Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Je k něčemu dobrá defragmentace?

Mám nějaký pomalejší HDD na data a natáhnul jsem tam pár set GB nově, ale pokud asi 5min nehýbu myší začne disk chroustat, což dělá snad už dva dny, právě jsem si chtěl pustit z toho disku nějaký film přes přes síť na TV, ale jakmile je PC idle začne znovu defragmentovat, což vytěžuje disk na 100% a není žádný výkon na přehrávání filmu pokud tedy nebudu hýbat myší (to win neví, že se z disku čte?), takže mám defrag vypnout? protože vlastně extrémně zpomaluje a bude trvat věčnost než se HDD defragmentuje.

Jinak jsem myslel, že když ukládám data "souvisle naráz" tak to hned háže vedle sebe, ale možná to zapisoval nějak od konce a fakt nevím jak ten algoritmus defragmentace funguje a možná je k ničemu, alespoň to co je tam snad od Win 95.

Předmět Autor Datum
A jsi si jistý, že je to defragmentace?
Wikan 25.05.2023 21:26
Wikan
Vlastně ještě nevím, nic jiného mě nenapadá a těžko se to zjišťuje, protože disk chroustá jako prase…
stylar 25.05.2023 21:27
stylar
Může to být třeba i indexace a nebo tam máš nějakou škodnou.
Wikan 25.05.2023 21:33
Wikan
Škodnou nemám jak, ale souborů tam mám 7852, což je teda hodně, já bych tipnul 500 možná, ale hodně… nový
stylar 25.05.2023 21:46
stylar
Napadlo mě hned to samé, co Wikana. Spusť někdy manuálně defragmentaci disku, když nebudeš PC použív… nový
Lukas1982 25.05.2023 21:50
Lukas1982
Na HDD je defragmentace dobrá. Akorát se mi taky nezdá, že ti to defragmentuje. To žes tam nahrál da… nový
RedMaX 25.05.2023 22:09
RedMaX
Takže šlo o defragmentaci nebo ta utilita win je úplně blbá, po vypnutí v ní už to nedělá, ale jinak… nový
stylar 26.05.2023 00:59
stylar
Jinak jsem myslel, že když ukládám data "souvisle naráz" tak to hned háže vedle sebe, ale možná to z… nový
yYy 25.05.2023 23:06
yYy
Nějak jsem měl zafixovaný, že to ukládá co nejvíc při sobě (asi jsem si to spletl s NCQ, což optimal… nový
stylar 26.05.2023 01:17
stylar
Nějak jsem měl zafixovaný, že to ukládá co nejvíc při sobě Zní to logicky, že by to tak mělo být, a… nový
Lukas1982 26.05.2023 06:46
Lukas1982
Nějak jsem měl zafixovaný, že to ukládá co nejvíc při sobě Ukládá. Ale když to máš plný, tak to mno… nový
RedMaX 26.05.2023 07:48
RedMaX
Neukládá, kde jsi na to přišel??? Jestli máš k dispozici volný HDD, tak na něj nakopíruj nějakou slo… nový
Lukas1982 26.05.2023 08:11
Lukas1982
To ano, ale v mém případě, šlo vlastně o sekvenční zápis? (3 soubory, 370 GB, konstantní zápis a vol… nový
stylar 26.05.2023 08:48
stylar
Jj, s tím souhlasím. Výborný program na defragmentaci je O&O Defrag. Dá se zvolit podle přístupu k s… nový
Lukas1982 26.05.2023 09:31
Lukas1982
O&O Defrag používám. Navíc to umí rozeznat SSD a s defragmentací je přeskočit. nový
RedMaX 26.05.2023 09:33
RedMaX
Bude se snažit to nahrávat za sebe, co to půjde. Neříkám, že při miliónu souborů dokonale, ale od to… nový
RedMaX 26.05.2023 09:31
RedMaX
No jo, ale v praxi je to bohužel jinak. Zkus nakopírovat na nějaký prázdý disk pár souborů, třeba ně… nový
Lukas1982 26.05.2023 09:46
Lukas1982
nakopirovanim na nove volne misto by se mela fragmentace zasadne snizit. cili je otazka, co vlastne… nový
brum brum 26.05.2023 12:24
brum brum
Ono to "volné místo" vůbec nemusí být souvislé ... a nová data se nahrají "souvisle a naráz", ale do… poslední
dsa 26.05.2023 18:58
dsa

Napadlo mě hned to samé, co Wikana. Spusť někdy manuálně defragmentaci disku, když nebudeš PC používat a budeš mít klid.

Jinak jsem myslel, že když ukládám data "souvisle naráz" tak to hned háže vedle sebe

Ne, tak tomu vážně není, i když to zní logicky.
Stáhni si třeba program defraggler, je zdarma a defragmentuj všechny disky a oddíly. Trošku se sníží odezva, ale zázraky nečekej.

Takže šlo o defragmentaci nebo ta utilita win je úplně blbá, po vypnutí v ní už to nedělá, ale jinak předtím ukazovala fragmentace 9% a že se bude provádět jednou týdně...
Jinak mám jenom jeden HDD a jsou doby, kdy ho win vypne úplně na delší dobu, ale teďka co jsem zapsal krátce asi 500GB, tak pár dní PC idle prostě chroustá, což jde zrušit jen hýbnutí myší a služba defrag nepozná, že na disk přistupuju skrz síť, kdy je při aktivní defragmentaci nepoužitelný.

Jinak jsem myslel, že když ukládám data "souvisle naráz" tak to hned háže vedle sebe, ale možná to zapisoval nějak od konce a fakt nevím jak ten algoritmus defragmentace funguje a možná je k ničemu

No - veľmi sa mýliš. Na platňový HDD sa takto súbory neukladajú. Pokiaľ sa ukladajú, tak sa vždy zapíšu na dostupné voľné miesto na disku a urobí sa záznam v tabuľke (aby sa vedelo, kde sú potrebné časti súboru uložené. Pokiaľ sa pozrieš na výraz alokačná jednotka https://blog.webtech360.com/sk/hardver/co-je-alokacna-jednotka/33307255 - je to veľkosť bloku, kde sa ukladajú jednotlivé časti (v danej veľkosť al.jedn. napr. 4kB) - takže napr. súbor 10kB sa uloží na TRI alokačné jednotky (1.=4kB, 2=4kB, 3=2kB a tie zvyšné 2kB budú prázdne, ale jednotka je už obsadená celá). A keďže sa často zapisuje, premazáva, vznikajú tie voľné miesta, ale do nich sa nedá už zapísať, tak sa hľadá miesto inde - hoci na konci, v strede disku. Tomu sa vraví fragmentácia - súbor nie je zapísaný za sebou - je rozhádzaný po disku. A potom hlavičky lietajú hore-dole, ako to čítajú. Defragmentáciou sa zoberú všetky kúsky súboru, uložia sa na disku v jednom kuse a potom sa začnú na uvoľnené miesto, ktoré vznikne, ukladať za sebou. A pokiaľ máš tisíce malých súborov - tak to trvá dlhšie, defragmentácia na vytvorenie miesta musí pospájať viacero súborov k sebe, vytvoriť dostatok miesta a potom ich v celku nahádzať na nové miesto.
Ja na 1TB HDD mám cca 30000 súborov, ktoré majú svoje podadresáre, v ktorých sú ďalšie súbory - odhadom cez 250000 malých súborov - lenže mám zapnutú automatickú defragmentáciu toho HDD a pracuje len vtedy, pokiaľ nie je vyžadovaný na ten HDD prístup (hlavné veci mám na SSD) - takže pokiaľ toto píšem, HDD na pozadí sám defragmentuje a ani o tom neviem. A stupeň fragmentácie mám stále 0%.

Nějak jsem měl zafixovaný, že to ukládá co nejvíc při sobě (asi jsem si to spletl s NCQ, což optimalizuje pohyb hlavičky při čtení), právě ten disk při zápisu konstantně 100+MB/s je tichý a nezdá se mi, že by hlavičky lítali nějak, šlo jenom o 3 soubory, který mají a naráz zapsáno 370 GB, takže nejde o hodně malých souborů, při defragmentaci je hlučnost(seek) a teplota vyšší.

Nějak jsem měl zafixovaný, že to ukládá co nejvíc při sobě

Zní to logicky, že by to tak mělo být, ale zase by to bylo na úkor rychlosti zápisu na disk.
U SSD je to jedno, tam se nemusí hlavičky přesouvat na správné místo, ale u klasického HDD to trochu času zabere a pokud je jeden soubor rozmístěný nesouvisle, tak trvá delší dobu, než se soubor načte.
Představ si to jako gramofonovou desku, kdy abys přehrál nějakou písničku, musíš tu "jehlu" třeba 5x přesunout na jiné místo, aby to hrálo souvisle. Taky to zabere trochu času. Divné přirovnání, ale tak nějak to funguje u klasických disků. Výhodou klasických disků je větší šance na záchranu dat, pokud se něco stane, protože je to magnetický záznam. Druhá výhoda je, že když to má disk "za sebou", tak po jeho rozdělání se dají použít plotny třeba na ovocné stromy jako plašič vrabců :-)

Neukládá, kde jsi na to přišel??? Jestli máš k dispozici volný HDD, tak na něj nakopíruj nějakou složku o několika tisících souborů a potom se podívej, jak se to ukládá sektor po sektoru, to ani náhodou :-) Část najdeš na začátku disku, něco uprostřed, další část klidně zase na začátku a třeba zbytek na konci. Kdyby to fungovalo jak píšeš, bylo by to ideální a nebyla by potřeba ani defragmentace. Ta odpadá až s nástupem SSD.

Jj, s tím souhlasím. Výborný program na defragmentaci je O&O Defrag. Dá se zvolit podle přístupu k souborům, názvu, adresáře, data atd... Osobně už to moc nepoužívám, snad jen, když kopíruju na disk nějaké filmy nebo programy. Každopádně rozdíl stejně nepoznám, asi je to zlozvyk z devadesátých let :-)

No jo, ale v praxi je to bohužel jinak. Zkus nakopírovat na nějaký prázdý disk pár souborů, třeba nějaká videa a uvidíš, že jsou roztroušená po celém disku. U videa to nijak nevadí, ale u programů, které potřebují rychlý přístup k malým souborům je malé zpoždění, než se načtou. Někomu to nevadí, někomu naopak ano. Já jsem ten druhý případ :-)

nakopirovanim na nove volne misto by se mela fragmentace zasadne snizit. cili je otazka, co vlastne muze za ty chroustaci zvuky.
muze to byt indexace windows, indexace nejakeho multimedialniho knihovnika, tupe fungujici antivir, nakonec i ta zbytecna defragmentace.

stahnout "ms autoruns" a zkontrolovat, co se ti spousti za zbytecnosti.
(procesy windows je nutne v nastaveni rucne zatrhnout, default je to schovava)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru