Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký OS místo Windows XP?

Jako zapřísáhlý linuxák pro tebe mám pár tipů:

1) Pokud chceš hrát hry, zůstaň na Windows
2) Pokud si nechceš zvykat na nové principy mnoha věcí, tak zůstaň na Windows.
Linuxové distribuce nejsou Windows zadarmo, mnoho věcí je tu jiných, ať už lepších nebo horších, to je dost subjektivní.

3) Pokud přecijen zkusíš některou z Linuxových distribucí a máš solidní hardware, tak máš velkou pravděpodobnost, že vše bude fungovat hned po instalaci. Snad krom licencovaných (3D) ovladačů grafických karet, jejichž jednoduché doinstalování ti "začátečnické" distribuce nabídnou hned "po" nebo "už během" instalace systému. Nějaké problémy s ovladači ti mohou nastat, ale jenom pokud máš nějaký exotický hardware neznámého výrobce "kdo ví odkud".

4) Jako začátečník můžeš zvolit zhruba tři distribuce:
- Mageia, která vznikla z dnes "víceméně" zkrachovalé Mandrivy
- OpenSUSE, jehož tvůrci spolupracují s MS, tudíž tam narazíš na funkce známé z Windows, které se v ostatních distribucích moc nevyskytují (např obnoveni systemu).
- Ubuntu nebo jeden z mnoha jeho derivátů, např. Xubuntu nebo Linux Mint.

5)Další věc jsou různá uživatelská prostředí. My tu nemáme prostě "jedny okna" jako Windows. Když má někdo MAC nebo Windows, tak to poznáš na první pohled, jsou u každého stejné. Na Linuxu je to jiné. Každý si může vybrat svou oblíbenou distribuci, na ní si každý může vybrat své oblíbené prostředí a to si také může modifikovat k obrazu svému. Je to nepřeberné množství možností a záleží jen na uživateli co si vybere. Takže pokud se nechceš seznamovat s novými věcmi a nechceš si "vybírat", není to pro tebe. Ze začátku to pro tebe taky může být docela problém se v tom vůbec vyznat.

Co se těch prostředí týče, tak dříve to bylo hlavně o KDE a GNOME + nějaká ta minimalistická prostředí pro ty, kdo se nudí. Dneska je situace trošku jiná. Z KDE se stal moloch snažící se integrovat všechny možné funkce včetně venčení psa a vaření rodinné večeře (to je ironie). Ve výsledku je z něj sice hezké, ale zbytečně mohutné (co do obsazení disku), pomalé a děravé (tím myslím že obsahuje spoustu chyb, nedodělků a naopak zbytečných funkcí) prostředí. Míra jeho funkčnosti dost záleží na tom, jak si s tím poradili vývojáři té a té distribuce. Např v Mageie nebo Kubuntu s ním nebývají problémy, zatímco v Debianu nebo Slackwaru je toto prostředí naprostá katastrofa.

Z GNOME se stal doslova experiment na lidech. Vývojáři (z velké části brněnský Red Hat) zahodili klasický koncept prostředí (panel + nabídka + okna) a vytvořili jakýsi hybrid, který si uživatel ani nemůže dvakrát přizpůsobit. Zkrátka tady to máš a nauč se s tim. Zkrátka mnoho stávajících uživatelů dnes utíká jak od KDE, tak od GNOME. Třešničku na dortu udělal Canonical (tvůrce Ubuntu) s tím, že z toho "hybridu" GNOME udělali další hybrid jménem Unity, a opět s trochu odlišným ovládáním, které je hlavně pro začátečníky naprosto nepřehledné. To netvrdím já, to tvrdí klesající oblíbenost Ubuntu u uživatelů.

Takže co jsem tím chtěl říct. Pokud možno vyhni se Ubuntu a radši zvol některou z něj vycházející distribuci. Těch jsou desítky, možná stovky, takže to by neměl být problém. Hodně uživatelů z klasického Ubuntu utíká právě na Xubuntu, Kubuntu nebo Linux Mint. K Mintu taky připojím varování. Mint má v současnosti tři verze založené na Ubuntu a liší se jen prostředím. Jedno používá LXDE, což je velmi lehké ale ne zrovna nejkomplexnější prostředí, poté verze s KDE a poslední má GNOME. Vývojáři Mintu ho sice modifikovali aby připomínal klasické prostředí s panelem a hlavní nabídkou, je to ale takové polovičaté a ne zrovna nejlépe funkční prostředí. Později celé GNOME forkli a vytvořili klasické prostředí s panelem a hlavní nabídkou, které je opravdu funkční. Nicméně současná verze ho v základu neobsahuje a je třeba ho doinstalovat.

Pokud bych ti měl doporučit některou z kombinací distribuce a prostředí, se kterými mám aspoň trochu čerstvé a dobré zkušenosti, bylo by to právě Xubuntu (Ubuntu s prostředím XFCE), OpenSUSE taktéž s XFCE (tam si tuším vybíráš prostředí během instalace, nemají oddělená instalační media) nebo Mageia s KDE (to je tam jako výchozí prostředí).

6) Jednotlivé Linuxové distribuce se liší. Co platí na OpenSUSE, neplatí obecně v Mageie a Ubuntu. Všechny ty systémy sice používají "stejná" prostředí a "stejné" linuxové jádro, ale zbylé technologie, jako nástroje pro správu systému nebo balíčkovací systémy, se liší distribuce od distribuce. Takže pokud bys zvolil OpenSUSE nebo Mageiu/Mandrivu, byl bys s problémy odkázán víceméně na stránky a fora těchto distribucí (samozřejmě mají i české stránky, v tom není problém). U ubuntu je to jiné. Ubuntu vychází z Debianu a má s ním stále velmi mnoho společného. Debian je jednou z nejoblíbenějších distribucí zkušenějších uživatelů Linuxu, o Ubuntu se dá říct to samé u uživatelů. Viz ty stovky z něj vycházejících dister.

Tím chci říct, že zvolit jednu z těch variant Ubuntu je pro začátečníka asi nejlepší nápad. Je pro něj dostupné nějvětší množství softwaru, stovky návodů obsahují postupy právě pro Ubuntu a existuje mnoho komunitních webů zaměřujících se právě na Ubuntu. Takže pravděpodobně asi nejlepší nápad. Ale jak jsem řekl, já osobně doporučuji se Ubuntu jako takévému vyhnout. Zvol něco z něj vycházející, ať už Xubuntu, Kubuntu nebo Linux Mint.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny