Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ztišení pevného disku (AAM) a jeho vliv na výkon při hraní

Zdravím,

mám starší PC a hlučnější pevný disk. Používám program HDDlife, který má funkci Automatic Acoustic Management (AAM), díky čemuž pevný disk téměř neslyším. Občas si něco zahraju a zajímalo by mě, zda má ztišení pevného disku vliv na celkový výkon a popř. jak velký vliv to může mít.

Předem díky za odpověď a hezký víkend všem.

Předmět Autor Datum
Proč to nezkusíš ??? Stačí tu funkci vypnout :-)
dsa 14.06.2024 18:39
dsa
Čím je disk tišší, tím je pomalejší. V Linuxu je na to přírodní aplikace. Mám vyzkoušeno a přímo to…
Rce 14.06.2024 18:51
Rce
Ahoj. U klasického disku to má vliv jen na rychlost zápisu a načítání. Teoreticky by to mohlo mít vl…
Lukas1982 14.06.2024 18:51
Lukas1982
tez hlasuju za ssd, staci naklonovat a nemusis resit zpomaleni pc. mit po roce 2020 kulaty hdd je br…
brum brum 15.06.2024 13:20
brum brum
AAM má dosť podstatný vplyv na "výkon" disku ,u 5600 otáčkových diskov dochádza k spomaleniu na 5400… poslední
audax 18.06.2024 08:27
audax

Ahoj. U klasického disku to má vliv jen na rychlost zápisu a načítání. Teoreticky by to mohlo mít vliv i na životnost disku, ale to jsem nikdy netestoval nebo si na to nepamatuju. Jestli to nemáš jako systémový disk, klidně to nastav podle sebe. Rychlost si můžeš následně změřit třeba v HdTune 2.55, ten je zdarma. U filmů apod. to ničemu nevadí. Pokud je to systémový disk, je lepší nastavit na max. výkon, ale na systém a často používané aplikace bys měl mít v dnešní době dávno SSD disk.

AAM má dosť podstatný vplyv na "výkon" disku ,u 5600 otáčkových diskov dochádza k spomaleniu na 5400 otáčok,u niektorých,ako boli napr WD Green dochádzalo až k spomaleniu na 4800 otáčok,WD Green hdd mali z výroby znížené otáčky na 5400...u bývalých A/V diskov a serverových SAS/Granite Bay hdd k znižovaniu otáčok nedochádzalo,tam nejaké aktívne prepínanie a regulácia AAM znížením/zvýšenm otáčok platní diskov nieje....v dobách,keď boli všade v bežnom použití len hdd si bežný užívatel domáceho počítača v podstate ani neuvedomoval to spomalenie,nebolo s čím porovnať,ssd neexistovalo a diskové polia cez firewire tiež neboli obvyklé v domácich podmienkach a ani hlučné serverové disky s 15000 otáčkami na nejakých Adaptec/Promise/LSI SCSI radičoch v domácnostiach za normálnych okolností tiež neboli bežné...s čím sa dalo porovnávať v bežných podmienkach boli nanajvýš eMMC,ktoré začal ako jeden z prvých vo väčšej miere používať Asus vo svojich sériách EEE PC...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru