Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já jsem si všiml velice zajímavé věci: nLite a jiná taková udělátka na úpravu Windows instalace v dr…
Vladimir 08.12.2006 21:21
Vladimir
Na druhou stranu ten, kdo o vnitřku Windows něco ví zase rovněž ví, že to co se v těch programech č…
Pavel 08.12.2006 22:09
Pavel
Vyhážu zbytečný soubory a ovladače -> menší instalačka, rychlejší instalace, míň obsazenýho místa na…
Vladimir 08.12.2006 22:23
Vladimir
Podle mého, když uvážím jaké komponenty se dají skutečně odstranit a jaké ne, půjde o směšné úspory,…
Pavel 09.12.2006 10:01
Pavel
Ještě upřesnění: Pavle, ty jsi ve znalostech systému o řád výše než ti tazetelé, uživatelé nlite, o…
Vladimir 09.12.2006 15:13
Vladimir
Jé, to je příjemný, tys mi namasíroval ego, hm.... :-) No, sám taky nejsem žádnej expert, ale jakou… poslední
Pavel 09.12.2006 15:21
Pavel

Já jsem si všiml velice zajímavé věci: nLite a jiná taková udělátka na úpravu Windows instalace v drtivé většině používají lidé, kteří (no offense) mají hodně daleko k znalcům "Windows internals", přitom pro to co v těch programech dělají by to mělo být předpokladem. Na druhou stranu ten, kdo o vnitřku Windows něco ví zase rovněž ví, že to co se v těch programech činí je v podstatě nedůležíté až zbytečné.

Na druhou stranu ten, kdo o vnitřku Windows něco ví zase rovněž ví, že to co se v těch programech činí je v podstatě nedůležíté až zbytečné.

Za sebe nesouhlasím. Nejsem expert na Windows, ale moje "odlehčení" WinXP mi prokazatelně pomohlo na staším noťasu. Vyhážu zbytečný soubory a ovladače -> menší instalačka, rychlejší instalace, míň obsazenýho místa na disku. Zakážu zbytečný služby -> nižší riziko zneužití z netu, nižší nároky na obsazenou paměť, šetřím systémový zdroje.

Nebo mi to Vladimire vyvrátíš?

Pavel

Vyhážu zbytečný soubory a ovladače -> menší instalačka, rychlejší instalace, míň obsazenýho místa na disku.

Menší instalačka - to je dobré k čemu?
Rychlejší instalace - OK to je celkem možné, nemám osobní zkušenost. Ale to nepovažuji za nijak ukrutně užitečné, případně je také možné že je prostě rychlejší na úkor funkčnosti systému - je logické že instalace bude trvat kratší dobu, ale jen proto, že věci co později budou chybět se nenainstalují.
míň obsazenýho místa na disku. - A o kolik? A upřímně :-) Podle mého, když uvážím jaké komponenty se dají skutečně odstranit a jaké ne, půjde o směšné úspory, pokud má systém zůstat plně funkční.

Zakážu zbytečný služby -> nižší riziko zneužití z netu, nižší nároky na obsazenou paměť, šetřím systémový zdroje.

Ne. Ty uděláš něco jiného - ty je vyhodíš z instalace a registrace úplně. Což je naprosto zbytečné a nebezpečné (a bez znalosti systému člověk pozná že je služba tzv. "zbytečná" jak?) , vždyť to vidím u každého druhého dotazu k nlite, jak si někdo vyhodil něco potřebného z instalace úplně. Pokud je služba docela obyčejně zastavená, nikdo ji z netu "nezneužije", nezabírá paměť ani systémové zdroje. Jen místo na disku, pár kB/MB knihoven.

Podle mého, když uvážím jaké komponenty se dají skutečně odstranit a jaké ne, půjde o směšné úspory, pokud má systém zůstat plně funkční.

A o to právě jde. Můj systém nemusí být plně funkční, ve smyslu "obsahuje a umí všechno". Možná je tady jádro nepochopení našich pohledů. Jestli (a říkám jestli, nechci ti přisoudit větu kterous neřekl a pak ti ji vyvracet), takže jestli se na to díváš tak, že po zásahu nLIte musí být WinXP "plně funkční", pak máš jistě pravdu. Můj pohled je: nemusí. Nemusí, protože to není potřeba. Je to můj HW na kterým běží, vím přesně co používám a co ne, vím docela přesně co můžu vyhodit. Není problém si to ověřit ve VMware (až na ovladače HW, jistě).

Pavel

Ještě upřesnění: Pavle, ty jsi ve znalostech systému o řád výše než ti tazetelé, uživatelé nlite, o kterých mluvím. Oni manipulují s věcmi o kterých vůbec nemají tušení co dělají, opíšou to z nějakého hu*ánovského návodu. Ty alespoň (tak v 95%) víš co děláš. Tj. ten svůj první post jsem nesměroval na Tebe.

Jé, to je příjemný, tys mi namasíroval ego, hm.... :-)

No, sám taky nejsem žádnej expert, ale jakousi (mlhavou) představu o WinXP mám. Mým hendikepem (fuj, to je slovo) je, že jsem vnitřek WinXP nikdy nestudoval. Ale uznej, že když se trošku hrabu v XP Embedded, že jakousi představu o nich mám.

Chápu asi kam míříš. Nějakej *** si přečte článek "tohle vyhoď, tohle vypni" a pak mu polovina věcí nejede. Uznávám, že v tomhle máš pravdu.

Pavel

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru