Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem software pro obnovu dat

Dobrý den všem,

Ztratil jsem svá data v počítači a našel jsem nástroj pro obnovu dat s názvem iBoysoft free data recovery. Použil jsem ho ke skenování počítače a opravdu se ukázala moje ztracená data. Ale teď musím zaplatit 40 eur, abych mohl data obnovit, stojí to za to nebo existuje nějaká alternativa?

Předem děkuji

Předmět Autor Datum
Alternativ je hodne. Ale je treba mit na pameti, ze kazdy pristup na disk = prepis casti disku = zme…
Jan Fiala 27.03.2024 05:17
Jan Fiala
Dobrý je program Recuva. Na fotky třeba Photorec. Taky se da poużit TestDisk nebo GetDataBack. Je al…
Lukas1982 27.03.2024 06:13
Lukas1982
Ano, existují alternativy, stačí použít hledání.... Nejsi první (ani poslední), kdo nezálohuje a při…
host 27.03.2024 07:06
host
Zálohování je klíčem, proto pokud tohle řeším, tak většinou na paměťových kartách, kde se nachází pr…
ml1 27.03.2024 13:03
ml1
Jsou i bezplatné alternativy. A jsou i dražší. Mě se teda nejvíc osvědčil GetDataBack (GDB), který t…
ml1 27.03.2024 12:57
ml1
Pod Linuxem program 'testdisk' (zdarma). Ten dovede vydlabat data i z velmi zničeného souborového sy…
Rce 27.03.2024 21:56
Rce
několikrát jsem použil testdisk k obnově celých "ztracených" disků, většinou uspěl. ale ještě jsem h…
lední brtník 27.03.2024 22:43
lední brtník
Nojo, když disk vesele (vlastně smutně) používá, je to opravdu na smeknutí klobouku za data. Dávno,… poslední
Rce 28.03.2024 00:27
Rce

Alternativ je hodne. Ale je treba mit na pameti, ze kazdy pristup na disk = prepis casti disku = zmenseni sance na obnovu.
Pokud je to systemovy disk, tak idealne vytahnout z pocitace a rozhodne tam neinstalovat dalsi a dalsi software.
To, ze nejaky soft najde zaznamy v tabulce souboru neznamena, ze bude schopny obnovit i vlastni soubory. Casti souboru uz mohou byt prepsane

Zálohování je klíčem, proto pokud tohle řeším, tak většinou na paměťových kartách, kde se nachází prvotní záznam, který ještě nestačil být zazálohovaný. Jinak si myslím, že vše bych měl mít zazálohované, i když nechtěl bych to z těch záloh (většinou na blu ray) obnovovat. Ale jak se říká, odmítaného chleba největší krajíc, tak jsem nedávno po chcípnutí 4TB disku přesně tohle musel dělat. Vůbec netuším, co na tom disku zabíralo 4 TB (ono za 10 let se nahromadí spousta bordelu), ale zjistil jsem tak, že nějaké věci zálohování unikly, zatím se ale nezdá, že bych o něco nenahraditelného přišel.

Jsou i bezplatné alternativy. A jsou i dražší.
Mě se teda nejvíc osvědčil GetDataBack (GDB), který taky zadarmo ukáže, co na disku vidí, ale pro obnovu je potřeba plná verze, která stojí nějakých 79 euro nebo dolarů (zadarmo obnoví jen nějaké malé množství tušim 5 megabajtů). Za tu cenu získáte i možnost aktualizace na věčné časy. Teda ty aktualizace jsou příšerné, z celkem normálního programu v době, kdy jsem ho platil, se staly dlaždicové omalovánky s náhodnou barvou, ale hlavně že funguje.
Osobně bych k tomu přistupoval paranojdněji. Na disk, kde jsou ztracená data se samozřejmě nesmí nic zapisovat (pozor na to, že každý operační systém a windows zejména na disk zapisuje pokaždé i jen při jeho připojení). Nejlepší je udělat si jeho raw kopii a veškeré pokusy dělat až na ní (nebo pokud je podezření na chybu disku, že by se další kopie nemusela povést, tak radši na kopii té kopie). Snad všechny obnovovací sw umějí s bitovou kopií (tzv. image) pracovat. U disku je to celkem nepodstatné, ale u flešky to znamená větší rychlost (teda pokud nemáte turboflešku). Co vím, tak akorát testdisk/photorec to neuměl (ovšem vývoj jde dál, tohle je situace tak před 10 lety), dalo se to obejít připojením té image jako virtuálního disku (podobně jako na tu kopii i na tohle ve windows potřebujete sw třetích stran, ale na výběr je toho dost), což už zvládal.
Sw, který se tváří jako free a pak začne vydírat, na ten bych byl teda opatrný. Něco jiného by bylo, kdyby rovnou říkal, že stojí 40€ ale že je možné zdarma vyzkoušet, jestli bude pro daný účet vyhovovat. Tak to dělá ten GDB, kde dokonce, než zaplatíte, tak vám to právě píše, abyste ho vyzkoušel.

několikrát jsem použil testdisk k obnově celých "ztracených" disků, většinou uspěl.
ale ještě jsem ho nezkusil na systém s viditelnými soubory, odkud mizela jen některá data. to bych asi boot zálohovadlem udělal image disku, a pak bych na to stejně vzal (zbaběle) recuvu.

ale uživatelé zásadně používají disk tak, jak jim ho naformátoval prodejce = jediná společná hromada hnoje pro systém a data dohromady, která samozřejmě uvolněná místa přepisuje dočasným odpadem systému. viz tazatel, co disk doteď vesele používá. v tom případě předpokládám, že scan recuvy i když něco původního najde, bude hlásit žluté a červené soubory.

Nojo, když disk vesele (vlastně smutně) používá, je to opravdu na smeknutí klobouku za data. Dávno, pradávno budou systémovým sajrajtem přepsaná a to i několikrát. Obnova se pak rovná zázraku. Widle od dob dřevěných počítačů přednostně přepisují právě to, co bylo naposled uvolněno i když mají hojnost jiného volného místa. Čest památce na data.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru