Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zálohování fotek na hdd

Ahoj lidičky,

příbuzná má velký množství digi fotek, zatím jsou kromě PC zálohovaný na několika DVD (další budou přibývat). Chtěl bych je ještě zálohovat na externí pevnej disk. Je rozumná tahle myšlenka? Zabalil bych fotky RARem bez komprese, buď na danou velikost archivu nebo třeba po 100 kusech a s velkým zabezpečením archivu, aby byla vysoká šance je z toho archivu zase dostat v případě jeho poškození.

Co vy na to?

Pavel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
podle mě je zálohování na HDD ne zrovna bezpečné. Přece jen je to elektronická součástka a hrozí jej…
touchwood 02.09.2006 21:51
touchwood
Já zálohuju na DVD-RAM a myslím, že to je zcela nejlepší médium na zálohy. Ja taky. Otazka ale byla…
mif 02.09.2006 22:03
mif
Otazka ale byla ohledne komprese fotek na (jakekoliv) zaznamove medium. Nebyla! RAR jsem chtěl použ…
Pavel 02.09.2006 22:11
Pavel
Proc furt trvas na "presypani" dat komprimacnim algoritmem (i kdyz bez komprese)??? Prosta kopie je…
mif 02.09.2006 22:17
mif
Copak jsem tu jedinej komu něco říká redundantní info připojený k datům z důvodu opravy chyb při čte…
Pavel 02.09.2006 22:25
Pavel
Ja ti rozumim, i tomu, co js chtel dosahnout opravnymi kody v RARu. Ale poskozenim archivu (i kdyz o…
Jan Fiala 03.09.2006 07:17
Jan Fiala
OK, pluska používám radši než mínuska, to už mi kdosi kdysi poradil. S tím poškozením archivu máš pr…
Pavel 03.09.2006 15:47
Pavel
To ma vzdy svoje hranice co sa tyka poctu poskodenych sektorov a moznosti opravy, zavisi od toho kol…
MM.. 03.09.2006 15:55
MM..
Jo i ne. Jsou i jiný zúůsoby jak se vyhnout shlukům chyb v přenosovým kanálu, např. zapisovat data (… poslední
Pavel 03.09.2006 16:13
Pavel

podle mě je zálohování na HDD ne zrovna bezpečné. Přece jen je to elektronická součástka a hrozí její poškození - pád, ESD, ukradení, atp.

Já zálohuju na DVD-RAM a myslím, že to je zcela nejlepší médium na zálohy. Samozřejmě že o ta média pečuju s velkou láskou :-)

Já zálohuju na DVD-RAM a myslím, že to je zcela nejlepší médium na zálohy.

Ja taky. Otazka ale byla ohledne komprese fotek na (jakekoliv) zaznamove medium. Takze polopate: vytvorit na zalohovy disk (placku) adresare napr. dle data porizeni, pak do nich nakopirovat originalni fotky. Nepouzivat zadne komprimacni algoritmy (uz jen z hlediska "vypadku" dat - lip se to repairuje nestlacene). RAMky jiste vyzkouset ;-)...

Copak jsem tu jedinej komu něco říká redundantní info připojený k datům z důvodu opravy chyb při čtení dat? Jde o to, když nastane fyzická chyba dat (poškození), tak za jistých okolností jde data obnovit na základě redundantních dat - to je právě to

a s velkým zabezpečením archivu, aby byla vysoká šance je z toho archivu zase dostat v případě jeho poškození.

o kterým mluvím.

Pavel

OK, pluska používám radši než mínuska, to už mi kdosi kdysi poradil. S tím poškozením archivu máš pravdu, to si uvědomuju.

Kdysi jsem se setkal s (podle mýho) geniální myšlenkou, šlo tehdy o ochramu obsahu disket proti poškození, ale šlo by to aplikovat i na cd/dvd. Bylo to docela jednoduchý. Disketa se vzala jako množina sektorů a tak se s ní i pracovalo, na úrovni sektorů a ne souborů. Pro zabezpečení n disket s daty se jich použilo n+1 tak, že na prvních n se uložily data a pak se to prohanlo nějakým SW, kterej (tuším) dělal jednoduchou operaci (snad XOR) postupně s celým obsahem následujících disket, až prošly všechny diskety tak se výsledek zapsal na tu poslední n+1. Pak v případě nečitelnosti diskety se zase všechny prohnaly tím algoritmem (kromě té vadné) a její obsah se dopočítal. Myšlenka prostá a geniální...

Pavel

P.S.: Programátoři, můžete se toho ujmout :-)

To ma vzdy svoje hranice co sa tyka poctu poskodenych sektorov a moznosti opravy, zavisi od toho kolko tych redundantnych informacii mas (a nie je dobre jednoduche XOR).
Ako som pisal na HDD ak odidu sektory, tak je to napr. poskrabanim celej stopy, takze zvykne byt vadny cely kus zasebou iducich sektorov, takze tych redundantnych info by tam mysela byt kopa. To uz pri extremnej paranoi mi pride lepsie pouzit redundanciu 100% - a na to nepotrebujes ziaden program, urob si na tom HDD 2 oddiely, a vsetko si nahravaj 2x, raz na kazdy oddiel, redundancia 100% a ked sa na nejakom mieste vyskytnu chybne sektory tak mas data este na tom druhom oddieli.:-)

Jo i ne. Jsou i jiný zúůsoby jak se vyhnout shlukům chyb v přenosovým kanálu, např. zapisovat data (bity/byty) do dvourozměrnýho pole po řádcích a ukládat je po sloupcích. Čtení probíhá naopak. Pak se shluk chyb změní v jednotlivý chyby daleko od sebe a je to...

Místo dvou oddílů na jednom fyzickým bych si teda radši doporučil dva fyzický :-)

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru