Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Po výměně grafiky a CPU velké teploty + samovolné vypnutí systému bez varování.

Dobrý den, mám problém koupil jsem si 8800gt 512 MB vyměnil paměti z 2GB 677mhz za 4GB 800mhz a amd X2 6000+ ale hned po výměně za staré komponenty se processor a grafika značně zahříva, zdroj mám 3 roky starý 500w Fortron desku mám Asus M2N32-SLI Deluxe/Wireless Edition. se starými komponenty vše ok, sestavu jsem měl v servisu na přeflešování biosu z důvodu nerozpoznání processoru, byl proveden i test teploty CPU,VGA,HDD a při max. zátěži vše v normě nejvišší teplota čidla na MB dosáhla 85 stupňů - dle servisu tedy vše ok. Doma jsem zkoušel 3D mark 06 a ke konci testu se PC samo od sebe bez varování vyplo. Znovu jsem jej zapl a zkusil hrát hru asi po 5 min opět samovolné vypnutí. Když jsem sáhl na pasivní chladič nebylo téměř možné na něm udržet ruku, teplota v biosu po pádu systému něco málo přes 70 stupňů. Dle servisu vše ok ale systém padá a chladič od processoru hoří. Prosím o radu.

Předmět Autor Datum
K CPU: malý dotaz- koupil jsi ten CPU jako boxovaný-s odpovídajícím chladičem nebo jsi ponechal půvo…
DiGGiT 30.12.2008 22:23
DiGGiT
podle mě to je prostě "klasika" s nvidia deskou - neúměrně se zahřívající NB je typický problém nvid…
touchwood 30.12.2008 22:29
touchwood
Přehřívá se ti to. Otevři bednu, foukej do ní stolním ventilátorem a když to bude OK, tak je to jasn… poslední
Prasak 30.12.2008 22:33
Prasak

K CPU:
malý dotaz- koupil jsi ten CPU jako boxovaný-s odpovídajícím chladičem nebo jsi ponechal původní chladič?

možná řešení:
1.Kouknout se jestli máš v BIOSu vše nastavené tak jak má být (tj. napětí jádra/jader, FBB, popř. multiplikátor) jak je doporučené od výrobce
2.Chce to zkontrolovat jestli jsou chladiče dobře upevněné a jestli je zde teplovodivá pasta
3.pokud to ani nepomůže,zkontrolovat jestli chladič odpovídá výkonu CPU(fotka), chce to zajistit dobrý průtok vzuchu PC skříní, obvykle stačí stáhnout kabely na stranu nebo k sobě, popř. přidat 12cm tichej ventilátor (pokud to jde)

Co vím tak teplota CPU v zátěži by se měla pohybovat do těch 60-65 °C, pokud ne opravte mne někdo.
Grafika mívá i vyšší teploty ale s dobrým chlazením se dá udržet taky v podobných mezích.

podle mě to je prostě "klasika" s nvidia deskou - neúměrně se zahřívající NB je typický problém nvidia čipsetů. Nejprve bys ale měl otestovat, zda je problém doopravdy v přehřívání NB - nech otevřenou bočnici a na chladič NB namiř proud vzduchu třeba ze stolního ventilátoru nebo fénu (samozřejmě jen studený vzduch!). Pokud bude PC pak stabilní, nebo padne až po delší době, je to prakticky na tuty opravdu přehřívání (pak budeš muset investovat do chlazení NB, a ideálně i celého kejsu).

Pokud ne, tak to může být taky třeba loučící se zdroj...

Přehřívá se ti to. Otevři bednu, foukej do ní stolním ventilátorem a když to bude OK, tak je to jasný.
Navíc máš pasivní grafiku - na to musíš mít hodně dobrou bednu. Když na ní neudržíš ruku, tak je to jasný.
Okopíruju sem text, co jsem psal do jinýho vlákna:

Pomaloběžné větráky, ideální jsou s termočidly, velké chladiče, grafiku pokud možno pasivní. Základem pro to je dobře větraná skříň. Zalepit nevhodné otvory, aby vzduch proudil jen tam, kde to potřebujem.
Udělej fotky tvýho PC a dej je sem. Jednu fotku šikmo zezadu PC, druhou fotku zavřenýho PC šikmo zepředu a třetí z boku otevřenýho PC a to tak, aby bylo vidět zevnitř na zadní stěnu.
Pak ti napíšu, co máš udělat.

Klidně ty fotky udělej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru