Předmět Autor Datum
Změna přezdívky odpovědi nezmění: http://pc.poradna.net/q/view/1685799-jakou-distrib uci-linuxu
Wikan 30.01.2017 22:30
Wikan
Ubuntu.
RedMaX 30.01.2017 23:26
RedMaX
Fedora + Mate, na Net program SeaMonkey, na střih Kdenlive. Obé je super.
Rce 30.01.2017 23:41
Rce
Dobre, stahnu to. Ubuntu mi nejede. Hodinu po instalaci nenabehne. Jen problikava prihlaseni
Datlik 30.01.2017 23:56
Datlik
Stáhni spin s Mate spins.fedoraproject.org, je to rychlé a vyspělé grafické prostředí, můžeš k tomu…
Rce 31.01.2017 00:16
Rce
Windows (bud Windows 7 na starsi PC nebo Windows 10 na novy). Delej samozrejme jak myslis, ale jest…
RedMaX 31.01.2017 05:17
RedMaX
... Ano, budu pokračovat :-) S dovolením bych si dovolil trošku oponovat Linux obecne na nejake pro…
Rce 31.01.2017 22:34
Rce
Jednou nainstaluješ a pak už jenom používáš - to můžou widle jenom závidět, souhlas. Ano taky jsem z…
FixExa 31.01.2017 22:39
FixExa
Podivej, ja ti nebudu urcite oponovat v tom, ze bys mel prejit na Windows. Ja ve sve doplnkove praci…
Redmarx N 01.02.2017 08:14
Redmarx N
S Linuxem dělám snad od dob dřevěných počítačů, prakticky od Win 3.1, kdy skutečně byl Linux jen pro…
Rce 01.02.2017 18:17
Rce
Sorry, ale Fedora uz je definitivne pryc. Mel jsem Fedoru 23 a jak jsem psal, numlock nesel, Gnome p… poslední
RedMaX 01.02.2017 21:38
RedMaX
Je-li tvou prioritou střih videa v Linuxu, budeš odsouzen k nekonečnému experimentování. Zkoušel jse…
zlý muž 31.01.2017 08:40
zlý muž
Ježíšmarjá, nechci z toho dělat flame, ale co to blábolíš? Takhle akorát rozšiřuješ hloupé fámy, že…
Rce 01.02.2017 00:31
Rce
Rce: Ano, máš pravdu - možností pro rendering je tam tolik, že mi bylo opravdu z toho špatně. Dokonc…
zlý muž 01.02.2017 08:57
zlý muž
Rce je zapaleny linuxovy fanousek, myslim ze ho nemuzes brat vazne. Velmi casto a vubec to neni vzt…
Redmarx N 01.02.2017 09:32
Redmarx N
proto se pouzivaji distribuce k tomu urcene, AVlinux, ubuntu studio, jako bonus se ziska RT jadro
Sáček 01.02.2017 11:33
Sáček
Distribuce k tomu určené mohou (ale nemusí) uživatele zbavit potíží s ruční instalací multimediálníc…
zlý muž 01.02.2017 12:01
zlý muž

Stáhni spin s Mate spins.fedoraproject.org, je to rychlé a vyspělé grafické prostředí, můžeš k tomu doinstalovat hromadu pouťových efektů Copmpiz + Emerald. Nebo IMHO nejvyspělejší GUI KDE. Gonome mne nenadchlo, ale proti gustu. Výhoda Linuxu je, že můžeš doinstalovat všechna tato prostředí (kdybys nevěděl jak je doinstalovat, rád ti poradím) a můžeš je dokonce dle libosti pouštět, jednou to, po druhé ono a vybrat si, co ti nejvíce vyhovuje. Ještě se mi nestalo, aby Fedora se hned po restartu nerozěběhla. A to jsem to nainstaloval lidem, aniž bych jim něco řekla a ti si libovali, jak jsou ty nové Windows super :-).

Windows (bud Windows 7 na starsi PC nebo Windows 10 na novy).

Delej samozrejme jak myslis, ale jestli nedokazes rozbehat Ubuntu, tak je lepsi nahodit Windows. Linux obecne na nejake produkcni nasazeni neni, nebavime se ted o serverech bez grafickeho prostredi nebo s necim jednoduchym. Jinak je vsechno zabugovany snad prave vyjma Ubuntu, ktere pouzivam i v praci, kde skutecne pracuju. Doma na samohrajce mam taky linux a v podstate si nemuzu poustet ani ty filmy, furt poustim "linux" a neco opravuju prave proto, ze experimentuju a zkousim ruzne ty distribuce mimo Ubuntu LTS.

Fedora = zabugovanej krap s Waylandem
Manjaro = na zacatku vse funguje ale casem rolling update vse rozbiji
Mint = zabugovanej Cinnamon co sezere vsechnu pamet, neco jako Windows 10 po vydani, jenze MS to promptne po nekolika mesicich opravil, tyhle se s tim serou rok a nic.

Dalo by se pokracovat.

Debian bych dal spis na server nebo hodne moc pokrocilemu uzivateli, coz nejsi, kdyz nerozbehas ani Ubuntu.

... Ano, budu pokračovat :-)
S dovolením bych si dovolil trošku oponovat

Linux obecne na nejake produkcni nasazeni neni

Již 8 a více let mám v plném pracovním nasazení Linux jak doma, tak v kanceláři i pro zaměstnance. Nejprve jsem používal Mandrivu, po jejím ukončení jsem přešel (po průzkumu ostatních a důkladném zvážení všech distribucí) na Fedoru. Proč bys nemohl pouštět filmy? VLC player jede skvěle a ještě jsem nenašel něco, co na Linuxu nepřehraju. Pro kancelář používáme LibreOffice naprosto bez záseků a v pohodě. Pro střih videa KdenLive a také nevidím jediný problém. Na Fedoře není prakticky co spravovat, po instalaci prostě běží a nic není třeba. Já jsem samozřejmě člověk hloubavý, tak si Fedoru (F25) dolaďuji do dokonalosti, ale není pro běžného uživatele třeba. Instaloval jsem jí snad stokrát, nikde jsem nepotkal jediný probém a po instalaci prostě běží, což se o Widlích (nutné instalace ovladačů) říci nedá.

Fedora = zabugovanej krap s Waylandem

Není samozřejmě bez chyby, rozhodně nepadá jako Widle a chyby, které by něčemu bránily jsem nepotkal a dělám na tom 24 hodin denně + všichni ve firmě. A to dělám skutečnou práci, nikoliv bezúčelné dolaďování Linuxu a hraní se systémem. BTW na Waylandu jede jen Gnome, které jsem zavrhl (někomu se líbit ovšem může) a IMHO Wayland má budoucnost na místo X.Org (X11).

Podivej, ja ti nebudu urcite oponovat v tom, ze bys mel prejit na Windows. Ja ve sve doplnkove praci take pouzivam linux (Ubuntu) a jsem celkem spokojeny uzivatel. Ale linuxem se zabyvam neco pres 10 let a rekl bych, ze v nem docela umim. Urcite nejsem zadny linuxovy guru, ale prikazy psat umim a co nevim, si vygooglim.

Ty pouzivas linux asi stejne nebo i dele, umis to a teda administraci zvladnes a to i zamestnancum a znamym. Jenze lide, kteri nikoho takoveho nemaji, jsou zavisli na Windows, protoze to narozdil od linuxu dokazi sami a to je ten rozdil.

Kdyz zminujes VLC, tak treba takovy detail na linuxu "tearing" pri prehravani videa. Jeste jsem nevidel jedinou linuxovou masinu, ktera by se s touto na Windows uplne neznamou veci nepotykala. U NVidie jsem to musel prenastavovat v ovladacich po kazdem updatu, u Radeonu to snad konecne resi nove amdgpu, ale v podstate doted neresene a zlobim se s tim i u intelovskych grafik, treba prave doma zrovna ted.

Windows proste jsou pro nezkuseneho uzivatele bez nejakeho hlubsiho zajmu o PC lepsi volbou. A mimochodem uz od Windows 7 nic nepada. S argumentem, ze Windows padaji a poradne nefunguji a musi se furt resit ovladace se setkavam porad, ale vzdy od lidi, kteri skoncili na Windows 95/98 a pak presli na linux. Opravdu tobe i vsem dalsim podobnym rikam, radeji mlcte, neznate a ....

Abych rekl pravdu nechapu to tve nadseni pro zabugovanou Fedoru, ale tohle je jedna z hlavnich deviz linuxu, kazdemu sedne neco jineho. Tobe Fedora, ja ji zkousel jeste nedavno taky, pak jsem zkousel rolling update Manjaro a ted jsem u Mintu.
Za me a pro me jednoznacne nejlepsi a s minmalni namahou (udrzbou) doporucuju Ubuntu LTS, i nove 16.04 se systemd slape docela na pohodu a obrovska deviza je moznost to provozovat 2-5 let se vsema updatama. LTS verze vychazi kazde 2 roky, ale podporovana je 5 let.
Na to se Fedora s 11 mesicni podporou nechyta a ted jeste pribyl ten problem s Waylandem, ktery sice presne jak pises, casem bude nahradou X-ek a budeme Wayland asi pouzivat temer vsichni (mozna s vyjimkou Miru na Ubuntu), ale dneska je jeho nasazeni predcasne, ale pokud te to bavi se v tom furt vrtat...

Mam dotaz: Uz Redhat vyresil tu trapnou zalezitost s Numlockem automaticky spustenym po startu pocitace jeste pred prihlasenim do systemu nebo se to na Waylandu stale musi zapinat rucne?

Jinak Manjaro je druhy extrem, rolling update sice nikdy nemusis reinstalovat a mas stale a navzdy aktualni programy, ale furt ty aktualizace asi ze jsou uplne cerstve, neco rozbiji a furt se musi downgradovat, aby to vsechno chodilo.

Jak pisu, momentalne jsem ve fazi pokusu na Linux Mint a zatim nejsem presvedcen, ale je to postavene na Ubuntu, tak uvidim, jestli vydrzim. :-)

S Linuxem dělám snad od dob dřevěných počítačů, prakticky od Win 3.1, kdy skutečně byl Linux jen pro odborníky. Všechny *Buntu jsem zkoušel také, uznávám, že pro lidi neznalé je lepší, tam toho moc nastavovat nejde (v GUI) a tak nemají možnost si něco zničit. Já zvolil Fedoru (po neslavném konci Mndrake/Mandriva) právě pro větší možnosti v nastavení - ale stejně není nutno do ničeho rejpat, jen pro vylepšení :-). Tak jak je "na krámě", tak mi vždy a všude po instalaci fungovala a nainstaloval jsem jí i ženským, co sotva s počítačem umí a jsou v pohodě. Netřeba nějaké složité administrace, v podstatě se můžou vyprdnout i na aktualizace (mimo první po instalaci), většinou vše chodí na první zapnutí šťávy. Když někdo používá počítač jen na kancelářskou práci (LibreOffice), prohlížení fotek, videa, hraní karet, Internet a maily, není IMHO co řešit a Linux běží v pohodě a bez údržby IT odborníkem. Problém jsou hry, které nikdo nedělá a pod Wine nebo Xen či VirtualBox jsou některé nefunkční.

Ano, souhlas, každému sedne něco jiného - a v tom je právě síla a krása Linuxu. Zajímalo by mne, v čem vidíš zabugovanou Fedoru, nijaké závažné problémy pro rutinní práci jsem nezaznamenal Jestli o nějakých chybách víš, prosím, napiš mi je, vyzkouším. Piš mi soukromou zprávu nebo na mail v profilu, ať to tady nezasíráme tím, co ostatní nezajímá, rád si budu s tebou vyměňovat zkušenosti. Fedora má podporu dvě verze dozadu, přechod na vyšší verzi bývá obvykle bez problémů, i když nejprve to vždy testuji, někdy se narazí na podivné problémy, které dokážou naštvat, když to v předchozí verzi chodilo. Například přechod z KDE4 na KDE5 byl docela masakr... A znám případy, kdy jedou v pohodě dodnes i na už nepodporované Fedora 18 :-D. Na Waylandu jede zatím jen Gnome a je stále možnost pustit Gnome pod x-kama, protože Wayland má být zpětně kompatibilní s X.Org, ale ne všude je zpětná kompatibilita dotažena, takže některé aplikace s QT nebo GTK mají problémy, nicméně stále si myslím, že Wayland X.Org jednou nahradí všude, protože už je to velmi zastaralé.

S Num-lock nemám problémy, má si to pamatovat stav, v jakém jsi to vypnul. Mi to tak funguje. Záleží patrně, jakou přihlašovací obrazovku máš nainstalovanou. Z KDE není problém, je-li od Gnome nebo jiní, zkus tohle.

Linux Mint je také zajímavá distribuce, dej někdy zprávu jak běhá.

PS: Ještě ke kodekům a přehrávání videa: Máš nainstalované kodeky z repositářů RPM Fusion Free/Nonfree? Zkus nainstalovat (a spustit) easyLife . Po spuštění by ti to mělo nainstalovat repositáře Fusion pro další použití a dále (co si vybereš) všechny problematické kodeky a ovladače NVidia, které nejsou zrovna čistě Free (proto nejsou v ofic distribuci) ale..., že. Situace se však lepší, začínají vylejzat free kodeky ve výborné kvalitě.

Sorry, ale Fedora uz je definitivne pryc. Mel jsem Fedoru 23 a jak jsem psal, numlock nesel, Gnome padalo, neco uz fungovalo na komponentach Waylandu, neco ne, proste to byla takova splacanina, ze jsem toho mel po krk.
Ruzne jsem to resil po forech, dost jsem chodil na cesky neofiko forum Fedory (asi budes znat, nejak se tam rafli nebo co a menili web na jinou domenu). Jenze tahli to tam ve dvou trech lidech, takze zdaleka vsechno neslo doresit a tak jsem se jednou rozhodl pro odchod od Fedory pryc.
Dost me lakaly dosud nepoznane rolling update a vybral jsem si Manjaro, nevim jestli to byla blba volba distra a mel jsem jit rovnou na Arch nebo jestli proste rolling update dlouhodobe nefungujou jak by jeden cekal, ale furt neco rozbity a je to asi 14 dni, co se to po updatu jeblo cely a byla to posledni kapka.

Takze ted jsem cerstve na Mintu, kterej je na tom co se tyka ceske komunity asi podobne jako Fedora, forum tahnou v par lidech, ale zase treba Manjaro byla komunita vylozene jen v ENG. Zatim jsem pomerne rozhorcenej z nefungovani Cinnamonu, ale druhe mintovske prostredi MATE teda zatim OK. Ale jak rikam, je to cerstvy, na Manjaru jsem byl zpocatku taky nadsenej.

---

Jinak teda abych to ukoncil, za me jasnej vitez Ubuntu, ale jedu na nem v praci, proto na domaci samohrajce ty experimenty s necim jinym. Vsechno beha OK, Unity super, ceska komunita na pomery linuxu velka, snad abych aspon jednu vec zkritizoval. Prej Mark Shuttleworth trva na zaviracim krizku aplikaci vlevo po vzoru Macu a aby se odlisil od Windows, takze to v Unity proste prendat doprava nejde, driv to slo, ale udelali to naschval na tvrdo, takze to dost lidi nastvalo, me teda taky, ale fakt jedinna blba vec.

Je-li tvou prioritou střih videa v Linuxu, budeš odsouzen k nekonečnému experimentování. Zkoušel jsem to na Kubuntu viz odkaz na diskuzi: index.php

Už samotná instalace střižen (Cinelerra, KDEnlive) je dobrodružství samo a bez rad z fóra bych instalaci nezvládnul.
Nakonec jsem to vzdal, protože mě poněkud dráždilo velmi nekonvenční pojetí střižen a nemožnost ovládat parametry videa pro rendering.

Výborné je, že vše je zdarma a střih funguje - až na ten import a export.

Ježíšmarjá, nechci z toho dělat flame, ale co to blábolíš? Takhle akorát rozšiřuješ hloupé fámy, že je Linux něco pro super specialisty. Ve Fedoře prostě kliknu v Apperu na instalaci Kdenlive a hned jede a není co na tom přemýšlet a co víc dělat!!! Cinelerra je profi program, tam chápu, že s tím BFU nehne, s tím se stříhá profesionálně (lepší je však jeho fork Lumierra - to se vyvíjí dál, Cinelerra asi usnula), tam je mi jasné, že s tím jak se pracuje nepochopíš Nevím co na tom je pro tebe nekonvenčního, jsou to nelineární střižny, což je jejich veliká přednost (pokud vůbec víš, co to znamená). A kdeže se nedají ovládat parametry pro rendering? Tam je možností, až ti z toho bude špatně, asi jsi blbě hledal, to chce také projet menu. Import záleží na kodecích co máš nainstalované, nestalo se mi, že bych něco nepřečetl a to mám hodně divoké formáty z profi zařízení. Výstup umí všechno co si vzpomeneš. Možná jsi s tím dělal někdy před dvaceti lety, ale doba pokročila.

Rce:
Ano, máš pravdu - možností pro rendering je tam tolik, že mi bylo opravdu z toho špatně. Dokonce jen přečíst jejich seznam je dobrodružství...
Prohledal jsem kdejaké diskuze o střihu v Linuxu a narazil na velmi staré příspěvky s nářky na chování střižen. Takže v tom nejedu sám. A vývojáři chyby ani za několik let neodstranili.

Abych to upřesnil (přečti si vlákno na Ubuntu v mém odkazu) - jedině výstup do kontejneru MP4 fungoval korektně.
Ale já mimo jiné potřeboval i MPG. A zde si dělalo KDEnLive co chtělo a nehnul jsem s tím. Z prokládaného videa dělalo neprokládané, nebo přehazovalo pořadí půlsnímků.

Nemám rád, když někdo napíše "co to blábolíš". Dělal jsi v Linuxu nebo Windows s videem? A chtěl jsi dosáhnout určitého cíle a nepodléhal svévoli střižen, které to neovladatelně dělaly jak chtěly? Kontroluješ si výsledky jak promítnutím videa na TV, tak na př. pomocí MediaInfo? Nebo to jen plácněš na disk?

P.S.
Pro upřesnění: moje pokusy proběhly ne před dvaceti lety, ale v roce 2016.

Rce je zapaleny linuxovy fanousek, myslim ze ho nemuzes brat vazne.

Velmi casto a vubec to neni vztazene k linuxu, ale obecne k open source, je to tak, ze ty projekty jsou "one man show" nebo je pripravuje uzky tym vyvojaru. Casem se projekt rozroste do velikosti, ve ktere uz ty lide nejsou schopni dal pokracovat. Pokud nevedou radne dokumentaci, coz je take caste, tak ani projekt neprevezme nekdo jiny a ani nejde rozsirit tym. Navic je to zadarmo a ti lide maji jiste pravo s projektem skoncit, kdyz je to prestane bavit.
Samozrejme neni to tak vzdy a pokud bude Rce pokracovat v diskuzi, tak jiste najde priklady dlouhodobe uspesnych open source projektu, ale rekl bych, ze prave ty strizny jsou pomerne narocne projekty a pokud zrovna nejsi zanicenec do open source, tak je nedokazes ocenit. Delas-li strih profesionalne, tak te navic cas straveny s nekdy problematickym open source muze stat vic penez nez komercni reseni, to uz si kazdy profesional musi zvazit sam, do ceho pujde.

Distribuce k tomu určené mohou (ale nemusí) uživatele zbavit potíží s ruční instalací multimediálních aplikací.
U videa jsou použity jen svobodné kodeky. A tam je podle mě kámen úrazu. Ne, že by tyto kodeky byly horší než licencované. Bývají často dokonalejší, ale cenou za to, je množství parametrů, které se musejí ručně zadávat.
Ony ty implicitně nastavené hodnoty často nejsou nijak dokumentovány a nedělají to, co uživatel potřebuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru