Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Veľký test kamier 2xUNV vs Vivotek 3.časť

Podarilo sa mi vďaka láskavosti distribútora týchto značiek spoločnosti Koukaam distribution dostať na test 2 kamery značky UNV a aby bolo s čím porovnávať dodal som môj obľúbený Vivotek. Za UNV šlo o lowend UNV IPC3612ER3-PF28-B, čo je entry model, ale 2Mpix, druhý zástupca bola 4Mpix IPC2324EBR-DPZ28 a za Vivotek som nasadil 4Mpix 8377-H. A ako to celé dopadlo?

Vivotek 8377-H

Priznam sa hneď na začiatku. Ja osobne nemontujem nič iné ako Vivotek už dlhé roky a k iným značkám sa dostanem len keď montujem niečo pre konkurenciu alebo už prídem k hotovému kamerovému systému a riešim nejaký problém. Som na Vivotek zaťažený, a preto som si na subjektívne testovanie obrazu prizval dve civilné osoby, moju manželku a bratránka, s ktorým som musel pri testovaní stiahnúť flašu whiskey, ale napriek tomu mu za jeho názory a pripomienky ďakujem:-).
Mimochodom...za tie roky, čo montujem Vivoteky sa ešte ani jeden nepokazil a nedošlo ani k degradácií obrazu a to pri vzorke cex 200 namontovaných kusov. Veľmi slušné, ani nemám chuť skúšať iné značky.
8377-H je model so 4MPix rozlíšením, ktoré dokáže navyše premietať pri 30 fps a nie pri 25 alebo 20 ako to robí často konkurencia.
Navyše oproti konkurenčným modelom ku štandardnému krytiu IP66 poskytuje aj IK10 odolnosť voči vandalom, či je defacto druhé najvyššie momentálne ponúkané krytie v obore.
Test sa však nezačal vôbec dobre, po namotovaní na stožiar kamera clonila tak výrazne, že skoro nič nebolo vidieť, farby boli do zelena, korekcie s clonou, uzávierkou, WDR a pod nikam neviedli a ja som kameru po 2 dňoch vymenil za iný kus s tým, že tento je vadný. Druhý kus už fungoval ok a aby toho nebolo málo po pár dňoch, keď som ešte dal šancu aj prvému už všetko bežalo ok a kamera beží už druhý mesiac bezproblémovo u klienta. Sú veci medzi nebom e zemou...
Náhradný kus šlapal ako hodinky, ale nakoľko so už pár dní predtým čumel len na UNV mal som pocit, že ten obraz je trošku horší, čo bolo pre mňa sklamaním keďže šlo o najdrahší kus z celého testu.
[http://pc.poradna.net/file/view/29156-vivo625-jpg]
Obraz výrazne lepší v detailoch ako pri UNV, hlavne tmavé miesta su pekne viditeľné. Nakoniec Vivotek je známy precíznym prevedením optiky (fleg)
Vivotek budem väčšinou len chváliť, ale samozrejme sú aj veci, čo mi na ňom vadia. Prvá vec je chýbajúci motorický zoom. Vivotek ma podobne ako UNV 2324 varifokál 2,8-12mm, ale bohužiaľ nastavovať sa da len manuálne po zložení predného krytu. V prípade, že je kamera na ťažko dostupnom mieste bude veľmi nepohodlné akokoľvek upravovať ohniskovú vzdialenosť alebo ostrenie. V prípade ak by kamera mala motorický zoom bola by takmer dokonalá.
Ďaľšia z vecí, ktorú nemôžem korejským inžinierom zabudnúť je umiestnenie ethernet konektora príliš hlboko do tela kamery. Zapojenie sa ešte ako tak dá, ale ak chcete kábel odpojiť bez špeciálnych pomôcok sa nezaobídete. Nakoľko rovnaké umiestnenie má veľmi obľúbená 8369 môžem prehlásiť, že sme strávili na montážiach už desiatky minút v bojoch so zaseknutými konektormi v tele kamery a spomínali pritom rôzne božstvá. Kedysi montoval Vivotek konektory na dostupnejšom mieste pevne verím, že sa k starým dobrý zvykom raz vrátia, aj keď chvíľu experimentoval s totálne nepoužiteľným kolmým prevedením.
Trošku sklamaním pre mňa bola aj funkcia WDR Pro, čo je defacto už tretia generácia WDRka zo strany Vivoteku. Nielenže funguje len pri nižšom 3MPix rozlíšení, ale v auto mode sa mi obraz moc použiteľný nezdal. Pri manuálne určených zónach to už bolo lepšie, ničmenej WDR Pro na papieri vyzeral oveľa lepšie ako v reále. Tento fakt však vyvažuje Vivotek defaultne nastaveným obrazom tak, že si na WDR človek ani nespomenie.
[http://pc.poradna.net/file/view/29157-vivo1730-jpg     ]
Farby akoby mdlé oproti UNV, ale obaja moji "spolutesteri" nezávislé na sebe ohodnotili obraz Vivoteku ako najlepší. Navyše lepšia práca s tieňom ako UNV vďaka lepšej implementácií WDR. (fleg)
Po sw stránke nie je Vivoteku, čo vytknúť. Sw funguje a hlavne funguje spoľahlivo. Podobne ako UNV aj Vivotek sa chváli inteligentným dátovým tokom a môžem potvrdiť, keďže spravujem siete s týmito kamerami, že tomu tak naozaj je a aj desiatky kamier vedia fungovať na 100Mb sieti. Môžem potvrdiť, že cca 70 kamier mi robí dátový tok len cca 160-180Mb/s, čo je veľmi slušné, keďže všetko sú to 2-4MPix modely.
[http://pc.poradna.net/file/view/29159-vivo2200-jpg     ]
Nočný prísvit vidí ďalej ako deklaruje, nie je tak "presvietený" ako u UNV...na druhej strane začínam pochybovať, či bol vôbec zapnutý, pretože dobré kamery "vidia" aj pri takmer nulovej viditeľnosti (0,01lx). (fleg)

Záver

Vivotek nesklamal, je síce najdrahším modelom v teste, ale myslím, že suverénne najlepším vďaka výbornej optike a precízne fungujúcemu softwaru. Jemným nedostatkom je manuálny varifokál a bombasticky prezentované WDR, ktoré však funguje tak "normálne".
Na druhej strane UNV na mna zapôsobilo rozporuplne. Optika výrazne lepšia ako som čakal, aplikácia pre mobil dobrá, software pre PC s bohatou výbavou a možnosťami. Ale....tie triviálne až fatálne chyby medzi, ktoré radím zamŕzanie hlavného streamu pri IPC 2324, alebo boj pri routovaných, či NAT sieťach. Škoda.
Uvediem aj ceny testovaných modelov z portálu heureka.sk.
IPC3612ER3 - 172,15 euro (našiel som aj eshop, ktorý ju ponúka za 73,33, ale to je podozrivo nízka cena)
IPC2324EBR - 322,62 euro
Vivotek 8377-H - 371,28 euro

Odporúčanie recenzenta

IPC3612ER3 je zaujímavý kúsok, ale musel by sa dať naozaj zohnať za cenu blížiacu sa k 100 eurám. Za 180-190 eur je k dispozícii overený Vivotek 8369A a na neho sa 3612 nechytá.
IPC2324EBR je po hw stránke veľmi dobre vybavený. Ak UNV odstráni sw chyby nebude mať konkurenciu v pomere cena/výkon.
Vivotek 8377-H je víťaz testu. Ak oželieme ručne ovádaný varifokál v tele kamery a jemne vyššiu cenu nie je nad čím premýslať. Suverénne najlepšia optika a implementácia technológií z neho robí jasného favorita vo svojej cenovej kategórií.

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru