Předmět Autor Datum
jestli myslíš distribuci, tak Ubuntu. Pokud hledáš Window Manager, tak XFCE nebo LXDE viz: http://w…
touchwood 08.04.2015 18:39
touchwood
No je mi to jedno, hlavně ať tam aspon trochu plynuleji fičí cokoliv. Hlavně teda prohlížeč. Asi to…
Aromatix 08.04.2015 19:06
Aromatix
To co je narocne na vykon je graficke prostredi, to na co se v Ubuntu koukas (tam kde muzes klikat).…
RedMaX 08.04.2015 20:22
RedMaX
S LXDE je Lubuntu, s XFCE je Xubuntu. Necpi tam ubuntu. Vseobecne ale najlepsi OS pre netbook je ten…
MM.. 09.04.2015 14:29
MM..
To jsou postupy pro změnu prostředí nebo pro celkovou reinstalaci systému na jinou verzi?
.. 11.04.2015 15:19
..
co jsem tak letmo nakouknul, tak jen zmena window manageru (tedy prostredi, ktere se stara o spravu… poslední
gilhad 11.04.2015 15:32
gilhad
Stáhni poslední Slax, nainstaluj ho do RAM a máš klid. SlaxGuide.htm http://www.stahuj.centrum.cz/ut…
skrob 08.04.2015 22:09
skrob
Ja pouzivam Gentoo a fluxbox, vyhoda je, ze si muzes ponastavovat vse na miru a nedat tam nic, co ne…
gilhad 09.04.2015 15:21
gilhad
Uvidím, začnu ubuntem a kdyžtak se přesunu dál. Jde o to, že ten netbook používají i rodiče a tak ta…
Aromatix 09.04.2015 16:11
Aromatix
Ja nevim, ja to dal i svoji mame a problemy s tim nema, protoze ten pocitac administruju ja a ona se…
gilhad 09.04.2015 18:37
gilhad
jj, pokud jde napriklad vylozene o pouzivani internetu, tak je fluxbox idealni, proste se ti po nact…
RedMaX 09.04.2015 19:17
RedMaX
Urcite Lubuntu
blue5 09.04.2015 16:38
blue5
gilhad a Redmarx tě směřují dobře. Začal bych tím, že na základě HW konfigurace bych si pročetl HW…
.. 10.04.2015 10:48
..
dlabej na Linux, pokud nemáš v tom zalíbení a nebudeš to delat ručne, necháš to na automatiku, zakrá…
Joseph 10.04.2015 11:47
Joseph
Ted se ve vedlejsim vlakne bavim o tom, kolik je minimum pouzitelne pro W7 - zatim to vypada na neco…
gilhad 10.04.2015 12:22
gilhad
Ještě k tomu Slaxu. Vývoj probíhá dál a má to sponzory. Autor uvedl, že nad 200 MB jít nechce a že s…
skrob 10.04.2015 14:37
skrob

To co je narocne na vykon je graficke prostredi, to na co se v Ubuntu koukas (tam kde muzes klikat).

Pokud Ubuntu (nebo jakykoli jiny linux) nactes do prikazoveho radku, pobezi to rychle, nebot textovy rezim je vykonove nenarocny. Nicmene z dotazu je jasne, ze chces graficky rezim. Ubuntu ma graficky rezim Unity, ktery je vykonove pomerne narocny, ale nikdo ti v Ubuntu nenarizuje ho pouzivat, to nejsou Windows, aby za tebe nekdo neco rozhodoval. Takze nainstaluj Ubuntu, zjistis-li, ze je prace v Unity pomala a neni to plynule, proste jen vymenis Unity za neco vykonove mene narocneho. Experimentum se meze nekladou, odzkousene pomerne nenarocne jsou napriklad prostredi MATE nebo LXDE, super nenarocne graficke prostredi, ktere mi bezi i na Celeronu 400MHz je fluxbox, ale uz neni tak uzivatelsky privetivy.

Postup instalace jednotlivych prostredi a jejich spusteni lehce najdes pres Google, je to par jednoduchych prikazu a na webu jsou k dispozici detailni postupy (jak pro blbce).

S LXDE je Lubuntu, s XFCE je Xubuntu. Necpi tam ubuntu.
Vseobecne ale najlepsi OS pre netbook je ten, ktory tam daval vyrobca, ptz tam potom funguje vsetko tak jak to chcel vyrobca (aj dodatocna fcionalita).

Neviem co mas kde neplynule a v com, ak tam mas OS od vyrobcu a nieco neni plynule tak to skor neni problem OS ale problem bud HW alebo tam mas nejake spomalovacie aplikacie alebo viry poinstalovane apod. Samotny OS principialne nic nespomaluje (s vynimkou obcasnych Win8 orgii)

co jsem tak letmo nakouknul, tak jen zmena window manageru (tedy prostredi, ktere se stara o spravu oken a ikonek a tak podobne). Pravda, pro uzivatele Windows, kteri si vybirat nemuzou a WM se jim meni jen se zmenou celeho systemu to muze vypadat jako jedno a to same, na druhou stranu pro lidi, co tomu vidi pod kapotu, tak jde jen o zmenu jedne (i kdyz rozsahle) aplikace za druhou - neco jako zmena IE na Firefox, nebo zmena Office na jinou verzi

Ja pouzivam Gentoo a fluxbox, vyhoda je, ze si muzes ponastavovat vse na miru a nedat tam nic, co nepotrebujes. Nevyhoda je, ze si to musis udelat. Behalo to i na 486/100MHz (no, teda spis chodilo ...). Beha to i na Rapsberry Pi. Ale jak rikam, musis si to ponastavovat ...

Ja nevim, ja to dal i svoji mame a problemy s tim nema, protoze ten pocitac administruju ja a ona se jen musela naucit co udelat, aby se ji tam zjevil firefox, prehravac, ... coz by se musela naucit tak jak tak v jakemkoli prostredi ... ono stejne vetsinu casu stravi v nejake aplikaci a co je pod ni a okolo ji zas tam moc zajimat nebude - rozhodne min, nez nekoho, kdo by pouzival i ten system samotny

jj, pokud jde napriklad vylozene o pouzivani internetu, tak je fluxbox idealni, proste se ti po nacteni grafickeho prostredi objevi prazdna obrazovka a doprostred obrazovky umisti zastupce firefoxu, uzivatel potom jen poklika na ikonu a spusti firefox, ve kterem uz pracuje tak jak je zvykly nebo se da nechat po spusteni fluxboxu pustit firefox automaticky a uzivatel potom s prostredim neprijde do styku vubec, pracuje jen ve firefoxu.

nicmene teda, pokud to ma byt na pomalem netbooku, tak bych mozna vyzkousel nejaky odlehceny prohlizec, napriklad Qupzillu, ma to nizsi naroky na pamet.

gilhad a Redmarx tě směřují dobře.

Začal bych tím, že na základě HW konfigurace bych si pročetl HW požadavky OS L/X/K/Ubuntu (řazeno od nejméně HW náročného).
Pokud bude tvůj HW stačit, tak bych nasadil Ubuntu 14.04 LTS (5 let podpora - aktualizace, tedy nyní již jen 4 roky). Mě se to dost osvědčilo, i když Unity není žádný med. Nepřijde mi to příliš "user friendly" a mí lidé s tím v počátcích taky bojují.
Když bys narazil s Ubuntu na slabém HW, zkus protipólem s nejmenší HW náročností Lubuntu, případně Xubuntu. Raději sahám po hotové distribuci, než bych tam dodatečně cpal jiné prostředí. KDE paradoxně nemám rád, menu je takové neminimalisticky roztahané a celkově vzhledově nic moc (i přes snahu se vzhledově přiblížit Windows).

dlabej na Linux, pokud nemáš v tom zalíbení a nebudeš to delat ručne, necháš to na automatiku, zakrátko se utopíš v balíčcích a závislostech, nastahováno bude miliarda blbin

zlatý Windows, samozrejme jenom dokud človek nevidí adresár winsxs, Explorer ho však standardne pred userem ukrýva, user je spokojen, pokud netrváš na Linux-u, v pohode lze existovat na XP, prej cca 15-20% počítačú pripojených k internetu je furt na systému XP

k dotazu samotnému

pro nenáročné užití, na nevýkonném hardware, skutečne asi nejlepší volba je Slax, vše ostatní poslední dobou nejak bobtná do absurdních objemú vzhledem k funkcionalite

proste je to des co se deje

.... :puff:

Ted se ve vedlejsim vlakne bavim o tom, kolik je minimum pouzitelne pro W7 - zatim to vypada na neco pod 20GB.

V linuxu s grafikou, plne funkcnim systemem s internetem, hrou a par vecma okolo jsem na 6 GB - bez velkeho hrabani se v tom, prevazne s automatikou.

Ona ta automatika umi i odstranovat nepotrebne balicky a knihovny a co tak sleduju, je v tom skutecne dobra (aby taky ne, kdyz jde snadno zjistit, co do systemu nainstaloval spravce a kdyz kazdy balicek ma ty zavislosti explicitne vypsane a kdyz system vi (az do urovne souboru), co mu tam takhle nalezlo, tak to snadno dokaze zase vyhazet, kdyz spravce zaveli "odinstalovat".
Ve Windows je (nebo aspon hodne dlouho byl), problem, ze si kazdy program dotahnul vsechny knihovny ssebou a pak je nasypal na jednu hromadu s ostatnima, kdyz se odinstalovaval, tak je tam nechal, protoze nevedel, jestli je nepouziva i nekdo jiny (nebo nenechal a pak neco jineho podivne padalo) a system netusil, co se tam deje, takze nemohl ucinne zasahnout a musel verit, ze se program nejak zvladne odinstalovat sam a ze to udela dobre - coz vetsinou neudelal.)

Ještě k tomu Slaxu. Vývoj probíhá dál a má to sponzory. Autor uvedl, že nad 200 MB jít nechce a že start bude raz, dva.Myšleno do 2s. citace.

Používám Ubuntu 14.04 LTS, přidal jsem Cairo, Compiz manažer a spoustu dalších věcí. Výsledek je takový.

6rzm4h

Toho u win nedosáhnete. Start s SSD 5s.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru