Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vysoká - co se po mně bude chtít?

Zdravím

Chci se zeptat taky na něco ohledně IVT a počítačích, ale trochu z jiného úhlu.
Jsem na všeobecném gymnáziu, jsem v sextě (šestý z osmi ročníků) a do vysoké mám relativně daleko, jenže už teď jako budoucí student na univerzitě v Olomouci mám starosti.
Půjdu na programátora a potřebuji vědět, co se tam po mně bude chtít. U nás na škole IVT moc vážně nebereme, já samozřejmě ho vážně beru a učím se už na maturitu, ale i tak mě zajímá, co na maturitě a na vysoké se po mně bude chtít, co už musím umět, abych tam mohl nastoupit. Bere se tam bez příjimaček ale pak se to "filtruje" a já si to místo na škole chci rozhodně udržet, ikdyž nejsem ze školy na IVT zaměřenou.

A ještě jedna otázečka, jakou publikaci ohledně výpočetní techniky obecně byste mi doporučili? Programátor určitě nesmí umět jen programovat, určitě bude lepší něco vědět i o počítačích jako takových.
Určitě by se tam mělo objevit něco ve smyslu - na co je RAM, grafika a další komponenty, ale také např. že existuje vektorová grafika a rastrová, jak funguje anti-aliasing a co to je, apod... Ale samozřejmě mnohem, mnohem víc.
Budu rád za více odpovědí.

Děkuji a přeji hezké, pohodové dopoledne.

loading...
Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
1. programátor je v IT něco jako uklízečka. Jen (trochu hrubě řečeno) "lepí" kusy kódu dle předepsan…
touchwood 07.12.2010 16:12
touchwood
A něco mezi tím není? Ono, předepisovat řešení a přitom z toho nic nemít, to je celkem na hlavu post…
Triangl6 07.12.2010 16:22
Triangl6
"něco mezi tím" je střeedoškolák v malé firmě, co si hraje na admina/programátora :-) poslední
touchwood 07.12.2010 18:51
touchwood
Jsem na tom stejně jako ty (druhák na matematickým gymnáziu) a co jsem slyšel/četl, tak největší pro… nový
marekdrtic 07.12.2010 17:53
marekdrtic

1. programátor je v IT něco jako uklízečka. Jen (trochu hrubě řečeno) "lepí" kusy kódu dle předepsaného algoritmu, bez nějakého hlubšího pochopení problematiky.
2. pokud tě zajímá na programování spíše samotné řešení problémů, měl by ses zaměřit na schopnost jejich analýzy (to není prakticky vůbec o programování, ale o "znalosti života," tj. jak věci a procesy fungují - k tomu je potřeba hlavně matematika, logika a ekonomie) návrhu řešení a následně jeho algoritmizace (tj. rozepsání do kroků pro programátory). Následné naprgání je už jen otázka času a znalosti nějakého jazyka, což je naprosto marginální (protože pokud budeš schopen algoritmizovat, je už jedno, zda ten program napíšeš v C, C++, Javě, Pythonu, Perlu, Ruby, Pascalu, Basicu nebo třeba Rebolu)

edit: na dobré VŠ po tobě budou chtít hlavně bod 2.

A něco mezi tím není?
Ono, předepisovat řešení a přitom z toho nic nemít, to je celkem na hlavu postavené.
Už od základu všechny programátory učí přece problém VYŘEŠIT a následně NAPROGRAMOVAT.

Co se týče té publikace, neříkejte mi, že nic takového neexistuje. Podle čeho se teda má učit takový klasický ajťák?

Jsem na tom stejně jako ty (druhák na matematickým gymnáziu) a co jsem slyšel/četl, tak největší problém je na vejšce právě ta matika, jak předeslali kolegové výše. Takže se soustřeď hlavně na matiku (na střední to jde bohužel/bohudík strašně pomalu a už od několika vysokoškoláků na různých školách jsem slyšel, že první hodina matiky na vejšce začínala větou "všechno, co jste se naučili na střední, zapomeňte" :-)). Informatiku nasaješ "automaticky" - stačí rok až dva chodit sem na poradnu, pročítat témata a získáš obrovský všeobecný přehled o všem (který je ale nutno průběžně aktualizovat). A co se týče knížek, představ si, že teď napíšu knížku a napíšu tam "Nejvýkonnější grafická karta současnosti je .... a za pár měsíců to "rozdupe" třeba AMD 6990. A za rok bude tenhle příspěvek díky tomu, že jsem zmínil konkrétni grafiku taky mimo mísu :-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...