigurace, proces by to měl být poměrně bezpečný.

Další podrobnosti spolu s návodem naleznete zde: https://archive.org/details/gpu-fix-for-hp-ipisb-ch2-modified-bios-image

Mohu se za to zaručit. Mám potvrzeno, že se na tom rozeběhne i Radeon RX 6800 XT.

---
OT, retro koutek (?):
Já osobně mám již dvanáctým rokem jako svůj hlavní stroj HPE h8-1010cs, a taky se mi dlouhá léta nechtělo do žádné výměny grafiky. Ale řešení se, přeci jen, po dlouhých letech nakonec našlo. :-)
O této problematice toho moc lidí asi neví, a ti, co vědí, nepovědí -- bohužel.

Jinak, musím říct, že z této várky HP počítačů jsem docela nadšený. Vkusný, nestárnoucí a navíc prakticky vymyšlený design skříně (pro moje potřeby). Až na GPU, kterou jsem loni vyměnil za GTX 1650 Super, je vše původní.
Nehučí jediný větrák, nafouklý není jediný kondenzátor, CR2032 baterie původní a drží. Zdroj Delta Electronics (460W) se opravdu povedl, nepíská jediná cívka, i po letech dokonale tichý. Jen HDD Hitachi už si musel vzít (postupem času) 70 sektorů z rezerv, taky dostává do těla, přes 10 let byl systémový, a stále je v aktivní službě, ač z pochopitelných důvodů už ne na systém. :-)
Sandy Bridge (i7-2600) ne a ne chtít do důchodu, je to až k neuvěření. Jsem zvědavý, jak dlouho ještě vydrží (a to i morálně). Éra čtyřjader končí, takže už asi moc ne. Ale i u těch nejnovějších a nejnáročnějších AAA herních titulů pořád spíš nestíhá grafika než procesor.
I teplovodivé pasty jsou původní a teploty drží. Pokud se maxima v zátěži zvýšila, tak nanejvýš o 2-4 °C -- a možná, že by bylo jen po dlouhé době vhodné profouknout větráky od prachu -- ano, údržba vskutku ledabylá...
To možná jen podtrhuje mou zkušenost. Spolehlivější stroj jsem neměl. Kdybych si chtěl skládat vlastní PC, tak zdroj Delta jako běžný smrtelník neseženu a disk Hitachi jen s těží. Třeba CZC (a další největší prodejci) prodával jen WD a Seagate. Toshiba a Hitachi jako kdyby neexistovaly...

Takže tak. Nechal jsem se unést. Ale chtěl jsem vnést určitou protiváhu takovým všeobecným názorům, jako, že všechny hotové sestavy jsou fuj, ve zdrojích je rýže... a kdo nechce rýži, koupí si zdroj Evolveo -- hezký, černý, barevný, žádný holý hliník. Věčné téma "přepastovávání" a spousta dalších "problémů".
Konec konců, je to asi jako s vínem, každý má holt jiný vkus. A chraň bůh, aby ho se mnou někdo sdílel. :-)

Já mluvil o aktuální nabídce...?
Docela dost věcí se změnilo. Například 3,5" HDD divizi Hitachi už pár let vlastní Toshiba, přestože značku Ultrastar/Deskstar vlastní aktuálně WD (HGST). Navíc jsem záměrně nezmínil Mironet. Ten už delší dobu občas doveze něco, co na běžném CZ trhu není.

Ano, je. Ale já měl celou dobu na mysli tehdá... Možná, že jsem to dostatečně nezdůraznil, v tom případě se omlouvám.
Tak a teď šup do archivu. Věřím, že 100% něco naleznete. Ale každý krám je tedy rozhodně neměl... Nic víc jsem tím na mysli neměl a nehodlám se o tom víc dohadovat.

GT 730 jsem právě sehnal za pár stovek na test a skutečně motherboard je v pořádku monitor se okamžitě rozsvítí problém je jak přesně říkáš BIOS jí ale nepustí dál . Odkaz prostuduji pokud je zde možnost to rozjet určitě stojí za to vyzkoušet. Díky za tuhle skvělou odpověď skutečně obohacující o informace.

Musím chválu na tyto stroje sdílet . Vlastně jediný problém byl celou dobu grafická karta . Nešťastně vyřešený kryt na větráku způsoboval časté zanešení chladiče a následnou údržbu každé cca 4 měsíce (to se nedalo větrák hlučel extrémně při sebemenší zátěži grafiky protože jel prostě na 100% okamžitě) . Rozhodně chápu argumenty proč si nekupovat PC ze sériovky a dát přednost vlastní sestavě ale už se stalo a já nerad vyhazuji funkční věci dokad si nejsem 100%jistý že není další možnost opravy na druhou stranu je to pro mě poslední investice do tohoto stroje.
Mám k tomuto tématu ještě jednu zásadní otázku a to se týče Windowsu.

Moje momentální verze je x86 to vzhledem k tomu že grafika GT 730 běží x64 asi není ideální situace . Upřímně si nejsem jistý jestli vůbec v tomto PC mám mít x86 . Instalace x64 je pro mě nevyhnutelná většina nejnovějších pluginů pro Cubase/FL studio už se dá sehnat jen x64 . Trošku je problém že mám jen jeden disk a taková instalace vyžaduje asi naformátovat disk předem ale to se asi nedá nic dělat. Ta základní otázka zní - Je vůbec HP Pavilion HPE h9-1000cs stavěný na x64 ? Možná je to zcela zbytečná otázka ale já si v tomhle nikdy nejsem jistý

"hp pavilion HPE h9-1000cs" ma procesor i5-2500, ktery ma 64bit instrukce.
podporu ovladacu u vyrobce nema smysl hledat, bude koncit vista nebo w7.

nakup toho kramu je nesmyslem kvuli znacne zastaralosti: pouze usb2, ram predpokladam ddr2.

z repasu bych se dival min po 4., ale radeji az po 6.gen intel.

Inicializaci a formátování disku si instalačka provede "sama" po zvolení příslušné volby, nic k tomu nepotřebuješ.

W10 64 b lze nainstalovat i v režimu MBR/BIOS, což je tvůj případ. Nebo můžeš nainstalovat W7 64b, dá se stáhnout "aktuální" instalačka se všemi SP i upgrady (TobyNet).

Pokud v novější Pavilion "h9" sérii není něco jinak (základní deska zůstala, takže asi maximálně nějaké přídavné karty se můžou lišit -- třeba model řadiče USB 3.0), tak Windows 10 x64 (21H2, UEFI/GPT) mi funguje bez jakýchkoliv problémů. Všechny ovladače si stáhlo Win samo z Windows Update. Já tam měl ještě z výroby DVB-T tuner Hauppauge, a to je jediné, pro co není ovladač pro Win 10. Stejně už je k ničemu.
Ovladače pro grafickou kartu jsou přímo na stránkách nVidia.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru