Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Compact Flash (CF) místo HDD v notebooku?

Ahoj všem,

má někdo praktický zkušenosti s provozem CF karty místo pevnýho disku? Vím, že existují "adaptéry" pro 3,5" konektor, rád bych věděl, zda existují i pro 2,5" do notebooku (je mi jasný, že u notebooků asi není připojení disku nijak zvlášť standardizovaný, aspoň teda myslím). Dále jsem zjistil, že některý (většina) CF karty jsou "removable" a k tomuto účelu se musí použít "fixed". Ještě jsem snad někde četl (ale to nevím jistě), že dělá problémy NTFS a doporučuje se jen FAT (ale není mi jasný proč).

Máte někdo nápady, připomínky, kritiku, atd?

Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. počet zápisů je limitován, tudíž se CF hodí hlavně jako médium pro linuxová minidistra, kde se pr…
touchwood 04.02.2006 11:55
touchwood
3. Radic by suborovy system zaujimat nemal, ale NTFS mozno viac zapisuje a tym znizuje zivotnost kar…
x22 21.08.2006 13:29
x22
Nejsem odborník na tyhle cěci, ale pokud jde o bootování z externího zařízení (např. flash), tak jse…
Pavel 21.08.2006 14:58
Pavel
BIOS nema so suborovym systemom absolutne nic spolocne, od toho je na disku MBR, BIOS len spusti MBR…
MM.. 21.08.2006 15:42
MM..
MM, vážím si tvých znalostí, ale v tomhle prostě nemáš pravdu. Jde o zkušenost lidí, kteří to prakti…
Pavel 21.08.2006 17:19
Pavel
Jezis KAZDE zariadenie kde si vies vytvorit particie MUSI mat MBR, inac by si nemohol ani vytvorit t…
MM.. 21.08.2006 17:40
MM..
Jo, to já vím o tom MBR. Podívej se prosím o můj příspěvek níž, je tam odkaz na info, ze kterých vyc…
Pavel 21.08.2006 17:46
Pavel
Mrkol som sa a tie body o tom ze BIOS "vie bootovat len z FAT" je nezmysel, ostatne som necital nech… poslední
MM.. 21.08.2006 17:52
MM..

1. počet zápisů je limitován, tudíž se CF hodí hlavně jako médium pro linuxová minidistra, kde se prakticky nic na disk nezapisuje
2. redukce na 2,5" disk by existovat mohly, rozhodně bych prozkoumal i možnost připojení přes PCMCIA redukci (tam je ovšem otázka, zda je přes takové připojení možný boot)
3. NTFS má větší režii a je transakční, což by mohlo činit potíže. Nejsem si však zcela jist, do jaké míry řadič (resp. redukce) v CF je schopen zpracovat "složitější" NTFS
4. "removable" vs. "fixed" znám jen ze starých PCMCIA pamětí, ale je možné (protože CF je velmi příbuzná), že to tak je i u CF, pak by to ale mělo jít přepnout ve firmwaru CF nějakou utilitou (ale tento bod ber jako mou spekulaci)

3. Radic by suborovy system zaujimat nemal, ale NTFS mozno viac zapisuje a tym znizuje zivotnost karty. Windows by som ale aj tak na FAT (FAT32) nedaval.

(Suborovych systemov je ovela viac, vratane specialnych pre flash pamate, to len Windows pozna len FAT, FAT32, NTFS a readonly (na cd/dvd) ISO9660 a UDF.)

Nejsem odborník na tyhle cěci, ale pokud jde o bootování z externího zařízení (např. flash), tak jsem z diskuzí na netu zjistil, že některý BIOSy prostě nezvládají bootovat ze zařízení se souborovým systémem NTFS, ale potřebují FAT...

Na té CF kartě by byly buď osekaný WinXP (nLite) nebo live verze Reatogo. Ve WinXP se dá přesměrovat zápis ze systémovýho disku (EWF - už jsem o tom psal tady na poradně asi 3*), takže problém se životností by nebyl...

Pavel

BIOS nema so suborovym systemom absolutne nic spolocne, od toho je na disku MBR, BIOS len spusti MBR z disku (MBR nie je v ziadnom filesysteme). T.j. to co si cital na inete su nezmysly.
NTFS mozno zapisuje viac na disk co u CF nie je ziaduce, samozrejme ak tam chces nacpat WinXP tak by som povypinal automaticke indexovanie, automaticku defragmentaciu, a podobne MS automaticke sracky ktore nemaju iny vyznam len spomalovat PC a zapisovat na disk nezmysly. :-)

Co sa tyka dilemy PCMCIA/IDE redukcie, IDE je lepsia, kvoli bootovaniu (ptz. bootovat cez PCMCIA bridge a emulovat standardne porty na nom je pre BIOS vyvojara porod, a nie kazdy BIOS to ma korektne resp. vobec). S IDE redukciou nie je problem s bootovanim.

Co sa tyka removable/fixed, ano, niektore (valna vacsina) sa hlasia ako removable, zavisi to od konkretneho typu ci to je napevno alebo ma vyrobca k tomu nieco.
Win sice nainstalujes aj na removable, ale bude cosi pindat o tom ze swap nemoze byt na removable, alebo co, aj ked nechapem preco (mozno to uz vo Win aj zmenili , ptz. aj obycajny SATA disk moze byt removable (ak doska ma hotswap, SATA to umoznuje), tak to by Win boli potom uplne naprd.

Redukcie na 2.5" existuju, dokonca aj vo velkosti presne ako 2.5" disk (vcetne otvorov pre srubky apod.) takze to mas fyzicky akokeby tam bol normalny 2.5" disk. Pri kupe redukcie pozor nech to nie je nejaka cinska sunka, malo by byt u nej uvedene ze zvlada DMA (pre DMA su potrebne zapojit 3piny navyse a niektore starsie redukcie to nemali, tak aby si nenatrafil akurat na take skladove zasoby zpred 3rokov :-)).

MM, vážím si tvých znalostí, ale v tomhle prostě nemáš pravdu. Jde o zkušenost lidí, kteří to prakticky zkoušely. Některý BIOSy základních desek předpokládají, že půjde o FAT. Bohužel mi tu (na cestách) vypadává spojení, ale až to půjde, zkusím ti najít ty odkazy ze kterých to vyplývá. Navíc jsem to zmínil v souvislosti s externím zařízením typu flash (který ve většině případů nemá MBR) a pak se očekává, že boot sektor a zaváděcí soubory budou na konkrétním méstě na tom flashi ("blízko jeho začátku"). Je možný, že ten problém vzniká v součinnosti chipu na tom flashi a BIOSu, nicméně jde o reálnej jev.

K problému opakovanýho zápisu Win na CF kartu: pokud se použije EWF, pak k žádnýmu zápisu nedochází!

Pavel

Jezis KAZDE zariadenie kde si vies vytvorit particie MUSI mat MBR, inac by si nemohol ani vytvorit tie particie. BIOS nezaujima ziaden filesystem. Jedina vynimka su zariadenia emulujuce disketu, na ktorej sa samozrejme particie vytvarat nedaju, niektore USB sticky (je to zriedkave) sa ako disketa (big floppy) tvaria, tam to je ale cele uplne odlisne, ani tam BIOS necita ziaden filesystem, ale nacita a spusti proste nulty sektor.

Ak si niekde na inete nasiel ze BIOS potrebuje FAT, tak je to kravina na n-tu a tu stranku rychlo zatvor a nic na nej necitaj.

Mrkol som sa a tie body o tom ze BIOS "vie bootovat len z FAT" je nezmysel, ostatne som necital nechce sa mi to vsetko lustit.
Ak neveris mne, tak si to precitaj rovno od MS, im snad veris:
EN-US

1. Power On Self Test (or POST) initiated by system BIOS and CPU.
2. BIOS determines which device to use as the "boot device."
3. BIOS loads the first physical sector from the boot device into memory and transfers CPU execution to the start of that memory address (to plati pre diskety). If the boot device is a hard drive, the sector loaded in step 3 is the MBR, and the boot process proceeds as follows:

4. MBR code (uz nie BIOS!) loads the boot sector referenced by the partition table for the "active primary partition" into memory and transfers CPU execution to the start of that memory address.

A ani bod 4., ktory uz z BIOSom nema nic spolocne, este nerobi nic s filesystemom. Az bootsektor konkretnej particie (to co spustil bod 4.) obsahuje kod (ktory sa tam nahral pri instalacii OS), ktory sa zaobera filesystemom a subromi v nom a nacita niektore z noch a spusti...

P.S. s bootovanim z USB sticku u NTFS mozu byt problemy v tom, ze OS ktory pouziva NTFS, nerobi pristupy na disk cez BIOS (kde je emulacia USB), a nepochopi preco nevidi HDD, apod., t.j. nezavisi to od filesystemu, ale od konkretneho OS ze co robi ten OS pocas bootovania. Chlapik asi nieco nepochopil.
Taketo problemy sa mozu vyskytnut len u USB alebo u CF pripojenej cez PCMCIA, CF na IDE rozhrani tym ze je na IDE rozhrani nemoze mat takyto problem. Preto som aj pisal vyssie radsej nie cez PCMCIA, tam niektore OS tiez pri bootovani nepochopia preco BIOS vidi nejaky HDD ale samotny OS ziaden HDD nevidi (ak to je cez PCMCIA alebo USB).

... alebo http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Ben-us%3B896 528&x=12&y=11 aby si si nemyslel ze to plati len pre FAT :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru