Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Hrozí nám kolaps internetu?

Je to zvláštne, ale internet je fenomém, ktorý sa rozvíja už niekoľko rokov po sebe geometrickým radom. Nehovorím len o penetrácií, ale aj o priemerných rýchlostiach pripojenia, ktoré za posledné roky stúpli o neuveriteľných 1000 percent. Je tento rast udržateľný a tempo primerané? Nie sme už na vrchole a nehrozí nám v blízkej budúcnosti paradoxne zhoršenie kvality pripojenia? Nielen na tieto, ale aj na iné otázky sa pokúsim odpovedať v nasledujúcej úvahe.

Návrat do minulosti

Na začiatku sa musím vo svojej úvahe vrátiť pár rokov dozadu. Písal sa rok 2002 a život zariadil, že jediný miestny ISP bol ochotný ma pripojiť za vtedy nekresťanských 30000 korún. Po dlhých vyjednávaniach mi „rupli“ nervy a rozhodol som sa stať sám ISP. Začínal som so 64kb linkou, na ktorej sa tlačilo 20 ľudí a všetci sme boli spokojní. Prečo? Vtedajšie potreby internetuchtivých jedincov sa výrazne odlišovali od dnešných, video sa po nete takmer vôbec nešírilo, stránky mali v drvivej väčšine menej ako 1MB, maximálny orgazmus bolo potiahnúť si nejakú tu mp3. Maily sa posielali zásadne len textové a všetko ostatné sa šírilo ručne, nakoniec celý web sa skladal zo zopár obrázkov stratených v tonách textových informácií. Toto všetko sa však postupne a nenápadne začalo meniť. Z tejto doby si dodnes pamätám na ten úžasný pocit, keď som mal v škole možnosť využívať T1 linku, ktorá bola dostupná v tej dobe len akademickým sieťam a veľkým korporáciam.

Pohľad na prítomnosť

Ako využívame internet dnes? Nie je žiadnym tajomstvom, že bežné stránky majú dnes desiatky MB a že novým fenoménom vo svete multimédií sa stalo video on demand. Spoločnosti ala Youtube sa razom ocitli medzi najprudšie rastúcimi firmami na svete a dnes si nikto nevie predstaviť, žeby nepokecal s rodinou, ktorá je na druhej strane zemegule cez Skype (samozrejme, že sa pritom „musíme“ aj vidieť), že si nepozrie nejaký svoj obľúbený klip alebo film na webe a pozeranie seriálov online je medzi dnešnou mládežou asi také bežné ako bolo za našich čias nahrávanie kaziet. Nesmieme zabudnúť na to, že dopredu sa derie HD formát a nároky sa budú v ďalších rokoch znásobovať a znásobovať. Akú linku potrebujeme dnes na plnohodnotné využitie internetu? Ak si odmyslíme vyššie spomínaný HD formát, ktorý sa šíri zatiaľ poskromnejšie tak pohodlné surfovanie a plnohodnotný svet multimédií nám dokáže sprostredkovať už 1Mb linka. Napriek tomu mnoho ISP ponúka koncovým zákazníkom linky rádovo vyššie len aby získali konkurenčnú výhodu. Tento trend je samozrejme dlhodobo neudržateľný a je len otázkou času kedy sa celý systém zosype ako domček z karát. Uvediem pár príkladov. Nie je to tak dávno, asi 2 roky dozadu, čo celkový agregovaný traffic v SIXE (Slovenské peeringove centrum), kde sa “stretávajú“ všetci slovenskí ISP dosahoval len niekoľko Gb. Dnes dosahuje v špičke 35Gb. Najväčší slovenský operátor T-com mal donedávna snáď ako jediný traffic nad 1Gb. Dnes? Skoro 14Gb v špičke a to ako jeden z mála veľkých operátorov ešte nemá vybudovanú optickú infraštruktúru smerom ku koncovému zákazníkovi. Bežný malý lokálny ISP odoberá konektivitu v desiatkách alebo stovkách Mb. Takýchto ISP sú desiatky, možno stovky. Samozrejme hovorím o SR, v ČR je traffic podľa dostupných údajov ešte 3x vyšší ako u nás.
Čo všetko tým chcem povedať? Už dnes je možné pozorovať fakt, že programy ISP značne predbehli vývoj sieťových rozhraní a rozvoj sieťovej infraštruktúry. Chudák packet na ceste k cieľu často narazí na nie jedno, ale hneď niekoľko úzkych hrdiel a často býva úzkym hrdlom práve samotný cieľ (server). Ako inak si vysvetliť fakt, že je takmer nemožné vedieť vyťažiť moderné „hyper-kozmické“ programy niektorých ISP nie na 100, ale napríklad aj na 80 percent. Pýtam sa načo mi je rýchlosť, ktorú neviem využiť? Naozaj potrebujem stiahnúť ISO súbor za 5min a nemôžem si „počkať“ 10-15min? Neuvedomujú si ISP a užívatelia, že tieto mega-hyper rýchlosti paradoxne spomaľujú celú sieť? Ja ako IT profesionál môžem prehlásiť, že nerozoznám načítanie bežnej stránky na 1024kb vs 2048kb linke.
Ok niekto môže namietať, že ISP si svoje úzke hrdlá strážia a neustále zväčšujú ich kapacitu. Ale, čo druhá strana barikády? Kopec serverov si ešte aj dnes veselo „fidliká“ na 100Mb aj ked 1Gb je štandardom snáď už 3-4 roky. Otázka pre logicky zmýšlajúcich jedincov, čo si myslíte koľko sessions zvládne bežný server s 1Gb sieťovkou, keď ho začne „atackovať“ niekoľko desiatok userov so 100Mb pripojením? Ak by šlo o file server jeho teoretické maximum je 10 userov na 100Mb, akonáhle tam pripojíme ďalších 90 tak server zo seba stále nevytiahne viacej ako 1Gb. Práve sieťová kapacita serverov je dnes hlavnou brzdou vo využívaní veľmi rýchlych internetových spojení aj keď do budúcnosti sa pravdepodobne bude úzke hrdlo presúvať skôr smerom k zákazníkovi.

Neistá budúcnosť

Je to asi 2-3 roky dozadu, čo som si všimol, že sa hlavne veľkí operátori začali predbiehať v ponukách a rýchlosti pripojenia začali raketovo rásť do nebies. Chvíľami mi to pripadalo ako licitácia na aukcii a dnes sme svedkami ponúk, ktoré už prekračujú hranicu 100Mb. Keby to dnes nejaké sieťové rozhranie umožňovalo čakal by som na prvého magora, čoby ponúkal gigový net za dostupnú cenu. Internetové programy sa bohužiaľ stali obetnými baránkami v rukách marketingových manažérov, ktorí za vidinou zisku boli ochotní zájsť za hranicu zdravého rozumu a presvedčiť zákazníka, že potrebuje niečo, čo vlastne vôbec nepotrebuje. Pritom paradoxne najväčší pokles rýchlostí v budúcnosti čaká práve užívateľov hyperrýchlych internetov ako u nás ponúka napríklad Orange. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Mnoho užívateľov mi bude tvrdiť a presviedčať ma, že ich 120Mb optické spojenia im naozaj chodia 120Mb. Súhlasím, ale treba si uvedomiť fakt, že tento internet je rozšírený v pár mestách na Slovensku, že celá sieť ma pár tisíc užívateľov a že tie pravé problémy nastanú keď tých zákazníkov bude nie 10000, ale 100000. Viete si predstaviť ten nápor vo večernej špičke (ide o SOHO segment, preto je hlavný nápor vo večerných hodinách) keď desaťtisíce internetuchtivých užívateľov zasadne k svojim mašinkám a začne žhaviť optické vlákna? Prečo slovenský T-com nevyužíva zďaleka teoretické maximá ADSL liniekm a ustrnul už dlhšiu dobu na 2-3Mb downloade? Odpoveď je jednoduchá. Skoro 700 tisíc dsl zákazníkov by T-com brány pri využívaní downloadu na maximum v špičke jednoducho zahltili a celá sieť by sa razom stala jednou veľkou upchatou diaľnicou.
Hrozí nám teda reálne spomalenie internetu? Dovolím si tvrdiť, že jednoznačne. Vidím to sám na svojej sieti, za posledné roky sa kapacita mojej siete znásobila asi 3-4x, ale počet užívateľov narástol 5-6 násobne, poskytované rýchlosti za rovnakú cena asi 4 násobne a hlavne niekoľko násobne narástol samotný užívateľský traffic. Už dávno sú preč časy, keď sa mesačný objem dát bežného usera rátal v MB. Dnes snáď nemám na sieti užívateľa, čoby mal mesačný traffic menší ako 1GB a sieť sa pomaly, ale isto zahlcuje a zahlcuje. Peniaze na upgrade siete SOHO užívatelia zďaleka nevyprodukujú a navyše dnes nie je dostupná žiadna spoľahlivá technológia, ktorá by niečo takéto umožňovala. Jediná cesta je nepodľahnúť všeobecnému trendu zvyšovania rýchlostí a držať ich v reálnych medziach. Potom sa napríklad na poradni vyhneme otázkam typu „Ako to, že som si nameral len 20Mb rýchlosť, keď si u ISP platím 60Mb“.

Záver

Na záver si stručne zhrnieme dôvody spomalenia internetu v budúcnosti
- penetrácia internetu vo svete
- technologické zaostávanie za penetráciou internetu
- marketingový boj o zákazníka a neustále neodôvodnené zvyšovanie rýchlosti
- preťažovanie chrbticových sietí operátorov
- preťažovanie serverov ako cieľových destinácii packetov
- vytváranie úzkych hrdiel mimo siete operátorov
- spôsob využívania internetu samotnými užívateľmi, hlavne používaním videa

Ukážka nárastu vyťaženosti liniek u T-comu za posledný rok
[t-com-year.png]
Ukážka nárastu vyťaženosti linky u Orange za posledný rok
[orange-year.png]

Edit: Rekord SIXu 16.11.2010 http://www.zive.sk/datova-prevadzka-v-sr-lame-reko rdy-six-prekrocil-40-gbits/sc-4-a-291053/default.a spx

loading...
Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle si flegu odporuje: - marketingový boj o zákazníka a neustále neodôvodnené zvyšovanie rýchlost…
kmochna 22.10.2010 10:34
kmochna
Dobry den Hledam nejaky profika ktery mi pomuze dostat se ze seznamky z be 2¨.Kamoska mi rekla ze je… nový
Jana222 13.01.2011 00:58
Jana222
Tohle není už úplně normální. Dotazy zde: add poslední
karel 13.01.2011 01:01
karel
Pekná úvaha, ako by si mi čítal myšlienky. Ono bohužiaľ je to tak, zákazník vždy "počúva" na vyššie…
deadhead 22.10.2010 13:24
deadhead
Trošku off topic, takže sorry... Ale milujem nostalgiu - Ten nápis PC World je prima, a čo trebárs B… nový
Zdendo 05.01.2011 20:38
Zdendo
<TROCHUOT> Já jsem na sdílené Wi-Fi. Nemám žádnou velkou rychlost, ale až tak mi to neva. Tu velkou…
Kráťa 10.11.2010 03:15
Kráťa
No, alebo mamka zdvihla sluchátko, že ide telefonovať a na nejakom 90% sa to doje.alo :D nový
Zdendo 05.01.2011 20:52
Zdendo

Tohle si flegu odporuje:

- marketingový boj o zákazníka a neustále neodôvodnené zvyšovanie rýchlosti
- spôsob využívania internetu samotnými užívateľmi, hlavne používaním videa
--
zaplatil jsem si za "dvaceti mego" a řekl bych, že ho dokáži využít, takže odůvodněné dvacetimego:
- za routerem nejsem sám
- všichni jsou "multimediální" (yt, tv, rádio...)
- někteří i cloudový (to je hlavně řev u upu, který je pomalý)
----
úvaha zajímavá, nicméně neviděl bych to tak černě. problém nevidím v rychlosti, ale spíš v latenci, a dále v nenažranosti některých isp, kdy kapacitu prodaj několikanásobně a až všichni dorazí z fachy večer dom a zapnou YT, tak síť klekne a to má normálně tržní řešení.

Dobry den
Hledam nejaky profika ktery mi pomuze dostat se ze seznamky z be 2¨.Kamoska mi rekla ze je dobra seznamka.Jenze nerekla ze se v te seznamce plati penezma a ja si presne necetla smlouvu byla sem nepozorna a ted nevim jak se z ni mam odhlasit prosim pomozte mi dost to specha.Chci se ste seznamky odhlasit co nejdriv

Pekná úvaha, ako by si mi čítal myšlienky.

Ono bohužiaľ je to tak, zákazník vždy "počúva" na vyššie čísla. Rok dozadu som si spokojne fungoval na 15/10 linke, lenže kúpil som barák a nebola iná možnosť ako DSL a tak mám teraz 3,5/0,5. A čuduj sa svete, zistil som že mi to stačí :) Film si potiahnem, aj nejakú inštalačku, youtube a pod. bez problémov...okrem toho zúfalého uploadu mi to vlastne plne vyhovuje. Takže možno veľa bežných užívateľov to spomalenie v budúcnosti ani nezaregistruje. Ale vychádzam samozrejme zo subjektívnych skúseností človeka ktorý je už internetom za 12 rokov používania pomerne nasýtený.

OT: Pamätám si ako kedysi malo jedno číslo PC Worldu na titulke veľký nadpis: "P II 300 Mhz. Potřebujeme takovou rychlost?" :)

Trošku off topic, takže sorry...
Ale milujem nostalgiu - Ten nápis PC World je prima, a čo trebárs Billovo Gatesovo prehlásenie: 640kB RAM - toľko pamäti postačí každému :D - spróbujme teda pustiť jeho vistu na tých 640kB RAM :D (jehovistu?)

Môj prvý personálny počítač mal neuveriteľných 4.77MHz procesor (8086) 640kB RAM, VGA 256kB 320x200 256 farieb alebo 640x480 v 16tich farbách, 20MB 5.25placový HDD a 5,25palcová floppy 360kB a to som bol borec :)
Na mojej novej 16MHz dvaosemšestke som si na kolene zletoval DA prevodník, nakoľko zvukovka stála 6 litrov - to sa rvalo do 25 pinového LPT portu. USB? To ešte nebolo ani na pláne. A mal som neuveriteľné 2MB RAM a 80MB 3.5palec HDD a 3.5 palec Floppy - paráda!

Krásne to boli časy... Títo mladí vážne nevedia o čo prichádzajú.

PS:
Keď som mal 10 rokov, dostal som mikropočítač "Ditaktik GAMA" s neuveriteľnou 48kB RAM :D
A v 11tich som si robil vlastné hry v jazyku BASIC, "driver" na jednoihličkovú tlačiareň BT-100 vrátane kábla. Tlačiť bolo možné len za pomoci kopíru (uhľový papier) - rýchlosť tlače - "fotografia" 9x13 cca polhodka :)

<TROCHUOT>
Já jsem na sdílené Wi-Fi. Nemám žádnou velkou rychlost, ale až tak mi to neva. Tu velkou rychlost nemám zejména proto, že školáci imrvére stahují kvanta hudby a filmů, bezohledně na plné pecky, protože "to musí mít ihned". Za den natahá 20 GB a ani si to neposlechne a smaže to, aby se mu vešlo další ma HDD.
Zlaté časy, když jsou ve škole.
A když nás bylo v roce 2003 50, sice jsme neměli tak rychlou celkovou linku jako teď, ale byli jsme "odkojení modemisti" a nikdo moc netahal. a když ano, tak pomalu. Pamatuji, jak jsem tenkrát stahoval Namo Web Editor 40 MB, asi hodinu a trnul hrůzou, aby mě kluci nepeskovali, že to brzdím ostatním. :-)
</TROCHUOT>

Myslím si, že všechno to přetěžování je způsobeno tím, že internet se stále více zaměřuje na zábavu a na mládež (YT FB...).
Když jsme měli internet víceméně "na práci", nebyly takové požadavky na "ihned 20 GB" jako teď.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru

loading...