Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux Ubuntu - jak maximalizovat možnosti zobrazení v ploše monitoru?

Starší muž s ostřížím zrakem má požadavek na maximalizaci možností zobrazení v ploše monitoru. V minulosti pracoval s Windows 7. Teď používá Linux Ubuntu. Jeho "problém" spočívá v tom, že v Linuxu je všechno tak nějak "masivnější" (větší písmena u fontů - silné čáry, robusní okna, velké rozestupy ikon na ploše - změna jejich velikosti to příliš neřeší atd.). Vše je prostě tak nějak opticky pro něj "tučně" zobrazované, zabírá příliš cenného místa na zpobrazovací ploše LCD a chce to přenastavit a přiblížit se "minimalistickému jemnozrnnému" zobrazení ve Windows. Rozlišení je stejné - 1377x768 a 13" úhlopříčka LCD - notebook. Otázka zní - lze to vůbec nějak udělat? Vcelku ho chápu, protože pohled na řádky textu do správce souborů říká, že vše se tak nějak přiližuje text. rozlišení 80x25. Snad mi rozumíte ... případně doplním, lze s tím něco dělat? Vyřeší to nějaké grafická nadstavba alá Win 7?

Předmět Autor Datum
Linux nastesti nejsou Windows, kde jsou tyhle veci casto natvrdo nastavene, takze ano, zmenit se da…
RedMaX 22.03.2015 10:42
RedMaX
Jen doplním, že kdyby všechna nastavení nebyla přístupná, tak lze použít Ubuntu Tweak. ubuntu-tweak.…
Niko Bellic 22.03.2015 10:47
Niko Bellic
Redmarx: Díky za jasnou informaci a ujištění. Netřeba vypisovat. Tušil jsem to a zároveň jsem se obá…
.. 22.03.2015 11:56
..
I ve Windows si prenastaveni je schopen sam udelat zdatny uzivatel, zde je to stejne, zalezi kolik t…
RedMaX 22.03.2015 12:13
RedMaX
Díky za tip a informace. Cinnamon mě zaujal. Časem to vyzkouším. Nyní je vhodné se držet zavedeného…
.. 23.03.2015 10:21
..
Ne, Unity to neumoznuje, kvuli tomu prave ty jine prostredi na linuxu jsou, aby si kazdy vybral podl…
Redmarx N 23.03.2015 18:05
Redmarx N
Tak hlásím změnu k lepšímu. Vše jsme prošli a tweakovadlem změnili velikosti fontů. Ještě je třeba z…
.. 23.03.2015 20:30
..
instalace_program%C5%AF http://wiki.ubuntu.cz/instalace_program%C5%AF/syna ptic Dneska nejsem na l… poslední
Redmarx N 23.03.2015 21:56
Redmarx N

Linux nastesti nejsou Windows, kde jsou tyhle veci casto natvrdo nastavene, takze ano, zmenit se da vicemene cokoli. Muzes v nastaveni menit velikost ikon, velikost textu, velikost menu a titulku oken, ...

Napriklad v nastaveni - displej, je zmena velikosti titulku a menu, nebudu ti to tu vypisovat vsechno, Google znas?

Redmarx:
Díky za jasnou informaci a ujištění. Netřeba vypisovat. Tušil jsem to a zároveň jsem se obával, že mu to budu muset ručně přenastavit. Přeci jen 70-ník s ostřížím zrakem mě poněkud vykolejil ze zajetých zvyklostí a dovedností. Pro mě to znamená nutnost si k tomu s ním sednout a vším ho provést. To bude o čase a trpělivosti a tomu se chci vyhnout. Budu to pro něj dělat jako charitu, tak bych uvítal sofistikovanější řešení, kde bych mu ukázal co a jak a on by si s tím pohrál sám a nastavil vše k obrazu svému. Záloha OS je uložena, tak se v tom může hrabat.

Niko Bellic:
Díky i Tobě za tip. Prověřím, vyzkouším. Zrovna včera jsem zkoušel přes Centrum software - Unity Tweak. Nejsem tunič, takže pro mě neprve začátečnická zkušenost.

Zatím tam má Ubuntu 14.04 LTS s Unity. Zvažuju nasadit Ubuntu GNOME 14.04 LTS a do něj dát Win2-7 Pack. Původně jsem zvažoval na základě zdejší rady nasadit Kubuntu pro jeho podobnost s Windows + Vistar7 - Windows 7 Transformation Pack.

Unity menu se dá skrývat, což je fajn. Problém je v tom, že prostředí menu není příliš uživatelsky příjemné. Pár modifikovatelných ikonek ve skrývatelném menu je dost omezující. Vyhledávání taky nic moc. Přijde mi to, že u Linuxu se příliš nepřemýšlelo. Minimalismus a intuitovnost docela slabá. Ideální je roletkové menu, jako je v Lubuntu a tuším že i v Xubuntu.
To je důvod, proč má Microsoft spoustu lidí jistých pro Windows (letité návyky těžko přeučit). Přesto starším lidem okolo sebe rád nasazuju Linux, protože je to bezproblémové, funkční, většinou si zvyknou, většina starších uvítá, že "všechno je větší" ... až na jednoho ... ale musím mu vyhovět.

Je šance, aby to starší pán SÁM nějak intuitivně přenastavil třeba i za pomocí tweakovacích nástrojů?

I ve Windows si prenastaveni je schopen sam udelat zdatny uzivatel, zde je to stejne, zalezi kolik toho dotycny umi a jak moc se v PC orientuje. Vetsina toho nastaveni je v nabidkach, temer vse se da dohledat pres Google a casto i s popisujicima obrazkama nebo proste jen copy - paste prikazu.

Unity stejne jako Gnome shell proste prisly s necim novym, s naprosto odlisnym ovladanim oproti tomu co jsme pouzivali driv. Je to uplne stejne jako s Windows 8 s tim rozdilem, ze zatimco ve Windows 8 jsem se zorientovat nedokazal a odhodil to pryc, na Unity jsem si nakonec zvykl a jsem spokojeny uzivatel. Vyhoda linuxu je, ze ti, kteri proste novoty nechteji, maji moznost nahodit KDE nebo Cinnamon nebo LXDE. Jestli to je silnejsi stroj, tak Cinnamon je zalozeny na Gnome shellu, ale prekopany ala Windows, takze ho muzete zkusit, mozna se zalibi nejvice.

Díky za tip a informace. Cinnamon mě zaujal. Časem to vyzkouším.
Nyní je vhodné se držet zavedeného standardu Ubuntu Unity (v budoucnu možná i Ubuntu GNOME).
Nedovedu si představit, že by starší uživatel byl schopný zajít do podrobnějšího uživatelského nastavení jak ve Windows, tak v Ubuntu. Je třeba ho jen navést a dát mu možnost intuitivně a s minimálním úsilím provést úpravy k obrazu svému. (tip na nějaké instruktážní video na YT?)
Mimochodem, je velká škoda, že Unity neumožňuje alternativně zapnout roletkové rozklikávací menu, jako je defaultně přednastavené v Lubuntu_LXDE (to je jako když MS ve Windows vyzmizíkoval nabídku menu Start). Nebo to nějak lze, aniž by se muselo měnit prostředí na LXDE? Cílem je setrvat s Unity a dát tomu šanci.
Ještě chci požádat o radu, jak ručně stáhnout *.DEB soubor Unity Tweak Tool pro Ubuntu 14.04. Centrum software vyhledá a nainstaluje, ale neumožňuje instalační soubor uložit na HDD pro pozdější použití. Nějak to zde nemůžu nalézt.

Ne, Unity to neumoznuje, kvuli tomu prave ty jine prostredi na linuxu jsou, aby si kazdy vybral podle svych predstav. Gnome Shell je Unity velmi podobny, Cinnamon je predelane Gnome s "nabidkou START".

Proc chces ukladat deb soubor? Stejne za 14 dni vyjde nova aktualizace a ten stazeny bude neaktualni. DEB se da vetsinou dohledat na strankach projektu. Misto Centrum software pouzivam Synaptic, je to takove prehlednejsi a hlavne je dobre si najit pres Google repositare a pridat si je do zdroju softwaru, ne vsechny aplikace jsou ve vychozim repositari pro Ubuntu v aktualni verzi, takze je dobre si to zkontrolovat.

Tak hlásím změnu k lepšímu. Vše jsme prošli a tweakovadlem změnili velikosti fontů. Ještě je třeba změnit velikost ikonek před názvy souborů ve Správci souborů. Jde to nějak? Nepřišli jsme na to jak. Ty ikonky před názvy souborů jsou příliš rozměrné na výšku a tím je dáno řádkování textů názvu souborů daleko od sebe. Je to takové humpolácké. Když člověk něco hledá tak příliš scroluje myší. Cílem je smrsknout to do menšího řádkování.

*.DEB ukládám pro případ, že by později nebyl k dispozici internet. Co je doma, to se počítá.

Nějak mi hlava nebere k čemu je menu Unity dobré. Těch pár ikonek s možností scrolování oběma směry někoho vytrhne? Když jsme menu skryli a nastavili na automatické vyjíždění při zaparkování myši k levé straně obrazovky, tak se docela často menu seká při vyjíždění, někdy se nezobrazí vůbec a objeví se až na druhý pokus zaparkování myší vlevo. Opravdu nic moc.

Funkce Vyhledávání - to je jak pro slepce. Obrovské ikony mezi kterými se lze přepínat po obrazovkách. To je OK, ale lze nějak změnšit ty ikony zobrazované při vyhledávání?

Obrovská je velikost ikon při přepínání v multitaskingu ... lze to nějak zmenšit? Nepřišli jsme na to jak.

Ve tvé poslední větě jsem se ztratil. Je se ještě co učit. Můžu požádat o bližší navedení abych se chytnul? Zatím stačilo Centrum software. Chápu dobře, že Synaptic je alternativní aplikace, kterou je třeba nainstalovat a pomocí ní se vyhledávají *.DEB instalační balíčky aplikací?

V těch repozitářích jsem se ztratil ... ještě prosím o dovysvětlení. Děkuji.

instalace_program%C5%AF

http://wiki.ubuntu.cz/instalace_program%C5%AF/syna ptic

Dneska nejsem na linuxu, ale ono to jde zmensit pres kolecko mysi, bud s nejakou klavesou nebo umistis mys myslim na posuvniky, ted opravdu presne nevim. Nechcete pouzivat nejaky normalni souborovy manager? Preci jenom spravce souboru z Ubuntu neni o mnoho lepsi nez pruzkumnik z Windows. Treba Double Commander nebo muCommander jsou pomerne slusne nahrady skoro jako Total Commander pro Windows.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru