Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota procesoru, rozdílné hodnoty

WinXP a dva programy: Everest Home Edition (ukazuje teplotu procesoru 55°) a RM Clock (ukazuje teplotu 47°). HW: Asus A6JC, Intel Core Duo.

No a dotaz zní: jak mám zjistit, která hodnota je správná? Teploty jsou to po několika hodinách práce, programy taktéž běží delší dobu (tj. není to hned po jejich spuštění). Ten rozdíl je moc velkej.

Pavel

Předmět Autor Datum
napr. externym cidlom problem pri ukazovani roznych teplot upravuje bezne novy BIOS ale nemusi to by…
El 15.02.2007 23:56
El
Potom vyvstava otazka, kam to externi cidlo prilozit. Na pasivni cast chladice to nema valny smysl a…
Moas 16.02.2007 06:52
Moas
BIOS ti teplotu neukazuje? Tomu bych věřil asi nejvíc (i když...). BTW rozdíl je velký, ale ani ta v…
Rce 15.02.2007 23:58
Rce
Nelze, je to notebook. Do BIOSu se mrknu, ale nejspíš tam nic nebude (notebookovský biosy jsou straš…
Pavel 16.02.2007 00:16
Pavel
Mhm, to máš pravdu :-(. U noťasu budou ty programy asi ukazovat voloviny (jinak kalibrované čidlo).…
Rce 16.02.2007 00:34
Rce
Tak jsem se v noci/ráno díval do BIOSu, prolezl jsem ho celej a nic. OK, mrknu se teda k Asusům, jes…
Pavel 16.02.2007 11:50
Pavel
asus má utilitu na cd...!!! je dobra vypise vsechno...
Monty 22.02.2007 10:30
Monty
A která to je? Myslíš Power4 Gear nebo něco jinýho? Pavel
Pavel 22.02.2007 12:34
Pavel
Nezistis to nijak. U coreduo je najpresnejsi je senzor v CPU ("DTS") ktory meria kazde jadro zvlast…
MM.. 22.02.2007 14:01
MM..
Tie teploty su ale OK obe (mobilne intel CPU su do 85°C), takze nechapem o co ti ide. Na NB sa ma pr…
Pavel 22.02.2007 14:39
Pavel
jak se změní teplota při podtaktování Tak to ti mozem napisat hned, teplota sa znizi 8-):)) Co chce…
MM.. 22.02.2007 14:50
MM..
Pro podtaktování používám RM Clock i z toho důvodu, že se dá použít snížený napětí jádra, což nevím,…
Pavel 22.02.2007 16:56
Pavel
Samozrejme ze pri speedstep sa znizuje aj napatie jadra, vobec by si do toho nemal zasahovat aj tak…
MM.. 22.02.2007 17:09
MM..
Díky za info. Kdysi jsem se tu zmínil o SpeedSwitch XP a byl mi navrhnut RM Clock (podpora dvoujádro…
Pavel 22.02.2007 17:31
Pavel
Tak potom nechapem co riesis. Tieto teploty su priamo v jadrach (ak to BIOS spravne nakalibroval poc…
MM.. 22.02.2007 17:40
MM..
... inac ta RM Clock je dobra ak zobrazuje aj DTS teploty, ale neprestavuj zbytocne veci ktore nemus… poslední
MM.. 22.02.2007 18:10
MM..
trochu som googlil a DTS teplotu (priamo v jadre pre kazde jadro zvlast) by mal vediet ukazat cpu.ri…
MM.. 22.02.2007 15:14
MM..

BIOS ti teplotu neukazuje? Tomu bych věřil asi nejvíc (i když...). BTW rozdíl je velký, ale ani ta vyšší teplota není na propadání panice ;-).

//Edit: Přilož prst. Při 60° se popálíš, při 50° ještě ne. Odskočí-li od procesoru plivanec, je to víc jak 100°C :-D.

Nezistis to nijak. U coreduo je najpresnejsi je senzor v CPU ("DTS") ktory meria kazde jadro zvlast priamo v jadre, ale aj to musi BIOS pocas POST nakalibrovat takze ak to nakalibruje nahovno tak aj to meria nezmysly. Vycitat sa da cez specialnu intel utilitu ktorej meno momentalne zhlavy neviem a nechce sa mi zapinat testovacie PC :-) ale aj tak to neodporucam ptz moze robit neplechu s ACPI riadenim vetraku. Neviem ci je vobec verejne pristupna na stiahnutie.

Tie teploty su ale OK obe (mobilne intel CPU su do 85°C), takze nechapem o co ti ide. Na NB sa ma pracovat, a nie skumat nepodstatne veci. P.S: aj tak to na NB nemozes ovplyvnit (nekupis do toho lepsi vetrak)

Tie teploty su ale OK obe (mobilne intel CPU su do 85°C), takze nechapem o co ti ide. Na NB sa ma pracovat, a nie skumat nepodstatne veci. P.S: aj tak to na NB nemozes ovplyvnit (nekupis do toho lepsi vetrak)

MM.., v tomhle tě nepoznávám. Zajámá mě, jak to chodí uvnitř, jak se změní teplota při podtaktování atd. a ty se mi snažíš namluvit, že to mám vzít jako blackbox? Proč? Já se rád dozvím něco novýho a chci mít nad noťasem kontrolu (byť ne úplnou).

Pavel

jak se změní teplota při podtaktování

Tak to ti mozem napisat hned, teplota sa znizi 8-):)) Co chces podtaktovavat? Ved to ma speedstep a C-states (dynamicky CPU powermanagement), ked sa CPU nevyuziva tak je vpodstate vypnuty. Speedstep by si mal mat tiez nastaveny dynamicky, ak sa CPU vyuziva malo tak to bezi na min. frekvencii, ovplyvnit si mozes utilitou dodanouo k notebooku alebo speedswitchXP alebo NHC apod.
P.S. ak chces odpoved na tvoju povodnu otazku tak najdoveryhodnejsia je teplota ktoru ukazuje utilita od vyrobcu ak nejaka existuje, alebo BIOS, ale spravna nemusi byt ani ta, zavisi aky zdroj (cidlo) sa pouziva a ci je spravne nakalibrovane (vcetne kalibracie podla informacii z CPU). Teplota v jadrach, na teplomeracej diode na chipe, a externe cidlo sa mozu dost lisit, takze neviem preco chces presnu teplotu ked ani nevies kde sa to mera takze ten udaj je plusminus nanic. V nmejakom rozmedzi plusminus 10°C priblizne vies ci je tam okolo 40° alebo okolo 80°, to je zhruba potom rozdiel (prve je OK v klude, druhe je uz vela)

este P.S.2. na notebooku by som nepouzival zbytocne taketo utility, hlavne ak sa snazia pouzivat SMBus controller kedy sa im zachce. Moze to robit problemy sledovaniu teploty cez ACPI a nasledne riadeniu vetraku ak to vyrobca riesil cez ACPI, zavisi od konkretneho navrhu NB. Na NB by som pouzival to co dodal vyrobca, pripadne nic.

Pro podtaktování používám RM Clock i z toho důvodu, že se dá použít snížený napětí jádra, což nevím, zda dělá SpeedStep automaticky nebo ne. Taky se mi RM Clock hodí v tom, že můžu podtaktovat "trvale".

Asus dodává Power4 Gear, ale ten mi nevyhovuje...

Pavel

Samozrejme ze pri speedstep sa znizuje aj napatie jadra, vobec by si do toho nemal zasahovat aj tak to speedstep automaticky zmeni pri zmene. Ano mozes si nastavit nech bezi stale na minimalnej frekvncii, ale to si mozes nastavit v akejkolvek utilite ktora vie ovplyvnit speedstep vo Win, napr. speedswitchXP apod. a dokonca aj bez utility vo WinXP ak nastavis (v ovl.paneloch - energia) power scheme na "max battery" a ak to bezi z baterky. Nemal by si sa snazit utilitami ovplyvnovat rucne registre CPU, nema to vyznam (v inteli nie su blbci technologie u mobilnych CPU su tak komplikovane prepracovane ze ty rucne nic lepsie urcite nenastavis).

Co sa tyka power schem vo WinXP, toto je vyntaok z isteho MS dokumentu:

Power Scheme     		AC Power 	DC Power
Home/Office Desk         	None     	Adaptive
Portable/Laptop          	Adaptive 	Adaptive
Presentation             	Adaptive 	Degrade
Always On                	None     	None
Minimal Power Management 	Adaptive 	Adaptive
Max Battery             	Adaptive 	Degrade

None znamena stale max. rychlost, Adaptive podla potreby, Degrade znamena u ACnapajania podla potreby a u baterky minimalnu rychlost.

P.S. Ak mas "RM Clock utility" (najnovsiu verziu) neukazuje ti nahodou teploty dve? (pre kazde jadro?) Sleduj ci tam nemas niekde "DTS" (digital thermal sensor) teploty, tie musia byt dve u core duo (su tam dve jadra). Tieto (DTS) teploty (vyssia z nich) su smerodajne pre vynutenie min.frekvencie ak sa dosiahne 85° a pre vypnutie ak sa prekroci 85°. Zvykne sa pouzivat aj pre riadenie chladenia, ale to uz zavisi od navrhu NB.

Díky za info. Kdysi jsem se tu zmínil o SpeedSwitch XP a byl mi navrhnut RM Clock (podpora dvoujádrových procesorů).

V tebou prezentované tabulce vidím problém v tom, že nemůžu "podtaktovat na minimum" při AC Power (což taky chci).

Ak mas "RM Clock utility" (najnovsiu verziu) neukazuje ti nahodou teploty dve? (pre kazde jadro?)

Je to tak, liší se o pár desetinek stupně.

Pavel

Tak potom nechapem co riesis. Tieto teploty su priamo v jadrach (ak to BIOS spravne nakalibroval pocas POST). Ak nie tak aj tak sa nedopzvies aka tam je realne teplota. Ak si zatazis jedno jadro (nejakou single-thread aplikaciou) uvidis ako sa zvysi jedna z nich dost narazovo (kvoli tepelnemu odporu obalu a chladica bude na inom mieste chipu teplota ina).

Teploty ktore ukazuju ine aplikacia mozu byt z HWMonitoring chipu ktory pouziva diodu ktora je niekde v CPU, a tam moze byt teplota ina, alebo ukazuju uplne haluze ptz to nevedia spravne prepocitat.

Stale nechapem co riesis. Ci to presne zodpoveda realite sa aj tak nedozvies (ptz nevies ci DTS BIOS dobre nakalibroval pocas POST), a priblizne (plusminus 5 az 10°) to mas v oboch aplikaciach.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru