Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem 802.11 bídné 2MB/s - kde problém

Proč je sakra tak pomalé wifi? Kopíruji 2GB soubor atrvá to asi 15 minut, rychlost průměrně 1.5 MB/s, špičkově 3MB/s, někdy 500 kB /s ! připojení 802.11n 2.4GHz. CHvílemi se to i zastavilo. Zkoušel jsem mezi notebook a adaptér+hdd druhého notebooku dát kus plechu z kovu asi50x30cm., případně přikrýt plechem, nedá se říct,že by to zrychlilo.Max 65 Mbps chvílemi.

Data tečou takto:
1. zdroj: notebook 1 u mě (hlásí signál -75 - -82, šum -85- -96), linková rychlost mezi 26-52 Mbps ! proč tak málo?
2. 802.11n 2x2 routeru v patru níže (dům s pořádnými zdmi)
3. eth. kabelem nahoru opět ke mě do rj45 gigabit portu USB 3.0 adaptéru (může být zdroj rušení, ale má tlustý stíněný kabel)
4. z USB do notebooku
5. z notebooku do USB 3.0 HDD přes ten samý USB 3.0 adaptér (opět může být zdroj rušení)

Zkoušel jsem různě natáčet ten notebook 1, trochu se měnila rychlost, ale furt bída.

1. proč ukazuje notebook 1 tak pomalé režimy 26,39,52 Mbps? To na 150 Mbps (mám 20MHz, 2x2) není dostatečný signál (lepší MCS vyžduje méně šumu nebo více signálu? -viz otázka 6).
2. Proč i tak je to mnohem pomalejší: 39Mbps= 5 MBps . TO jako účinnost je jen 50%
3 Může zeď podlahy takhle extrémně tlumit wifi?
4. Nebo mohou kabely USB 3. 0 zařízení tolik rušit? Zkoušel jsem dávat notebook 1 různě daleko.
5. Co je směrodatné pro režim přenosu a jeho stabilitu ? číslo síla signálu absolutně, nebo hladina šumu nebo jejich rozdíl?
6. Co se dá vyčíst z těch čísel? (signál -75- - 82, šum -85--92)

Normálně ,pokud je notebook u router nebo s ním v místnosti (a nejsou kolem USB 3.0, netestoval jsem to snimi), tak je rychlost předpisových 11 MB/s (při 40MHz 20MB/s)

Předmět Autor Datum
že ty sis do bytu nastavěl zdi v neznámém počtu a teď tiše žasneš, že není kvalitní signál? no kdo b…
ledníbrtník 06.11.2017 22:18
ledníbrtník
Na rychle prenosy je potrebny silny signal. Pre najvyssie rychlosti lepsi ako -70dBm, pre 11ac dokoc…
Kilo.Viktor 07.11.2017 03:20
Kilo.Viktor
A k čemu jako bude informace o USB adaptéru na RJ-45? Dává 120 MB/s po drátu. sedí mezi druhým noteb…
transmit 06.11.2017 22:47
transmit
Jedna zeď může snížit rychlost wifi cca na polovinu, dvě zdi už mohou být nepřekonatelné. Stejně tak…
Machr55 07.11.2017 07:43
Machr55
aha, ty zmiňuješ usb adaptér, který se týká jen lan. když máš potřebu o něm mluvit, měl jsem za to,…
ledníbrtník 07.11.2017 08:30
ledníbrtník
Rychlosti, ktore dosahujes su prirordzene a hlavne ten pad sirit medzi signal medzi poschodiami nie…
fleg 07.11.2017 08:03
fleg
Díky za odpovědi, nevěděl jsem, že zdi jsou až takový zabiják. Signál nejde uplně kolmo stropem, ale…
transmit 07.11.2017 10:20
transmit
Duplex je RX a TX...ked je naraz hovorime o fullduplexe, ked napoly je halfduplex. CIze ak mas linku…
fleg 07.11.2017 10:48
fleg
2x2 to nieje vzdy. Pri rozdiele na antenach kedy ma jedna antena slabsi signal ako druha sa to autom… poslední
Kilo.Viktor 07.11.2017 12:08
Kilo.Viktor

že ty sis do bytu nastavěl zdi v neznámém počtu a teď tiše žasneš, že není kvalitní signál? no kdo by to byl řekl.
jsi na samotě, nebo tě v paneláku ze všech stran ruší sousedi? je to tajné?

méně šumu nebo více signálu?

říká se tomu odstup signál / šum.

Může zeď podlahy takhle extrémně tlumit wifi?

jestli jsi dostal "skvělý" nápad šířit signál přes strop, pak jsi asi stejný chalupník jako já: strop je neurčitě tlustý, někdo ho nějak stavěl, nevím o tom nic. ale aspoň nežiju v pohádce, že je jeho povinností přenášet a netlumit a neodrážet signál.

v nedůležité tabulce* měření jsem teď zahlédl bod 2 - dům má zdi. takže na patře použij powerline. (u více pater se dají čekat různé fáze, tam ne)
*) proč podrobně na decibel měřit tzv. síly signálu, když o jeho kvalitě / chybovosti nevíš nic?

tvými wifi clienty jsou notebuky a usb adaptéry neznámého typu? (jde o aspoň nějaký zisk antény)
a vysílačem je neznámý router přes zeď nebo nedejbože šikmo přes strop? to není dobré.

shrnu to: tvé nadšené měření ti signál/propustnost nepřivede. chybí nějaké info, a jako u 199 z 200 tazatelů aspoň orientační náčrtek kde co je, kam by se měl signál dostat.

ale já už tu nechodím registrován a mám na háku to psát po dvousté.

Na rychle prenosy je potrebny silny signal. Pre najvyssie rychlosti lepsi ako -70dBm, pre 11ac dokoca lepsi ako -60dBm. Signal prechodom cez prekazky dost kolise, preto treba mat vacsiu rezervu. Existuje jedna zvlastna kuleha preco tam mas tak velky rozdiel signalu. DSSS/CCK modulacia (802.11b) na ktorej sa vysiela vseobecny informacny ramec siete (Beacon) ma takmer vzdy v ovladaci vykonovy boost +4dBm oproti OFDM. To sa robi preto, aby sa o routri hovorilo, ze ma velky dosah. Navyse pre MCS rychlosti je potrebne urobit upravy vo vykone vysielaca, inak su slabsie ako ako 11g rychlosti. Preto mas tak velky rozdiel signalu. Signal -75 plati najskor pre 1 Mbps (DSSS/CCK) a signal -82 pre 52(65) Mbps (OFDM). Chce to ovladac (firmware), ktory nieje odflaknuty.

A k čemu jako bude informace o USB adaptéru na RJ-45? Dává 120 MB/s po drátu. sedí mezi druhým notebookem a routerem...

Notebook 1 je Macbook Pro retina s 802.11ac 3x3 wifi BCM94360** (BCM 4360(2)).
Mě jen čistě zajímá příčina pomalosti wifi. Pokud budu chtít, tak si ty notebooky propojím kabílkem přímo.

Nevím, jak moc velkou mírou zeslabuje zeď wifi signál. Ale není to žádný panelák s papindeklovými zdmi. Nevím, zda zeď znamená uplnou stopku, nebo jen menší překážku.
Sousedi Neruší - je čistý vzduch.
Router má všechny 3 antény namířené, aby vysílací prstenec dipólového zářiče mířil kolmo nahoru (a mírně pootočené) , tedy ne po spodním patře.

Problém s tragickým signálem má i druhý notebook, bez připojeného ničeho.

Jedna zeď může snížit rychlost wifi cca na polovinu, dvě zdi už mohou být nepřekonatelné. Stejně tak je rozdíl, jestli signál prochází přes zeď kolmo nebo šikmo (pak je samozřejmě zeslabení větší). Jednou jsem byl zavolán k sousedům kde se nemohli připojit k wifi routeru přes obyčejnou 10cm příčku. Problém byl v tom, že router a notebook měli sice přes zeď, ale v protilehlých rozích (délka cca 1,5 m), takže signál by musel projít šikmo přes zeď - což neprošel. Stačilo posunout router naproti notebooku a už to bylo OK.
Pokud Ti prochází signál šikmo přes silný strop (čemuž nasvědčuje to mírné pootočení antén, jak píšeš), může to způsobit významné zeslabení signálu.

Pokud budu chtít, tak si ty notebooky propojím kabílkem přímo.

Tak proč laboruješ s nespolehlivým wifi? :-?

aha, ty zmiňuješ usb adaptér, který se týká jen lan. když máš potřebu o něm mluvit, měl jsem za to, že jde o usb-wifi.

Router má všechny 3 antény namířené...

to platí ve volném prostoru. v baráku s tisícem odrazů od stěn je poloha antény skoro jedno.

pokud zmiňuješ silnější zeď, pak ta překážka je spíš větší. s náčrtkem ses neobtěžoval, takže není jasné jestli signál neprochází šikmo zdí nebo dokonce chytáš signál šikmo stropem. bez informací to má cenu novinářského plkání a jde o ztrátu času.

notebuk není nejlepší client pro "dálkový" příjem. výrobce si může tunit vzájemnou polohu antén při návrhu routeru - u notebuku jde o kompromis.
proto má smysl obejít překážky přes powerline (kde nejde kabel) a strčit notebukům druhé ap až skoro pod nos, bez útlumu a současného poškození signálu odrazy.
ap v patrech jdou zase spojit kabelem např. pod schodištěm.

viz nadpis: 2 mbyte/s odpovídá přepnutí na géčkový režim čili velmi špatný signál. jestli to jede v enku, jde o automatické zpomalení až na přijatelnou chybovost.
buď přestěhovat router pro lepší pokrytí, což vždycky nejde kvůli lan, nebo rozšířit pokrytí o další ap a pak snad využiješ i ac režim.

Rychlosti, ktore dosahujes su prirordzene a hlavne ten pad sirit medzi signal medzi poschodiami nie je najstastnejsi. Dokonca by som povedal, ze dosahujes az nadlimitne rychlosti vzhladom na data rate, ktory tu opisujes.
Rychlost wifi je vzdy halfduplex, takze aj pri idealnom signale dostanes zo 150Mb wifi 75Mb max. Ja som dostal kedysi pri testoch na stole stabilnych 50-60Mb (TP-Link 741ND).
Signal -75, navsye s tak nizkym odstupom signalu od sumu nie je nic moc. Z osobnych skusenosti pri sume cca -100 ak mas signal horsi ako -80 je uz spojenie nestabilne (nehovoriac o rychlostiach).
O velmi dobrom signale mozes hovorit pri -60 az lepsom.
Btw ak mas router 2x2 a klient 2x2 nema tak sa tato vlastnosti samozrejme nevyuziva.
Edit: Teraz som si spravil test u seba a s mojim domacim AP (MT s ac lite) som na 2.4 s idealnym signalim (CCQ 99%) dosiahol aj tak len nieco cez 7MB/s.

Díky za odpovědi, nevěděl jsem, že zdi jsou až takový zabiják. Signál nejde uplně kolmo stropem, ale odhadem tak 45°, (arcsin(45°)=1.41...). Notebook ukazuje hned vedle té linkové rychlosti i režim, ten byl furt 802.11n. Na druhém notebooku jsme viděl progressbar skutečné rychlosti.

fleg: Co myslíš, tím duplexem? Jako, že v běžné situaci jdou data z z jednoho klienta do routeru a pak z routeru do druhého klienta (předpoklad obojí bezdrátově, pak se to opravdu dělí 2). Tohle není ten případ, tam jdou data bezdrátem jen jednou. Nemyslel jsi spíš efektivitu přenosu vůči "linkové rychlosti, která je fakt 0.5- 0.75 )?, píšu, že přenos je 2x2 (snad), protože macbook 3x3 je limitován 2x2 routerem..

Já dosahuji rychlosti na 2x2 spoji 20 MB/s (40MHz), 12 MB/s (20 MHz).

2x2 to nieje vzdy. Pri rozdiele na antenach kedy ma jedna antena slabsi signal ako druha sa to automaticky prepne na 1x1. Duplex to sice je, ale nedeli sa to 2. V zavislosti na pouziti tecu v smere downlink data a v smere uplink (od pocitataca) ide len kratke potvrdenie prenosu, ktore je v 11n znacne vylepsene aby sa nemusel potvrdzovat kazdy jednotlivy ramec, cim sa setri cas prepinania Tx/Rx. Mala efektivita je na MAC vrstve pri odhade volneho kanalu a to az taka mala, ze 11n je niekde na 11% efektivity a 11ac na 5%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru