Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dual boot

Dobrý den,
chtěl bych vás požádat o radu či vysvětlení jak se má konkretně provést dual boot.Několikrát jsem přeinstalovával xp home.Měl jsem i naistalovaný linux přes wubi.Nevím ale jak konkrétně provést dual boot na notebooku, kde jsou již naistalované xp.Mám zato,že když bych začal spouštět linux hned z mechaniky tak mi,stejně jako to dělají xp nejprve naformátují disk a tím by se xp smazala.Jak se to tedy provádí.Děkuji .
Upravená veľkosť písmen. (los)

Předmět Autor Datum
Nejdřív nainstaluješ XP a pomocí instalátoru uděláš 4 oddíly: 1. Bootloader (dával jsem těch 50MB,…
marekdrtic 23.08.2010 15:50
marekdrtic
Provádí se to tak, že nejprve musíš pro nový OS vyhradit místo a na tom místě vytvořit další (ideáln…
touchwood 23.08.2010 15:52
touchwood
Instalace Mně se dříve osvědčilo mít v jednom oddílu disku Windows a zbytek HDD prázdný, nenaformáto…
nononot 23.08.2010 16:12
nononot
Nejprve reakce na dve predchozi odpovedi. Take jsem to drive delal podobne, pouzival XOSL atd. Ale…
Redmarx N 23.08.2010 16:21
Redmarx N
jenže tím ztrácíš výhodu dualbootu - nezávislost jednotlivých OS. Jednoduše řečeno, havárie Windows…
touchwood 23.08.2010 16:40
touchwood
No jo, jenze kolikrat ti Windows havarujou uz na NT loaderu? Kdyz tak to muze udelat i skrz Grub, mu…
Redmarx N 23.08.2010 20:59
Redmarx N
Já používám GAG manager 4.10. Oproti uváděným managerům má výhodu v tom, že nepotřebuje žádný extra…
Pytlík 23.08.2010 16:55
Pytlík
nevýhodou potom je, že každou instalací nového operačního systému se přepíše nikoli, nevýhodou poto… poslední
Redmarx N 23.08.2010 21:01
Redmarx N

Nejdřív nainstaluješ XP a pomocí instalátoru uděláš 4 oddíly:

1. Bootloader (dával jsem těch 50MB, dej třeba FAT32, pak si to souborovej systém určitě přizpůsobí)
2. Oddíl pro XPčka (40-50GB, NTFS)
3. Oddíl pro Linux (stačí 20-30GB, FAT32)
4. Společná data (tady bude celkem problém, dej FAT32, aby to mohly přečíst / editovat oba systémy, ale budeš mít problémy se souborama nad 4GB)

Potom nainstaluješ Linux, nainstaluješ ho na ten oddíl pro linux + nainstaluješ GRUB (bootloader) na tu malou partišnu. Potom už by to mělo fungovat.

Provádí se to tak, že nejprve musíš pro nový OS vyhradit místo a na tom místě vytvořit další (ideálně primární) oddíl. Osobně doporučuju vytvořit ještě jeden malinký oddíl (8MB) a nahrát do něj xOSl jako bootloader, který se velmi lehce udržuje a není závislý na žádném nainstalovaném systému.

edit: linuxový GRUB přijde samozřejmě do MBR oddílu, nikoli disku)

Nejprve reakce na dve predchozi odpovedi.

Take jsem to drive delal podobne, pouzival XOSL atd. Ale ted to delam tak, ze Linux spoustim pres NT zavadec, pres nejaky programek (mam pocit) Easy boot "neco", ktery umozni NT zavadeci startovat Linux.

Takze pak to na disku vypada tak, ze 1. primarni oddil Windows (NTFS), 2. primarni oddil Linux (EXT3) a 3. primarni oddil data. Zde bych se zastavil a prilis nedoporucil pouziti FAT32, dnes linux umi i NTFS. Pravda obcas to asi udela neco nekorektniho, Windows si oddil projedou checkdiskem, ale zatim se nic nestalo ani neztratilo.

Takze pokud u instalacky linuxu zvolis nejakou instalaci pro "experty", proste ne tu jednoduchou, ktera udela vse za tebe, tak ti instalacka linuxu nic nezformatuje a normalne ti da na vyber, do ktereho oddilu to budes chtit hodit a zformatujes jen ten jeden oddil.

No jo, jenze kolikrat ti Windows havarujou uz na NT loaderu?
Kdyz tak to muze udelat i skrz Grub, muze tam mit spousteni Windows i Linuxu a pritom muze mit Grub na mbr 2. primarniho oddilu s linuxem, pravdepodobnost padu Grubu je miziva, kdyz by havaroval, tak ho snadno obnovis a kdyby byl problem, tak proste zmenis aktivni oddil na 1. primarni oddil a automaticky ti najede NT loader a Windows.

Ale jasne ze i XOSL je reseni, na mem PC ho stale mam, ale jinam ho proste nedavam, protoze mi to proste zaclo pripadat zbytecny a zbytecne pracny. :-)

Já používám GAG manager 4.10. Oproti uváděným managerům má výhodu v tom, že nepotřebuje žádný extra oddíl (a na instalovaných operačních systémech též není závislý), nevýhodou potom je, že každou instalací nového operačního systému se přepíše (protože nový OS přepíše boot sektor, ve kterém je celý GAG manager umístěn). Jeho nová instalace je ale snadná a krátká, takže se nic moc neděje.

nevýhodou potom je, že každou instalací nového operačního systému se přepíše

nikoli, nevýhodou potom je, že každou instalací nového operačního systému Microsoft Windoes se přepíše. Linux neni prasacky system a pokud mu sam nereknes, nic neprepise. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru