Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem obrovská spotřeba CPU při síťovém přenosu

Mám problém při přenosu dat z OS X 10.12 na Macbooku: při přenosu (na cílovém PC si přes SMB normálně otevřu sdílenou složku dle ip macbooku a kopíruji z zdrojového macbooku k na cílový pc rychlostí ..) se stane, že procesor žere 15 WAttů (z toho IA Cores 4W, Package 11W), způsobeno jednak zátěží těchto procesů (pro informaci, se 100% znamená plně vytížené jedno jádro, tedy plně vytížený CPU by měl 800%) :
- kernel_task (80-98%)
- smbd (20-35%)

Síťová karta je na obou strojích USB 3.0 Gigabit Lan s čipem realtek 8153 ... (driver v apple je apple je AppleUSBECM.kext 5.0.0). Přenosová rychlost 50-70MB s je nižší (než 125 MB/s=1000/8Mbps) z důvodu že na cílovém stroji to zapisuje na pomalý externí disk.

Z jakého důvodu je to takhle vytěžující? Na jiných PC a OS jsem si toho nevšiml. Ještě jednou:
Macbook: spotřeba procesoru při přenosu 14W(10W package, IA cores 4W). Spotřeba v Idle: Package 3W, celkem 4W. Cpu 4850HQ.
Cílový systém (kde se dokonce zapisuje na externí USB 3.0 disk!): 7W package, v idle package 3.3W. CPU 3667U.
Aby byly čísla porovnatelné, srovnávejte package power. vyšší číslo označované jako spotřeba procesoru je nějaký údaj, který se mi ukazuje jen na macbooku a nenašel jsem k němu ekvivalent na windows.

Předmět Autor Datum
OSX nepoznam ale USB je trochu narocnejsi (ma trochu viac overhead okolo dat), alebo ak tam je nejak…
MM.. 06.10.2017 01:28
MM..
Aktualnu spotrebu na win ti ukaze tusim napr. Core Temp, mozno aj CPU-Z. Len na CPU ktore to podporu…
MM.. 06.10.2017 01:33
MM..
Z jakého důvodu je to takhle vytěžující? Z dovodu, ze to nepouziva hardwarove urychlenie niektorych…
Kilo.Viktor 06.10.2017 09:34
Kilo.Viktor
Ano spotřebu měřím přes Hwinfo64 Nebo Hwmonitor (stejný název, jiný program, jeden win,jeden mac) .…
McMac 06.10.2017 10:55
McMac
Notebook toho dela vela, tie data tam nepreskakuju cez vzduch, ale cez zbernice ktore su radovo v GH…
MM.. 06.10.2017 13:03
MM..
A neviem odkial si nabral ze spotreba grafiky je nula. Mas kurz jasnovidectva? ... a ked mas naplno…
MM.. 06.10.2017 13:08
MM..
A ked mas 10W package, IA cores 4W, tak je spotreba 10W, a ne 14W. Package obsahuje aj cores. Logick…
MM.. 06.10.2017 13:21
MM..
No dobře, tak GT Cores má spotřebu 0.05-0.2W. Dobrá poznámka, že USB adaptér topí také (v OS X víc n… poslední
McMac 06.10.2017 20:40
McMac

OSX nepoznam ale USB je trochu narocnejsi (ma trochu viac overhead okolo dat), alebo ak tam je nejaky antivir alebo iny podobny zasierac tak to mozno zere on. Alebo nejaky dement nevie programovat a urobil tam niekde v ovladaci PIO prenos dat namiesto busmasteru.

Aktualnu spotrebu na win ti ukaze tusim napr. Core Temp, mozno aj CPU-Z.
Len na CPU ktore to podporuju, tusim od sandybridgu alebo odkedy to je v MSR u intelu. AMD netusim ci to ma.

P.S> a spotreba 14W neni obrovska, ten CPU ma TDP 47W. Ked to je package a ne IA cores, tak to je bud grafikou, alebo tam BIOS inac nastavil powermanagement na DMI bus, apod. Tazko to tipovat len tak jasnovidecky ze co tam je jak a ci to tak je idealne, ale neni to zavada.

Z jakého důvodu je to takhle vytěžující?
Z dovodu, ze to nepouziva hardwarove urychlenie niektorych operacii, ktore su potrebne pre 1 Gb prenosy a pocita to hlavny procesor. Neviem ovsem, ci realtek 8153 je vybaveny sietovym koprosesorom ako niektore drahe Intel karty, alebo je to tak lacna sunka, ze to tak musi byt.

Ano spotřebu měřím přes Hwinfo64 Nebo Hwmonitor (stejný název, jiný program, jeden win,jeden mac) . Spotřeba grafiky je nula, jinak bych ji napsal.

14W v absolutních číslech není obrovská(umí i package 90W, GT 45W, IA 28W), ale zdá se mi obrovská k tomu, že notebook nic nedělá (IA 0,,GT 0 Package 4W) a jen má přenášet přes síť a rázem je 1 jádro vytíženo na 100% a jedno na 25%, z toho (4W IA) + něco bude uncore, celkem rozdíl 4W - 14W je celkem silný jen pro přenos.

Na tom cílovém notebooku při přenosu tvoří zatížení Interrupts/"Systémová přerušení" 20% (2jádro+HT, tedy asi to bude 80% jádra pro přepočet to čísel OS X). Také se zatíží, ale 7.5W-3.3W je rozhodně méně. Mám také tušení že adaptér se mnohem víc hřál, když byl na macbooku (a to jsem přenášel asi jen 15GB ale během hodiny, tedy rychlostí 60MB/s to vychází na jednu čtrnáctinu aktivního času přenosu) než adaptér na windows (mají jen jiný tvar, jinak natočené porty, ale elektronika stejná)

PS: čísla zátěže mohou být zavědějící kvůli odlišným frekvencím procesoru (jednak skutečné v době testu a zadruhé v charakteristické pro daný CPU)

Notebook toho dela vela, tie data tam nepreskakuju cez vzduch, ale cez zbernice ktore su radovo v GHz.
(a v package toho cpu je len cpu a grafika a northbridge, ptz to neni SOC. Takze ked to nezere grafika, ani cores, tak to zeru zbernice resp. northbridge. Preco to sa mozes ist opytat toho kto tam robil HW a BIOS. Alebo skus nepouzivat USB nezmysly)

A ten "adapter" v tom tvojom merani najskor vobec neni obsiahnuty, takze to jeho hriatie je dalsia energia. Preco sa to hreje to ti povie cinan co ten kram navrhol.

A neviem odkial si nabral ze spotreba grafiky je nula. Mas kurz jasnovidectva?
... a ked mas naplno vytazene jadro tak si pozri kto ho vytazuje, uz som to pisal, mozu tam byt antiviry a ine nezmysly. CPU moze vytazovat len nejaky SOFTWARE.
A plus ti speedstep zvysi frekvenciu CPU na max, a aj frekvenciu zbernic, a prenos dat prebudi zbernice z L2 stavov. Prestan merat a pouzivaj to alebo to zahod a kup si nieco ine.

No dobře, tak GT Cores má spotřebu 0.05-0.2W. Dobrá poznámka, že USB adaptér topí také (v OS X víc než na win!). Principiílně intel i918-LM (nebo jinak) integrovaná síťovka taky asi musí topit, ale řekl bych že díky optimazaci (a umístění v PCH nebo SOC CPU) bude mnohem nižší.

Kdybych byl iOvce, tak bych si býval koupil Thunderbolt to gigabit adaptér, cena je překvapivě podobná ( 450Kč), možná (jolanda ví) by to topilo méně. Má to však jednu nevýhodu: Thunderbolt(ne jen obyčejný mini displayport) má dost málo notebooků a za druhé bych postrádal 3 USB 3.0 porty, které se hodí, jelikož Apple má jen 2 USB porty <nepočítám "revoluci" s USB-C porty>).

Antivir nevedu a nic navíc s applem nic během přenosu nedělám, nic se na obrazovce nemění(protože ho přenos zahajuji z cílového PC.). Ale neznám OS X natolik, abych mohl tvrdit, jestli tam nějaký integrovaný skener ty data nějak nezkoumá. Například na cílovém PC zůstává CPU na idle frekvenci 800MHz. Na apple jsem neměřil (a tedy ani neuzamkl na nejnižší 800/1200MHz) frekvenci počas přenosu.

PS: ještě jsem nezkoušel chování v Windows na tom macbooku, jak to tam bude probíhat, to je zajímavý nápad, díky process exploreru bych mohl určit i konkrétní thread daného "pr0cesu" System, na applu nevím jak na to.
Opakuji, že směrodatná spotřeba ja package power. Ta vyšší hodnota (než package o 1-3W) nevím co má znamenat, ale uvedl jsem ji. V programu hwmonitor (OS X) je nesmyslně pojmenovaná jako Core 1, pak je tam ještě hodnota Core 4, která má vždy hodnotu pomlčka.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru