Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náhlé umrtí SSD?

To právě nedá.

Celý problém tkví v tom, že pod pojem "SSD" se schovávají disky s technologií MLC i SLC, s různou technologií výroby a s velmi různorodou kapacitou.

Je třeba si uvědomit, že ty nejstarší SLC NAND čipy zvládnou bez obtíží přepsat bez chyb jednu konkrétní paměťovou buňku až 100000x, přičemž tentýž limit soudobých 25nm MLC NAND je na hodnotě cca 3000x, a to je už docela rozdíl. Ono by to nevadilo, kdyby se kapacity disků v takovém případě adekvátně zvyšovaly, tj. místo 60GB SLC disku byly uvedeny alespoň 600GB MLC. Tím by došlo statisticky k "rozředění" frekvence zápisů na jednu buňku a trvanlivost by byla nahrazena kapacitou disku. To ale není pravda, kapacity stagnují, stále se prodávají 60GB disky, které jejich uživatelé velmi rychle naplní skoro až po okraj "statickými" daty. V takovém okamžiku přestává fungovat wear leveling (který funguje jen nad buňkami, které nejsou obsazené), resp. se jeho účinnost dramaticky snižuje.

Takže shrnuto obecně:
- spolehlivost plotnových disků je dnes řádově vyšší, samozřejmě za předpokladu slušného zacházení
- moderní (současná technologie) disky SSD je vhodné nakupovat s kapacitou alespoň 128GB
- snižování životnosti lze čelit adekvátním zvyšováním kapacity
- "moderní" (a přijatelně levný) SSD disk by měl být zaplněn max do 50%, pokud chceme, aby jeho životnost dosáhla rozumných hodnot
- výše uvedené neplatí pro enterprise-class SSD disky se SLC NAND - ty ale poznáte podle toho, že i malé kapacity stojí desítky tisíc Kč. Vyrábí se zejména pro velké dodavatele serverů, resp. serverových řešení (typicky EMC, Dell, IBM)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny