Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook z 90. let - připojení externí paměti

PCMCIA byla plnohodnotná sběrnice, na ní šlo připojit všechno. Existovala i redukce na PCI, která umožňovala použití periferií PCMCIA v normálním PC. Ale to je dávná minulost, někdy kolem roku 2010 tahle sběrnice a všechno kolem ní zmizelo v zapomnění.
Nemyslím si, že síťovka je nějak jednoduchá, v devadesát pětkách se instalovala síť dost blbě (ale poté fungovala spolehlivě), na jednorázovou akci bych to rozhodně nedělal.
Lepší cestou by byl laplink kabel. Na krátkou vzdálenost paralelní, to je celkem 11 drátů. Na delší sériový, na to stačí tři dráty (data tam, data zpět (prostě RX na TX a naopak) a zem). Fungoval s tím i Total Commander nebo M602 a zřejmě i jiné programy. Ale asi to narazí na absenci těchto portů na současných PC.
Taky existují diskety ZIP (120 MB) a disky CD (700 MB případně DVD se 4,5 giga), obojí není pod windows 95 problém. DVD-RAM je asi nejlepší, ale ty nějak začly podporovat až XP a spíš až Visty (v dobách Vist už to bylo zcela zvytečné, to už se používaly flešky), v 95 potřebovaly extra ovladač (přibaoval se k vypalovačkám).
USB fleška by taky mohla být řešením, pokud ten krám má USB. Ovladač flešky v sobě windows 95 měly, ale jen jako zábleskovou pamět s kapacitou 1 nebo 2 megaslabiky. Naštěstí existují ovladače novější, dřív ke fleškám přibalovali i cédéčko s ovladači.
Pokud by šlo jen o RS 232 tak je pohodlnější koupit RS232 kartu do současného počítače, prodávají se karty i se 4 nebo 8 porty. Narozdíl od USB převodníků to funguje bez problémů. Ty USB převodníky jsou tak domu nebo do kanceláře, ale jak se vyskytne rušení, jde komunikace do háje (zažívám občas situace, že se odpojuje i USB klávesnice a myš, USB zřejmě není moc odolné proti rušení). Se starými programy je to horší, obzvlášť když mají na něco šahat (jinak neni problém spouštět je v dosXboxu nejen v současných windowsech, ale klidně na raspberry nebo v linuxu). A instalovat do současných PC W95 nebo dos je skoro nemožné.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny