Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook - Linux

Zdravím,
dostal jsem lehce starší nepříliš výkonný notebook ale jelikož pořád funguje tak jsem si řekl že bych na něj místo aktuálních Windows 10 hodil Linux
ale nikdy jsem přeinstalaci OS nedělal a ani s Linuxem ani jinými unixovými OS nemám zkušenosti tak se chci zeptat na nějaké doporučení konkrétního Linuxu (předpokládám že je víc verzí? ) který by seděl na notebook a taky na nějaký stručný manuál jak přeinstalaci provést.
děkuji za cenné rady
edit: zapomněl jsem dodat to nejdůležitější > Lenovo e31-80
PS: připomínky typu a proč zrovna linux, proč to vůbec dělat, však je to k ničemu atd ignoruji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle Google by to mělo mít 4GB RAM, tudíž cokoli. Klidně tam můžou zůstat Windows 10, linux rychlej…
RedMaX 05.08.2023 23:45
RedMaX
Linux rychleji nepoběží Linux poběží rychleji.
Rce 06.08.2023 01:18
Rce
Nepoběží, protože on nebude na příkazovém řádku, ale bude tam chtít grafické prostředí a i s tím je…
RedMaX 06.08.2023 07:16
RedMaX
Ale prdlajs. Právě v tom je síla Liniuxové distribuce. Nemusí mít hned Plasmu, která je náročná na z…
Rce 06.08.2023 23:35
Rce
RedMax furt tára nezmysli o Linuxu. By neuveril že (a to s grafickým prostredím) je možné fungovať v…
Ale 07.08.2023 09:57
Ale
By neuveril že (a to s grafickým prostredím) je možné fungovať v Linuxe s 64MB RAM a staré jedno jad…
RedMaX 10.08.2023 19:58
RedMaX
Ak máš 2GB RAM, prehliadač potrebuje 1GB, a Linux potrebuje 64MB, zatiaľ čo Windows 4GB, čo pôjde pl…
Ale 10.08.2023 20:19
Ale
Nepoběží, protože on nebude na příkazovém řádku, ale bude tam chtít grafické prostředí a i s tím je…
RedMaX 10.08.2023 20:31
RedMaX
položka "jádro OS" je dneska naprosto nevýznamná Právě, že rychlé jádro je jádro pudla :-). Naopak…
Rce 14.08.2023 22:10
Rce
presne tak, dokonca sú benchmarky, kde na 4GB RAM, Windows 11 a Xubuntu vedľa seba, kde na oboch chr…
Ale 15.08.2023 02:01
Ale
typické využití počítače alokovanych 11GB pamäte tak jo. :-) poslední
RedMaX 15.08.2023 07:49
RedMaX

Podle Google by to mělo mít 4GB RAM, tudíž cokoli. Klidně tam můžou zůstat Windows 10, linux rychleji nepoběží. Pokud chceš linux odzkoušet, tak je dobré začít u velkého distra, kde budeš mít na webu řešení případných problémů nebo tvých dotazů:

Debian
Fedora
Ubuntu (ten ovšem s výhradou, protože SNAP je ohavnost, ale tobě jako začátečníkovi to vadit nebude, jen je to náročné na místo na disku).

Nepoběží, protože on nebude na příkazovém řádku, ale bude tam chtít grafické prostředí a i s tím je to dnes podobně náročné jako Windows. Jenže to ty nevíš, protože jsi naposledy zkoušel XPéčka, Windows 10 v tomto ohledu udělaly velký pokrok.

Ale prdlajs. Právě v tom je síla Liniuxové distribuce. Nemusí mít hned Plasmu, která je náročná na zdroje (ale IMHO ne tolik, jako Widle). Jsou i odlehčená a velmi dobrá a rychlá GUI. Třeba Mate, LXDE a podobné. Na slabší stroje instaluji Mate a kdo k tomu chce pouťáky, tak přidám Compiz a Emerald. A můžu ručit krkem, že je to daleko méně náročné jak Widle a zato rychlejší.

RedMax furt tára nezmysli o Linuxu. By neuveril že (a to s grafickým prostredím) je možné fungovať v Linuxe s 64MB RAM a staré jedno jadro CPU, či jedno z úplne prvých x64 CPU. Úplne bez problémov, a plynulo. To sa s dnes podporovanými verziami Windows nepodarí v žiadnom prípade. Ale samozrejme ak chceme plnú použiteľnosť, je potreba lepšie grafické prostredie, no i Mate a LXDE v pohode na 2GB RAM a priemerné dvoj jadro CPU. Dnes podporované Widle už s priemerným 4 jadro CPU a 4GB RAM ide pomaly. Widle tak na rýchlejšom 4 jadre a 8GB RAM je minimum pre plnohodnotnejšie používanie Windowsu.

Dokonca Windows s neobmedzenými zdrojmi je o 10-20% pomalší než Linux (s náročnejšími grafickými prostrediami) s neobmedzenými zdrojmi.

A len aby bolo ešte jasné ohľadom RAM, tak čo Windows kecá že využíva 4GB RAM keď to je v správcovi úloh, tak je to klamstvo. Vypni Pagefile úplne, a pri 60% využitej RAM ti už Windows crashne na nedostatok pamäte (pretože reálne využitie je výrazne vyššie, a čo označujú ako "pohotovostná nepoužívaná pamäť" je vlastne reálne používaná, len pripravená k swapovaniu, čo v Linuxe normálne označia ako používanú). V Linuxe bez SWAPu pri 95% využitej RAM to ide ešte plynulo, ja som mal minule 98% využitej pamäte (16GB) a išlo to bez problémov na Ubuntu 20.04.

By neuveril že (a to s grafickým prostredím) je možné fungovať v Linuxe s 64MB RAM a staré jedno jadro CPU

Velice se mýlíš. Podobný stroj jsem ještě nedávno "provozoval". Prostě jsem tam nahodil fluxbox a bylo, jelo to parádně až do chvíle, kdy se na tom spustil libovolný webový prohlížeč, který KAŽDÝ!!! potřebuje ke svému provozu aspon 1GB RAM. Takže k čemu že ten stroj s fluxboxem byl dobrý? No, k ničemu, karty na tom šly hrát. :-)

Ak máš 2GB RAM, prehliadač potrebuje 1GB, a Linux potrebuje 64MB, zatiaľ čo Windows 4GB, čo pôjde plynulejšie? Podla mňa u Linuxu to ani nebude SWAPovať, a u Windowsu to odSWAPuje celé 3GB, čo razantne spomalí celý systém. Z jednej strany súhlasím že Prehliadač je to čo bere najviac RAM, ale to neznamená že Linux pôjde rovnako pomaly. Ešte navyše keď Linux má lepší memory management (a to výrazne lepší, takže aj pri SWAPovaní si zachová výkon výrazne lepší, aj keď samozrejme každé SWAPovanie výrazne spomaluje odozvu systému, proste disk (aj dnešné SSD) sú stále výrazne pomalšie než RAM, ale optimalizáciou memory managementu to ide aspoň trocha ovplyvniť a zlepšiť odozvu, teda nehovorím že to bude perfektné, ale bude to lepšie a rýchlejšie než Windows). Navyše tazatel ani nepísal že jeho hlavné využitie je prehliadač.

Nepoběží, protože on nebude na příkazovém řádku, ale bude tam chtít grafické prostředí a i s tím je to dnes podobně náročné jako Windows.

Moje citace. Takže tak.

Já nikde nepsal, že je linux pomalejší, ale že jakmile na tom spustíš podobné služby jako na Windows, bude to žrát podobně paměti. Ano, je možné, že jádro linuxu žere jen čtvrtinu toho, co žere jádro Windows, jenže položka "jádro OS" je dneska naprosto nevýznamná. Uživatel toho bokem spustí tolik, že mu to sežere všechnu pamět, co má na OBOU systémech. ;-)

položka "jádro OS" je dneska naprosto nevýznamná

Právě, že rychlé jádro je jádro pudla :-). Naopak, jádro OS je nejvýznamnější položka, protože každá aplikace, služba nebo démon, volá mnoha miliónkrát služby jádra, na každou operaci s diskem, obrazovkou, klábosnicí, myší...

presne tak, dokonca sú benchmarky, kde na 4GB RAM, Windows 11 a Xubuntu vedľa seba, kde na oboch chrome v zhodnom stave, malo alokovanych 11GB pamäte (teda 3x kapacita RAM a dochádzalo k silnému SWAPovaniu), a bolo testovaná rýchlosť reakcií UI.... po kliknutí na aktívny prvok to vo Windows 11 trvalo vykonanie akcie o 683% viac času než v Xubuntu, úplne zhodná konfigurácia i stav samotného prehliadača. Benchmark bol na Proxmox, až budem na PC dám link.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru