Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak si myslíte, že se bude "chovat" powerbanka, pokud budou nové 3 aku 18650 jiné než původní?

Koupil jsem v únoru, na e-shopu, powerbanku s deklarovanou kapacitou 20 000 mAh. Po vyzkoušení jsem ale zjistil, že tato powerbanka má maximálně kapacitu 4 000-5 000 mAh. Reklamoval jsem ji jako vadnou, raklamace byla uznána a zaslána mi druhá. Bohužel opět se stejnou "závadou". Ale prodejce se zachoval velmi seriozně a na základě další reklamace mi veškré náklady vrátil a dokonce mi tu poslední nechal s tím, že ji vracet nemusím.:-D
Ale ta kapacita mi nestačila a měl jsem 3 ks aku 18650 s kapacitou 3 100 mAh (původně určené pro el.šroubovák), které by snad tu kapacitu měly mít. Jde o výrobce LiiteKala (Aliexpress).
A tak jsem powerbanku "rozloupl" a tři původní s kapacitou asi 1 000,- mAh vyjmul a nahradil těmito s kapacitou 3 100 mAh. Takže by nyní měla mít kapacitu cca 11 000 mAh. Všechny články jsou zapojeny paralelně. Nejsem si ale teď jistý, jak se budou takhle zapojené články s různou kapacitou "chovat" při nabíjení a vybíjení. Domnívám se, vzhledem k paralelnímu propojení, že by snad neměl být problém. Co si myslíte? Díky za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Casom odidu aj tie clanky. Mne v el.sroubovaku vydrzali 3 roky, pricom pocet nabiti/vybiti nebol ani…
Kilo.Viktor 15.08.2018 13:56
Kilo.Viktor
Natož sériově, kde vlivem odlišnostem v kapacitě jeden bude vybitý kriticky zatímco, ostatní částečn… nový
matroš 18.08.2018 15:53
matroš
Pokiaľ by to boli tieto batérie, tak paralelné zapojenie by nebol problém. Každá batéria má svoju el… nový
Laik-sk 20.08.2018 12:15
Laik-sk
Ta "elektronika" je ochrana před vybitím pod limitní napětí a před přebitím. To už ale hlídá samotná… poslední
Jan Fiala 20.08.2018 12:56
Jan Fiala

Casom odidu aj tie clanky. Mne v el.sroubovaku vydrzali 3 roky, pricom pocet nabiti/vybiti nebol ani 1/3 udavaneho maximalneho poctu. Aku baterie by sa nikdy nemali davat paralelne bez specializovanej elektroniky. Vyrazne sa skracuje doba zivotnosti. Ziadne bateriami napajane zariadenia to tak nemaju a je na to dobry dovod. Mozes preskumat: automobily, nakladne auta, traktory, lietadla, zalozne zdroje ani obycajne baterky na svietenie a kalkulacky to tak nemaju. Preco asi.

Natož sériově, kde vlivem odlišnostem v kapacitě jeden bude vybitý kriticky zatímco, ostatní částečně, Nebo naopak bude se nabíjet na 12.6V, a jeden článek bude mít 4.2, zatímco ostatní 4.0, ale vesele se nabíjí dál.

i kdyby baterky byly stejné, stejně ze 2 důvodů dojde roházení stavu nabití pří paralelním zapojení:
- propoje mezi kontaktami článků nejsou ideální vodiče, takže tam vzniká úbytek napětí díky vnitřímu odporu (pokud to není propojeno opravdu poctivě nerozeznatelně), ale na powerbance jsem si všiml, že baterky v řadě jsou propojeny páskem, kteý na jednom konci má vývod (paralalní výstup), takže ty dál od něj jsou zatížené vyšším odporem
- teplotní efekty: pokud baterky při používání topí, tak baterky na kraji se mohou ochlazovat lépe než ty veprostřed

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru