Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux a strih videa

Podivej, ja ti nebudu urcite oponovat v tom, ze bys mel prejit na Windows. Ja ve sve doplnkove praci take pouzivam linux (Ubuntu) a jsem celkem spokojeny uzivatel. Ale linuxem se zabyvam neco pres 10 let a rekl bych, ze v nem docela umim. Urcite nejsem zadny linuxovy guru, ale prikazy psat umim a co nevim, si vygooglim.

Ty pouzivas linux asi stejne nebo i dele, umis to a teda administraci zvladnes a to i zamestnancum a znamym. Jenze lide, kteri nikoho takoveho nemaji, jsou zavisli na Windows, protoze to narozdil od linuxu dokazi sami a to je ten rozdil.

Kdyz zminujes VLC, tak treba takovy detail na linuxu "tearing" pri prehravani videa. Jeste jsem nevidel jedinou linuxovou masinu, ktera by se s touto na Windows uplne neznamou veci nepotykala. U NVidie jsem to musel prenastavovat v ovladacich po kazdem updatu, u Radeonu to snad konecne resi nove amdgpu, ale v podstate doted neresene a zlobim se s tim i u intelovskych grafik, treba prave doma zrovna ted.

Windows proste jsou pro nezkuseneho uzivatele bez nejakeho hlubsiho zajmu o PC lepsi volbou. A mimochodem uz od Windows 7 nic nepada. S argumentem, ze Windows padaji a poradne nefunguji a musi se furt resit ovladace se setkavam porad, ale vzdy od lidi, kteri skoncili na Windows 95/98 a pak presli na linux. Opravdu tobe i vsem dalsim podobnym rikam, radeji mlcte, neznate a ....

Abych rekl pravdu nechapu to tve nadseni pro zabugovanou Fedoru, ale tohle je jedna z hlavnich deviz linuxu, kazdemu sedne neco jineho. Tobe Fedora, ja ji zkousel jeste nedavno taky, pak jsem zkousel rolling update Manjaro a ted jsem u Mintu.
Za me a pro me jednoznacne nejlepsi a s minmalni namahou (udrzbou) doporucuju Ubuntu LTS, i nove 16.04 se systemd slape docela na pohodu a obrovska deviza je moznost to provozovat 2-5 let se vsema updatama. LTS verze vychazi kazde 2 roky, ale podporovana je 5 let.
Na to se Fedora s 11 mesicni podporou nechyta a ted jeste pribyl ten problem s Waylandem, ktery sice presne jak pises, casem bude nahradou X-ek a budeme Wayland asi pouzivat temer vsichni (mozna s vyjimkou Miru na Ubuntu), ale dneska je jeho nasazeni predcasne, ale pokud te to bavi se v tom furt vrtat...

Mam dotaz: Uz Redhat vyresil tu trapnou zalezitost s Numlockem automaticky spustenym po startu pocitace jeste pred prihlasenim do systemu nebo se to na Waylandu stale musi zapinat rucne?

Jinak Manjaro je druhy extrem, rolling update sice nikdy nemusis reinstalovat a mas stale a navzdy aktualni programy, ale furt ty aktualizace asi ze jsou uplne cerstve, neco rozbiji a furt se musi downgradovat, aby to vsechno chodilo.

Jak pisu, momentalne jsem ve fazi pokusu na Linux Mint a zatim nejsem presvedcen, ale je to postavene na Ubuntu, tak uvidim, jestli vydrzim. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny