Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem operační systém pro slabší netbook

Ufff ...

Tohle se mi nezdá moc user friendly instalace ....

Salix = Linux pro „líné slackery“
...
Toto konstatování určitě platí, ale každopádně bych se to neodvážil tvrdit o procesu instalace.
...
Pro většinu běžných uživatelů si ale myslím, že je a bude nad jejich síly, a to z několika důvodů:
- vše je komplet v angličtině
- některé kroky jsou pro BFU naprosto neznámé a neřešitelné – dělení disků, nastavení repozitáře a další
- pro většinu by asi byl posledním i první krok, kdy se objeví jakási černá obrazovka s popisem něčeho, o čem nemají ani ponětí
Pravdu říct, popis instalace je dost složitý a celkem bych měl strach, že namísto SD kartu jej nainstaluji na interní HDD nebo poškodím zaváděč, což je neakceptovatelné. Kromě toho, instalace bude funkční jenom na jednom konkrétním PC a nebude fungovat na jiném, takže live verze by mi opravdu vyhovovala víc.

Kdysi jsem zkoušel Slax a live verze mi celkem vyhovovala, ale všechno ztroskotalo na nedostatku vhodných programů. Na https://www.slax.org/cs/modules.php jsem kdysi potřebné programy hledal, ale všechno byly staré verze ze Slaxu 1 a na Slax 2 nepasovali, nemluvě o tom, že přímo z OS nebyly přístupné, musely se ručně stáhnout a nainstalovat. Sice to šlo nějak konvertovat na novbější verzi, ale nějak jsem nepochopil jak. Pokud jsem to správně pochopil, většina Linuxů má programy v repozitářích, které jsou hned online přístupné nebo se maximálně musí "nalinkovat" aby byly online přístupné.

Lze tedy mít SalixOS jako přenosný OS na vhodném médiu typu USB flash nebo SD Card a současně mít k dispozici nějaký online repozitář s aktuálními verzemi důležitých programů (Libre Office, pošta, prohlížeče, komunikátory a pod.)?

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny