Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Do budoucna: 32 vs. 64 bit (hardware, OS)

Môj drahý, on už dávno sám seba "poprel". DOS mi nejde poriadne ani v XP a ak chcem spustiť grafickú aplikáciu pod DOSom, tak v 90 % prípadoch ju rozchodím len cez DOSBox. Ak mám pravdu povedať, tak príchodom Win95 sa DOS začal "vytrácať", takže ja som osobne za to, aby DOS ostal len v spomienkach. O to budú kvalitnejšie programy na jeho emuláciu, ako je trebárs DOSBox. Ale samozrejme, že taký Turbo Pascal budem mať v počítači, keď aj budem mať neviem akú Vistu, takže pre mňa DOS ostane, keď aj emulovaný.

Na druhej strane musím uznať, že nie vždy všetko urobí MS tak ako sľubuje. Hovorilo sa o Win95 ako o plne 32-bitovom systéme. Opak bol pravdou. To, že jeho spúšťacie jadro (MS-DOS) bolo 16-bitové sa dalo samozrejme pochopiť, keďže sa vtedy prechádzalo z DOS 6.22 + Win31x na WIN95. Ale ostatné malo byť všetko 32-bitové. Zaujímavé bolo, že sa písalo, že mnoho aplikácií ostalo 16-bitových. Overil som si to osobne. Mal som program, ktorý na všetkých aplikáciách v danom adresári odhalil jazyk, v ktorom boli napísané. Bol určený len na 16-bitové aplikácie, nakoľko vznikol myslím ešte v čase DOSu a Win31. Tento program detekoval Microsoft C++ pri množstve aplikácií z Win95 a pri ostatných hádzal otázniky (32-bitové aplikácie). Čo bolo pre mňa dosť zarážajúce bol fakt, že MS nebol schopný urobiť dokonalú 32-bitovú aplikáciu na "nebezpečnú" prácu. Všetky aplikácie pracujúce s diskom (ScanDisk, Defrag atď., všetko Win aplikácie) boli 16-bitové. Názov programu bol myslím WCOMP.EXE (aplikácia pre DOS).

No a čo ma prekvapuje ešte aj pri WinXP? DOS bol síce odstránený. Emulácia NTVDM beží podľa nastavení AUTOEXEC.NT a CONFIG.NT v systémovom adresári WinXP. Ale WinXP po nainštalovaní vytvorí súbory AUTOEXEC.BAT a CONFIG.SYS s nulovou dĺžkou v hlavnom adresári disku.

Vista bude mať nový "súborový systém". Ono tak ani nepôjde o systém, lebo ten ostane na jadre NTFS, ale spôsob ukladania dát. Doteraz to presne nechápem, ale vraj to bude lepšie. Nový systém ešte doteraz nebol myslím zverejnení k používaniu alebo presnejšie k skúšaniu (nakoľko je tu len beta verzia Visty). Nakoniec to dopadne tak ako to je s FAT32. Ani tento systém nebol dokonale odladený a začali problémy s použitím na diskoch s kapacitou nad 32 GB. Taktiež pri strate dát sa dáta ťažšie obnovujú ako pri NTFS, ale chudáci z DOSu majú strach, že nepoznané NTFS ich môže dostať do problémov. Hoci je NTFS dokonalejšie, ešte teraz sa nájdu zástanci FAT32, čo by aj ruku do ohňa zaň dali.Bolo také problematické pridať do FAT32 niečo na pomoc pri obnovovaní poškodených dát? Samozrejme s tým, aby ostala zachovaná kompatibilita s FAT16. Určite to nebolo ťažké, ale trh si pýtal nový Windows (presnejšie povedané záplatu do Windows (Microsoft Plus), tak sa všetko zbúchalo a hotovo. Teraz sa tiež všetko len tak zbúcha a možno XP bude bezpečnejším systémom ako Vista.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny