Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Linux a strih videa

S Linuxem dělám snad od dob dřevěných počítačů, prakticky od Win 3.1, kdy skutečně byl Linux jen pro odborníky. Všechny *Buntu jsem zkoušel také, uznávám, že pro lidi neznalé je lepší, tam toho moc nastavovat nejde (v GUI) a tak nemají možnost si něco zničit. Já zvolil Fedoru (po neslavném konci Mndrake/Mandriva) právě pro větší možnosti v nastavení - ale stejně není nutno do ničeho rejpat, jen pro vylepšení :-). Tak jak je "na krámě", tak mi vždy a všude po instalaci fungovala a nainstaloval jsem jí i ženským, co sotva s počítačem umí a jsou v pohodě. Netřeba nějaké složité administrace, v podstatě se můžou vyprdnout i na aktualizace (mimo první po instalaci), většinou vše chodí na první zapnutí šťávy. Když někdo používá počítač jen na kancelářskou práci (LibreOffice), prohlížení fotek, videa, hraní karet, Internet a maily, není IMHO co řešit a Linux běží v pohodě a bez údržby IT odborníkem. Problém jsou hry, které nikdo nedělá a pod Wine nebo Xen či VirtualBox jsou některé nefunkční.

Ano, souhlas, každému sedne něco jiného - a v tom je právě síla a krása Linuxu. Zajímalo by mne, v čem vidíš zabugovanou Fedoru, nijaké závažné problémy pro rutinní práci jsem nezaznamenal Jestli o nějakých chybách víš, prosím, napiš mi je, vyzkouším. Piš mi soukromou zprávu nebo na mail v profilu, ať to tady nezasíráme tím, co ostatní nezajímá, rád si budu s tebou vyměňovat zkušenosti. Fedora má podporu dvě verze dozadu, přechod na vyšší verzi bývá obvykle bez problémů, i když nejprve to vždy testuji, někdy se narazí na podivné problémy, které dokážou naštvat, když to v předchozí verzi chodilo. Například přechod z KDE4 na KDE5 byl docela masakr... A znám případy, kdy jedou v pohodě dodnes i na už nepodporované Fedora 18 :-D. Na Waylandu jede zatím jen Gnome a je stále možnost pustit Gnome pod x-kama, protože Wayland má být zpětně kompatibilní s X.Org, ale ne všude je zpětná kompatibilita dotažena, takže některé aplikace s QT nebo GTK mají problémy, nicméně stále si myslím, že Wayland X.Org jednou nahradí všude, protože už je to velmi zastaralé.

S Num-lock nemám problémy, má si to pamatovat stav, v jakém jsi to vypnul. Mi to tak funguje. Záleží patrně, jakou přihlašovací obrazovku máš nainstalovanou. Z KDE není problém, je-li od Gnome nebo jiní, zkus tohle.

Linux Mint je také zajímavá distribuce, dej někdy zprávu jak běhá.

PS: Ještě ke kodekům a přehrávání videa: Máš nainstalované kodeky z repositářů RPM Fusion Free/Nonfree? Zkus nainstalovat (a spustit) easyLife . Po spuštění by ti to mělo nainstalovat repositáře Fusion pro další použití a dále (co si vybereš) všechny problematické kodeky a ovladače NVidia, které nejsou zrovna čistě Free (proto nejsou v ofic distribuci) ale..., že. Situace se však lepší, začínají vylejzat free kodeky ve výborné kvalitě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny