Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vypínání PC kvůli úspoře elektřiny

Pracuji v rozpočtové sféře. Na příští rok je krácen rozpočet o 20%, což už ohrožuje funkčnost úřadu, ale to není pro dotaz až tak podstatné.

Podle zákoníku práce je každý den 30 minutové přestávka na oběd. Stravování máme mimo objekt úřadu a vyvstává otázka, zda dojde k poznatelné úspoře elektřiny, když se na dobu opuštění pracoviště vypne počítač. Jedná se o kancelářské počítače, příkon včetně monitoru odhaduji na cca 100W. Jedná se o počítače různého stáří, nejstarší jsou provozované cca 6 let. Prostým propočtem se pro 50 PC jedná za rok o nezanedbatelnou položku ve spotřebované elektřině.

Osobně doma svůj počítač vypínám vždy, když od něj odcházím. Tzn. o víkendu i několikkrát denně. Žádnou újmu žádný z počítačů, které jsem vlastnil, nikdy kvůli tomu neutrpěl.

Vím, že je trend provozu 24/7 a využití uspání resp. hibernace. Problém je v tom, že u většiny PC toto nefunguje zcela korektně. Jde zejména obnovení používaných programů po probuzení, které přestanou po uspání (pokud před tím nejsou ukončeny) komunikovat. A přiznejme si, že ty dámy, které s PC pracují nejsou docela určitě počítačovými guru, ale jen s počítačem pracují. Což ovšem není nic špatného, k tomu počítače mají primárně sloužit. Z tohoto důvodu je pro ně cokoliv, mimo běžnou rutinu, tak nějak mimo realitu.

Zajímal by mě váš názor, zda má smysl počítače vypínat. Prosim o oproštění se od poznámek o zbytečností úřadů a kvalitě uživatelů. Každý máme svoje.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny