Předmět Autor Datum
na novinkach chybalo viac cervenej farby a vykricnikov, popripade nejaka doomsaying hlaska typu: LIN…
Michal2 23.09.2009 10:47
Michal2
no diskusia na novinkach je pekna sranda. Hlavne pan Pavel Pscheidl, Sušice tam trepe riadne ho*na.…
wam_Spider007 23.09.2009 12:40
wam_Spider007
asi narážel na různé framebufferové splashe v konzoli a možná na loga tučňáků, kteří ukazují počet j…
touchwood 23.09.2009 13:24
touchwood
já bych si dovolil napsat svůj pohled na věc: Je to dobře i špatně. Linux je dneska v tak dobré poz…
touchwood 23.09.2009 13:22
touchwood
To mi teda raz musis vysvetlit, co take pridavas do tych kernelov, kedze ja som kernel naposledy men…
fleg 23.09.2009 18:43
fleg
Prave ze vyuziva jen to, co potrebuje. To jest ma v jadre integrovane pouze ovladace, ktere vyuzije…
JR_Ewing 23.09.2009 19:02
JR_Ewing
Nemam pocit, zeby som nejako trpel prilis nabuchanym jadrom. poslední
fleg 23.09.2009 22:26
fleg

no diskusia na novinkach je pekna sranda. Hlavne pan Pavel Pscheidl, Sušice tam trepe riadne ho*na. :-)

Inak neviem ci Linuxove prostredia vyzeraju ako Windows, skor by som povedal, ze nie. Ked si pozriem co dokaze compiz a kolko systemovych prostriedkov potrebuje, tak ta omalovanka s nazvom Aero je vedla toho uplne amaterska.

a toto: "Na konferenci LinuxCon v Portlandu prohlásil, že jsou aktuální verze jádra příliš obrovské a děsivé. Často prý kvůli speciálním vizuálním efektům vypadají jako Windows od Microsoftu." ma uplne pobavilo. Jadro linuxu vyzera ako Windows? WTF???

já bych si dovolil napsat svůj pohled na věc:

Je to dobře i špatně. Linux je dneska v tak dobré pozici, že jeho jádro je tak dobře konfigurovatelné a škálovatelné, že opravdu bez potíží běží od mobilů po mainframy a clustery, což, nalejme si čistého vína, dneska neumí nikdo jiný (teoreticky by to zvládl *BSD, ale ten nemá ovladače a spoléhat na podporu linuxových je poněkud chucpe; Windows zase, ač by teoreticky mohly, nemají možnost pro běžné uživatele konfigurovat a crosskompilovat jádro; jediný použitelný by asi byl QNX, ale ten je specifický a na okraji pozornosti). Ta negativní záležitost (a na tu Linus IMHO narážel), je konkrétně v tom, že veškerý kód ovladačů je napevno vázán do jádra, obecnost kerneldriverů byla vždy velmi problematická a drivery se v zásadě píšou pro konkrétní linuxovou (tedy jadernou) verzi. Neexistuje zde tedy nic, co by se byť jen vzdáleně podobalo celkem propracovanému modelu driverů Windows, jehož drivery nejsou na použitém jádře nějak extrémně závislé (jistá závislost tu samozřejmě je, viz změna rozhraní pro ovladače grafiky u Visty a vyšší). V druhé řadě pak problém "vybublává" při vlastní konfiguraci jádra - nevím, kolik z vás je zvyklých kompilovat si vlastní jádro, ale já to dělal vždy (už v dobách okolo roku 1995, kdy jsem ještě používal FreeBSD) - tedy až na poslední servery, kde jsem pomalu zjistil, že zkonfigurovat jádro tak, aby plnilo všechny konkrétní požadavky a závislosti, a přitom člověk nemusel kompilovat vše a do modulů, je už otázka na jedno kratší odpoledne. Takže jsem snad poprvé v životě přešel na genkernel (jedná se o Gentoo distro - mé univerzální řešení na veškeré tučňáččí trable :-)) s hafem modulů...

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru