Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výukový materiál do předmětu Číslicová technika

Pracuji na výukovém materiálu do předmětu Číslicová technika (na konci je odkaz na aktuální verzi, bez úvodních stran). Prosím o posouzení...

Materiál je určen přímo do výuky, počítá se s výkladem vyučujícího. Forma je dost netypická - není to učebnice, nejsou to pracovní listy, není to sešit - je to něco mezi tím. Student to dostane vytištěno na papíru.

Materiál je doplněn celkem třemi mobilními aplikacemi; přímo v textu je piktogram upozorňující na to, že dané téma je obsaženo v konkrétní aplikaci. Text je doplněn QR kódy tam, kde je nějaká zajímavost či rozšiřující informace (pro pochopení učiva to ale není nezbytné).

Materiál je určen pro střední školu a maturitní obor (nejedná se ale o maturitní předmět). Nepokrývá zatím všechno učivo a nepoužívá se celý školní rok.

V textu je dost volného místa - tam se dokreslí schématické značky, schémata, Karn. mapa atd.

Můžete mi to omrknout a vyjádřit se k tomu? Berte to z pohledu studenta, který o číslicovce nic neví a z pohledu vašeho, zda jsou tam důležité věci.

https://drive.google.com/open?id=1keUxXCON8w2lMC3uq3E2xXiiszkLZrfy

Díky!

Předmět Autor Datum
Pozrel som si to, ako je to zaklad ok, ale pripada mi to neaktualne, dnes by som tam v tej druhej ca…
MM-nereg 08.06.2018 14:37
MM-nereg
Díky MM za reakci. O PLD nevím vůbec nic, proto v tom textu nejsou; zkusím se na to podívat. Ta his… poslední
Pavel 08.06.2018 16:33
Pavel
Toto je podla mna must have v takej ucebnici https://en.wikipedia.org/wiki/Programmable_logic_device…
MM-nereg 08.06.2018 14:50
MM-nereg

Pozrel som si to, ako je to zaklad ok, ale pripada mi to neaktualne, dnes by som tam v tej druhej casti skor namiesto muzealnej nepouzitelnosti TTL poukazal na enormne moznosti dnesnych programovatelnych logickych obvodov (PLD), ako vypada software k tomu na navrh, a ze to optimalizovanie logickych funkci asi (neviem zhlavy nenavrhujem PLD pripadne sa k tomu vyjadri niekto) uz asi dnes robia programy navrhujuce PLD, a teda to cim si ich mucil pol roka v prvej polovici asi nebudu nikdy robit rucne :)

Co sa tyka historie tak prvy skutocny pocitac je si myslim tusim turingov stroj, ptz umoznuje vykonavat program, co predtym tie pocitacie stroje nevedeli, boli mechanicky jednoucelove. Mam len pocit nechce sa mi hladat teraz historiu.

A este mi tam chyba nieco z praxe co vytvori zaujem studenta, pride mi to to suche a student cely cas nechape co robi a preco to robi. Nie som pedagog ale myslim ze by bolo treba ziskat zaujem studenta ukazanim niecoho co poznaju, a vytvorit prepojenie na to co sa idu ucit, napr. nejakym kratkym vysvetlenim ze v pocitaci je vsetko ako cisla (priklad ASCII) a ze sa to spracovava v 2kovej sustave v CPU a ze CPU je vlastne ten cislicovy stroj, ktory sa idu ucit navrhovat. Alebo schemu nejakych hodiniek alebo splachovaca alebo neviemco. Ked zacnem sucho pocuvaj ideme si tu pisat funkcie s 0 a 1 tak asi nebudu chapat co to ma spolocne s cislicovou technikou, a nepochopi to ani do konca ze na co mu je nejake nepouzitelne TTL NAND a kde to je vlastne pouzite. Dnes sa v drvivej vacsine pouzivaju PLD, alebo na jednoduche veci samostatne hradla, logicke urovne su dnes niekde na 1,8V az 3,3V tusim ze to je technologiou nejake cmos.

Inac obsah je zhruba podla mna ok, pojednava o cislicovej technike takze ako cislicova technika je to ok :)

Díky MM za reakci.

O PLD nevím vůbec nic, proto v tom textu nejsou; zkusím se na to podívat.
Ta historie nemusí být nutně přesná/úplná, oni ani velcí autoři se kolikrát neshodnou; na tom ten výukovej materiál nestojí.

Před učivem v tomto textu se probírají číselný soustavy a kódy (binární, Graův, Aiken, 2 z 5, ...); takže jakousi představu studenti získají. A po tomto textu se zas probírají sběrnice, procesory, paměti, ...

On ten textovej materiál zas není tak nezáživnej jak vypadá, jsou k tomu tři aplikace; jedna z nich je tahle: https://pc.poradna.net/questions/2753534-android-app-beta-simulator-logickych-obvodu a tam se dá leccos ukázat, vysvětlit, pochopit. Celkově jsou ty aplikace tři a ve výuce se používají (přímo v hodinách).

Ono je to tak MM, že těch odborných předmětů mají víc; kromě téhle číslicovky mají ještě mikroprocesorovku, elektronické počítače, programování, ...

Jenže většinu dnešních studentů stejně nic nezajímá, nepřeháním, mám každodenní zkušenost.

Každopádně díky za reakci!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru