Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Koupě nového MB pro použití další paměti - doporučíte nebo je to nesmysl?

Mám MB mATX s939 od MSI vyrobený pro HP (na stránkách MSI se nevyskytuje). V MB je Opteron144, paměti OCZ 2x512 MB CL2. To funguje. Ale mám další OCZ 2x256 MB a ty v MB nejedou (ani samy), předpokládám že potřebují nastavit vyšší napětí, což BIOS nedovoluje. Mám kvůli použití těch dalších pamětí koupit jiný MB, neboli bude nárůst výkonu za to stát? Původní paměti jedou v Dual channel, ty druhé jsou taky na D.Ch. testované.... Nebo se už na to vykašlat a koupit pak AM2?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle mě je to procesorem respektive paměťovým řadičem co je v něm. Třeba u amd s jádrem winchester…
MM_tank 17.07.2007 18:42
MM_tank
Díky za názor, ty dvě paměti 256MB nejedou ani samy.
Karel_ 18.07.2007 07:15
Karel_
A paměti jsou co se týče parametrů stejné jak 2*512 tak i ty 2*256 OCZ nebo jiná série (rozdílné čas…
VN 18.07.2007 10:26
VN
Např. sestavy od Fujitsu-Siemens mívaly (stále mají?) BIOS/jeho možnosti nastavení velmi malé - takř…
MM.. 18.07.2007 12:48
MM..
Ano ... rozumné/reálné vysvětlení/náhled ... nechtěl jsem polemizovat proč ... jen jsem uvedl příkla…
VN 18.07.2007 14:25
VN
koupím/chci nové větší ramky s představou provozu na nižším časování třeba DDR2 na 4-4-4-12, ale pot…
MM.. 18.07.2007 14:41
MM..
Nie. Tieto PC fakt nie su robene na taketo veci. Tieto PC su robene na to ze: 1. kupis spravnu RAM (…
VN 18.07.2007 15:22
VN
Ja ta neatakujem. Snazim sa naznacit ze pre 99.9% pouzivatelov je lepsie ak v BIOSe nemaju nastaveni…
MM.. 18.07.2007 15:35
MM..
HP predava tym ktori to tak chcu (99.9% ludi) a vsetci su spokojni ano souhlasím/neměl jsem nic pro… poslední
VN 18.07.2007 16:04
VN

Podle mě je to procesorem respektive paměťovým řadičem co je v něm. Třeba u amd s jádrem winchester s tím byl problém že to 4paměti často neumělo. Jádro Venice mělo vylepšenou podporu a pro jsitotu shazovalo rychlost na 333mhz.

http://pc.poradna.net/question/view/66769-zachovani -dual-chanel-2-256-pri-vlozeni-dalsiho-paru-na-4-25 6-mb-ram-a-vliv-na-vykon

http://pc.poradna.net/question/view/105980-4ks-ram- v-dualu-vliv-rychlosti-dual-pameti-na-pc

Kupovat desku kvůli +512ram je nesmysl.Ty dvě 256 prodej nebo zahoď. Zkusil bych dvě jednogigovky jestli pojedou nebo tu paměť neřešit případně prodat celé.

A paměti jsou co se týče parametrů stejné jak 2*512 tak i ty 2*256 OCZ nebo jiná série (rozdílné časování,PC3200 DDR, atd.?).

Je možné, že možnosti BIOS jsou dosti omezené právě s ohledem na desku vyrobenou pro HP. Např. sestavy od Fujitsu-Siemens mívaly (stále mají?) BIOS/jeho možnosti nastavení velmi malé - takřka žádné ... nepočítalo se s nějakou velkou obměnou hardware. Proto mnohdy v testech výkonnosti hotových sestav končily takřka na posledním místě.

Pokud ony 2*256 nejsou vadné (nebo jedna z nich - testoval jste je - i každou zvlášť? Jede alespoň v osazení jednoho modulu - 1*256?), může se jednat právě o příklad horší spolupráce procesoru se čtyřmi (různýmy) muduly (u soc. 939 záleželo na revizi procesoru/použitém paměťovém řadiči - jak již bylo ve viz. výše příspěvku zmíněno.), i když by měly být (4 moduly) podporovány.

Osobně (nedávno tady taky byl podobný dotaz) jsem lehce provozoval na soc. 939 Athlon/Venice - 2*512 + 2*256 DDR400 různých značek i možností časování (společně jely na CL2,5-3-3-8 CR2 v Duall Channelu). Nechal jsem poté stejně jen lepší pro mne volbu 2*512 při CL2-3-2-6 CR1 D.CH. a standardním napětí/nezměněném 2,54 V - naprosto stabilní v jakékoliv zátěži/dlouhém provozu.

Otázkou je - co ona deska s Opteronem zvládne (i co se týče kompatibility ramek/možností osazení)bez ohledu na změnu nastavení v BIOS - bo Vaše 2*512 jedou na velmi hezkém časování CL2 i v Dual Channelu (CR je na 2 nebo 1 pokud se můžu pro zajímavost zeptat?) což u soc. 939 je jistě plus.

Samo ... při čtyřech by nejspíše zcela jistě nemohly toto dobré časování (CL 2) asi zvládnout ... jednoduše ve čtyřech modulech dát/zkusit BIOS alespoň na default (ovšem otázka - co "pouze" BIOS nabízí za volby/možnosti)...

Jinak ještě drobet k OCZ - viz. níže malý postřeh (nemusí být ovšem zásadní) ...

... nejvyšší frekvence, kterou se mi s paměťmi OCZ podařilo dosáhnout, je 227MHz s časováním 2.5-4-4-8. Zajímavé je, že při nastavení CL3 systém ani nenastartoval...

http://www.czechcomputer.cz/art_doc-5DC2E9D2328AD4A DC1256E5A00335C25.html

Např. sestavy od Fujitsu-Siemens mívaly (stále mají?) BIOS/jeho možnosti nastavení velmi malé - takřka žádné ... nepočítalo se s nějakou velkou obměnou hardware.

Nie. Moznosti nastaveni su male preto ze filozofia Phoenixu je taka ze tam ma fungovat vsetko tak ako to defaultny pouzivatel (99.99% pouzivatelov) chce, bez toho aby si nieco musel v BIOSe nastavovat (t.j. akokeby vsetko bolo na "Auto"). Ak ti v tom nieco nefunguje tak je to nieco napr. prilis nove (to by ti neslo ani s cinskou doskou s milion nastaveniami v BIOSe), alebo to vyrobca schvalne nepodporuje ptz. napr. ak je to server tak napr. vyrobca moze striktne vyzadovat ECC, aby sa vylucili urcite typy problemov a servisnych zasahov.
Cele je to kvoli tomu ze slusne znacky (HP a spol) poskytuju zakaznicku podporua takymto sposobom sa minimalizuje pocet zasahov kde si debilny zakaznik (99.9% zakaznikov je debilnych) nieco v BIOSe prestavi a potom telefonuje ze preco mu to nejde.

Ano ... rozumné/reálné vysvětlení/náhled ... nechtěl jsem polemizovat proč ... jen jsem uvedl příklad, kdy "značkové" sestavy příkladu Fu-Si nemají/nemusí pro "vrtala" (v dobrém slova smyslu) moc co nabídnout ohledně větší změny Biosu (příklad - koupím/chci nové větší ramky s představou provozu na nižším časování třeba DDR2 na 4-4-4-12, ale potřeba zvýšit napětí z 1.8 na 2.1 V ( na druhou stranu ... ono někdy i u některé relativně fajn běžné MB si tuto možnost člověk musí hlídat).

Ovšem toto není samozřejmě znevažování kvality/nabídky produktů, která má vícero podob - servis/podpora/rychlost/serióznost ... Pro fungující moderní firmu/její život takřka zásadní parametry.

Pro českého (nejen) člověka, který dá přednost časté obměně hardware (domácí použití - hlavně hry) je/může být možnost/nutnost změny položek v BIOSu takřka zásadní - jistě dá přednost nějaké tuzemské skládané sestavě, která ho přijde finančně líp i s ohledem na budoucí případné možnosti rozšíření/změnu za "lepší" komponenty s nároky, které mu jeho základní deska/Bios může dovolit.

Poze tolik ...

koupím/chci nové větší ramky s představou provozu na nižším časování třeba DDR2 na 4-4-4-12, ale potřeba zvýšit napětí z 1.8 na 2.1 V

Nie. Tieto PC fakt nie su robene na taketo veci. Tieto PC su robene na to ze:
1. kupis spravnu RAM (doskou podporovany typ - SDR/DDR buffered/unbuffered ECC/nie ECC)
2. strcis RAM
3. zapnes a RAM funguje presne na takom casovani ake pre nu vyrobca RAM urcil, nemusis nic nikde nastavovat.

Ludia chcu objednat RAM (vyhoda ak objedna priamo od HP = vie ze ta RAM tam urcite pojde a nema ziadne dilemy ze co kde a aky typ/znacku RAM kupit), strcit RAM do PC a fungovat. To je to co ludia chcu. To co popisujes ty robi mozno 0.00000000001% ludi (bastleri) ktori sa zrovna nudia, a oni si urcite nekupia takyto PC, nekupia si ani bezne cinske srot dosky typu MSI apod, ale kupia si kvalitnu dosku urcenu a navrhnutu na pretaktovavanie.

Vymienat grafiku mozes aj na Phoenix BIOSe a nie je treba nic menit v BIOSe. Napis mi prosimta ze co si uz v zivote menil v BIOSe? Ked si menil napr. grafiku? Nic. Co si menil v BIOSe ked si vymenil CPU? Nic. Tak naco ti su nastavenia v BIOSe?
Na cinskych srotoch si mozno zmenil FSB, na slusnych doskach s Phoenix BIOSom sa FSB nastavuje automaticky na spravnu hodnotu, nemusis nic menit v BIOSe ked zmenis CPU, na rozdiel od cinskych srot dosiek kde musis nastavovat FSB a potom 50% laikov funguje na 50% CPU vykonu lebo maju FSB na 100MHz a nevedia ktoru z tych 1500 poloziek v BIOSe maju zmenit a preco a 99% polozkam v BIOSe ani nerozumeju :-) Nehovoriac o tom ze obcas polozky v BIOSe na cinskych doskach ani nefunguje tak ako ma, ale to nikoho netrapi kedze aj tak takmer nikto nevie co vlastne tie nastavenia znamenaju :-)

Nie. Tieto PC fakt nie su robene na taketo veci. Tieto PC su robene na to ze:
1. kupis spravnu RAM (doskou podporovany typ - SDR/DDR buffered/unbuffered ECC/nie ECC)
2. strcis RAM
3. zapnes a RAM funguje presne na takom casovani ake pre nu vyrobca RAM urcil, nemusis nic nikde nastavovat.

Tak asi si nerozumíme ...

ano ... mistrem se necítím být (a nesnažím se o to ... působí to tak?? to by mne asi i mrzelo ... )/přesto bych si netroufl vyjádřit k něčemu o čem se mi snad večer pouze zdá ... nezvolil příklad z vlastní zkušenosti, který je v tomto příspěvku zmíněn.

V zásadě jsem se vyjadřoval o pamětech/následném možném (?) pozdějším taktování atd. (a v tom případě výhody lepších kusů)! A nemluvil o HP do kterého bych měl něco pořídit ...

Můžu si koupit RAM (DDR2 na 4-4-4-12 funkční/stabilní při 2.1 V) pokud to má deska nedovolí nastavit v Biosu? Ano můžu ... můžu se na ně dívat ...

To co popisujes ty robi mozno 0.00000000001% ludi (bastleri) ktori sa zrovna nudia, a oni si urcite nekupia takyto PC, nekupia si ani bezne cinske srot dosky typu MSI apod, ale kupia si kvalitnu dosku urcenu a navrhnutu na pretaktovavanie

Netaktuji - na nudu zas až tak nemám čas ... :-) Přesto jsem (pro příklad) využil koupě RAM 2*512 Kingston (KHX) na desku Gigabyte, které takřka za stejnou cenu (jako konkurence, ale v horším časování) mohly nabídnout větší svižnost PC. Byly Kingstonem doporučeny na časování CL2-3-2-6 při 2.6 V CR1. Moje deska neumožňuje opakuji neumožňuje "by SPD" - pouze "auto" nebo "manual". Po instalaci naběhly v "auto" CL2,5-3-3-8 CR2. Proč bych šmankote nezvolil možnost dát ručně hodnoty, které alespoň o kousek - viditelně! posunuly PC kousek dál bez taktování (které nepotřebuji)?? On rozdíl mezi CL2-3-2-6 CR1/CL2,5-3-3-8 CR2 je poznat. Možná ne zásadně - ovšem i to málo za stejné peníze potěší!

Nechápu Váš atak!

Ja ta neatakujem. Snazim sa naznacit ze pre 99.9% pouzivatelov je lepsie ak v BIOSe nemaju nastavenia ktorym nerozumeju a ak sa vsetko nastavi automaticky na spravne hodnoty. HP predava tym ktori to tak chcu (99.9% ludi) a vsetci su spokojni :-)

Ak by si strcil tu tvoju RAM do dosky s phoenixom (kde ti tak chybaju nastavenia casovania), tak by ti sla na standardnom napati a na casovani ake je uvedene v SPD na module. Tak to chce 99.9% pouzivatelov a 100% to tak chce specifikacia. Akekolvek ine hodnoty casovania su pretaktovanie, aj ked by kingston pisal ze to ich pamati zvladaju, nie je to v sulade so specifikaciou. Mnoho dosiek ani napatie RAM menit hardwarovo nevie, tak naco su v nich v BIOSe nastavovanie casovania nechapem. 99.9% ludi tie hodnoty v BIOSe aj tak vzivote nezmenilo a nechapu co to vlastne je. A ak nevies nastavit tych 2.6V (ale je tam stale standardnych 2.5V) tak ti ani nastavenie casovania v BIOSe netreba ptz na 2.5V to "lepsie" casovanie ktore kingston udava nastavit nesmies (resp. mozes ale nie je to potom v sulade s nicim a koledujes si o chyby pri prenose dat z/do RAM).

HP predava tym ktori to tak chcu (99.9% ludi) a vsetci su spokojni

ano souhlasím/neměl jsem nic proti od první chvíle ... (v práci jsem používal PC od HP s P II, P III, P IV - vždy spokojenost velká/nejvíc model s PIII). ;-)

Specifikace oněch Kingstonů je CL 2-3-2-6 CR1 s doporučeným (ne dogmaticky myšleno) napětím 2.6 V. Ovšem stačí jim naprosto ideálně a při naprosté stabilitě v tomto časování 2.54 V jak Gigabyte nastavil v defaultu - není důvod zvyšovat.

Ano, pokud by najely podle informací SPD (má deska tuto volbu neumožňuje)- musely by jít na oněch CL2-3-2-6 CR1. Proto jsem musel ručně nastavit v Biosu, jinak by fungovaly jako "standardní" kusy s horšímy parametry - proč nevyužít lepší volbu pokud to jde...).

Jinak má deska (pokud se nepletu - musel bych se přesně podívat) by měla zvládnout/má volbu zvýšení napětí RAM po desetinách (nezkoušel jsem).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru