Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení sítě

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli se lze připojit k internetu přes dva routery? Máme tu DSL modem, za nim je jeden router přes který je na jednom kabelu připojen druhý router. Když se připojim k prvnímu routeru, tak všechno funguje normálně. Když připojim druhý router, tak už se k prvnímu routeru nedostanu. Je to možné to takhle zapojit, nebo musim použít nějaký Switch nebo HUB? Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
- i to jde, ale v nastavení wan druhého routeru je branou vnitřní ip prvního routeru. dns zůstávají…
lední brtník 04.03.2007 18:02
lední brtník
nevím jak by ten první router přiděloval ip adresy kdyby za ním byl switch, ten nepřenáší mac adres…
n.l. 04.03.2007 22:23
n.l.
toto je blbost, switch mac adresy ramcov nemeni thx, žil jsem v bludu :) jinak bych měl docela cho…
lední brtník 05.03.2007 03:02
lední brtník
Je to možné. Pokud vám to nejde, máte jen něco špatně nastaveno. Každopádně čistším a nekonfliktním…
anarchist 04.03.2007 18:16
anarchist
Vzhledem tomu, že se sítěma nemam moc zkušeností, tak jsem se v tom routeru hrabal celej dnešek s nu…
Karel80 04.03.2007 21:20
Karel80
Pokud v routeru, který je uprostřed celé té skládanky, běží DHCP server (tzn. že počítačům automatic…
anarchist 04.03.2007 22:00
anarchist
Uplne v pohode. Jen nenastavuj na LAN prvniho routeru DHCP. Druhy router bude mit WAN z rozsahu LAN…
mif 04.03.2007 22:32
mif
Proč ne DHCP? To ničemu nevadí. Důležité je NEMÍT stejné rozsahy sítě na všech podsítích. U DSL rout…
touchwood 05.03.2007 07:17
touchwood
já si právě myslel že při ručním rozdělení adres se rozsahy můžou překrývat (viz výše), ale ráno po…
lední brtník 05.03.2007 10:14
lední brtník
ruční přiřazení vliv nemá. Spíše má vliv, jakým způsobem je implementováno vlastní routování (zda se… poslední
touchwood 05.03.2007 11:50
touchwood

- i to jde, ale v nastavení wan druhého routeru je branou vnitřní ip prvního routeru. dns zůstávají stejné.
- nevím jak by ten první router přiděloval ip adresy kdyby za ním byl switch, ten nepřenáší mac adresy podle kterých jde vázat ip.
- kdyby byl druhým zařízením hub, šlo by to, ale vzájemná rychlost mezi sousedními pc na hubu by byla nízká.

nevím jak by ten první router přiděloval ip adresy kdyby za ním byl switch, ten nepřenáší mac adresy podle kterých jde vázat ip.

toto je blbost, switch mac adresy ramcov nemeni

k povodnemu dotazu - vacsina domacich routerov sa da pouzit ako switch (tym, ze ma viac LAN portov). takze s prveho routeru pojde kabel do LAN rozhrania druheho routeru a z dalsieho LAN portu druheho routeru do PC.

toto je blbost, switch mac adresy ramcov nemeni

thx, žil jsem v bludu :)

jinak bych měl docela choutky ip v tomto příkladu nastavovat ručně, bez dhcp. a připojím dotaz - pokud by ip adresy samotných routerů ležely ve stejném range s maskou 255.255.255.0, bylo by to možné?
1.router dejme tomu 192.168.0.10, lan výstupy 192.168.0.11-.14,
2.router zapojený do něj 192.168.0.20, lan výstupy 192.168.0.21-.24, gateway 192.168.0.10, wan třeba 192.168.0.14 podle připojení

tazatel ať si to udělá podle svého, ale zajímalo by mě jestli to bude chodit

Je to možné. Pokud vám to nejde, máte jen něco špatně nastaveno. Každopádně čistším a nekonfliktním řešením je použití samostatného switche. Myslím, že těch 250 korun má smysl investovat.

Mimochodem mám takové tušení, že tam nakonec máte routery tři, neboť ho bude s velkou pravděpodobností obsahovat i ten DSL modem (leda by ten byl v režimu bridge).

Vzhledem tomu, že se sítěma nemam moc zkušeností, tak jsem se v tom routeru hrabal celej dnešek s nulovym výsledkem. A s tim třetim routerem máte pravdu. Asi by bylo nejlepší, kdyby se mi na to podíval někdo, kdo sítím trochu rozumí, abych aspoň věděl, kde mam tu botu. Mě totiž nic neříkají zkratky jako PPPTP, PPPoE, DHCP, L2TP, NAT, atd. Tak nevim kde mam hledat chybu.

Pokud v routeru, který je uprostřed celé té skládanky, běží DHCP server (tzn. že počítačům automaticky přiděluje IP adresy, DNS...), pak doporučuji router, který je zapojený za ním (a za kterým vám nefunguje internet), restartovat do továrního nastavení. Pokud máte správně zapojenu kabeláž (LAN prostředního routeru -> WAN koncového routeru), kabeláž je nekroucená (u mnoha zařízení není již podmínkou) a zároveň nemáte na prostředním routeru zapnuté např. filtrování provozu dle MAC adres, pak by se základní služby měly normálně rozeběhnout. Není jediný rozumný důvod, aby tomu tak nebylo(*).

* Pouze dejte pozor, aby LAN nebyla u obou routerů ve stejném rozsahu (kontrolně nám napište libovolnou jednu IP přidělenou prostředním routerem a jednu přidělenou koncovým routerem).

Proč ne DHCP? To ničemu nevadí. Důležité je NEMÍT stejné rozsahy sítě na všech podsítích. U DSL routeru se dá předpokládat, že to bude OK (DSLka používají síť 10.0.0.0/24), ale SOHO routery (a na výjimky) používají v defaultu sítě 192.168.1.0/24, a tady bych viděl ten problém. Takže řešení je IMHOj. celkekm jednoduché a spočívá ve změně IP rozsahu druhé (resp. třetí) sítě na (např.) 192.168.2.0/24 (samozřejmě doporučuju zkontrolovat, zda se automaticky přepne i rozsah DHCP serveru, pokud ne, je třeba to upravit taktéž)

edit: aha, už vidím, že Anarchist napsal totéž.

já si právě myslel že při ručním rozdělení adres se rozsahy můžou překrývat (viz výše), ale ráno po probuzení mi došlo, že pokud tam mají být 2 krabičky za sebou, je lepší si nekomplikovat život:
druhý router strčit do šuplíku nebo prodat, první router nastavit na DHCP se statickým přidělováním adres podle MAC, viz např. http://support.dlink.com/emulators/di604/h_dhcp.htm l a pro rozšíření zásuvek jako druhý přikoupit obyčejný switch (tak to tu kdosi uved).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru