Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem opotřebení HDD

Dobrý den,

měl bych dotaz spíše obecného rázu.

Je známá věc, že každé PC se časem a používáním zpomaluje (nemluvít teď o zpomalení díky virům), zejména díky stále objemnějším registrům, ale také fragmentaci přepisovaných souborů na HDD.

Tyto problémy řeším defragmentací disku a kompletní přeinstalací PC, kdy zpomalení začne být neúnosné (po cca roce až dvou).

Ovšem co by mne zajímalo je, jakou roli zde hraje fyzické opotřebení HDD? Mám pocit, že velkou, ale rád bych, kdyby mi to někdo mohl nějak přiblížit.

Teorericky by mělo přeinstalované PC, na kterém byly zformátovány HDD mít stejný výkon a rychlost, jako když bylo nainstalováno poprvé, jako nové, ovšem zdá se mi, že to neodpovídá skutečnosti. Může být příčinou právě opotřebení HDD??

Díky předem za info,

Eagle Eye

Předmět Autor Datum
Nie, "opotrebovanie" nema ziaden vplyv, v podstate k takmer ziadnemu opotrebovaniu nedochadza. Keby…
MM.. 15.07.2008 16:52
MM..
Mám dvě pc, jedno staré asi 10 let, je to staré železo, nicméně na kancelářské aplikace a Internet b…
eagle-eye 15.07.2008 18:11
eagle-eye
Ovladače je nejlepší instalovat vždy a na všechno. Potom ten počítač bude jako při prvním spuštění(r…
vlk56 15.07.2008 18:15
vlk56
Ano je nutne instalovat vsetky ovladace na vsetko. Windows sa s nicim nepere, nacpe tam nejake unive…
MM.. 15.07.2008 18:21
MM..
zkontroluj si případné žluté otazníky ve správci zařízení. obvykle je potřeba instalovat ovladač chi…
lední brtník 15.07.2008 20:37
lední brtník
OK, můžete mi tedy ještě poradit, jak se pracuje s tím msconfig.exe a jak teda ošetřím, co se spoušt…
eagle-eye 15.07.2008 21:20
eagle-eye
Google: msconfig První odkaz: msconfig Zkusils aspoň ten msconfig spustit a podívat se, co tam je?
karel 15.07.2008 21:25
karel
Už ano, díky za info.
eagle-eye 15.07.2008 22:34
eagle-eye
disk nezapisuje a neluští po sobě data analogově, ale digitálně (jedničky a nuly). nějaké opotřebení…
lední brtník 15.07.2008 18:02
lední brtník
disk uziva k zapisu mag. indukci a cteni technologii PRML (magnetorezistivne), tzn. ze data urcuje z…
gd 15.07.2008 19:14
gd
Přesně tak jak to píšeš, když si člověk kopne do počítače s 1GB diskem tím škrábancem zruší 1MB dat,…
marekdrtic 15.07.2008 19:35
marekdrtic
Co z toho vyplývá? Požívejte SSD disky, tam se mechanicky nemá co pokazit, nevýhodou je však vysoká…
vlk56 15.07.2008 20:46
vlk56
Díky moc všem, za velmi zajímavé info. Moc mi to pomohlo rozšířit obzory, jak ohledně instalace driv…
eagle-eye 15.07.2008 20:11
eagle-eye
pouzivat ich mozes ale a)staci jeden (prip. plus nejake ad-aware) b)treba si ho nastavit tak aby spo…
MM.. 15.07.2008 20:24
MM..
Data presouvat neni nutne? Ja pouzivam nasledujici logiku: 1) vychazim z disket - pravidelne pouziva…
gd 15.07.2008 21:06
gd
Ja som ti vysvetlil ze preco netreba presuvat. Na disku su lowlevel udaje (a tusim dokonca aj firmwa…
MM.. 15.07.2008 21:14
MM..
No jasne, a ja psal, ze pokud jsou data jsou neustale na jednom miste, neslabnou, ale dojde-li casem…
gd 15.07.2008 21:38
gd
to s tym otiskom je IMHO blbost, magneticke pole sa casom nezvysuje ani nijak nevryje do platne, ci…
MM.. 15.07.2008 21:55
MM..
jak ten cas leti... otisky tam byly, v soucasnosti uz ne, ale drive to bylo. At zije IBM ]:) Zde ho…
gd 15.07.2008 22:25
gd
Ja viem co su otisky :-) ale nezavisia od toho ako dlho si tam tie data mal. To som pisal (citat poz…
MM.. 15.07.2008 22:43
MM..
Ten prvni disk od Seagatu kupodivu slape dodnes (i kdyz ma jako jedinny jednu soucastku docela opale… poslední
gd 16.07.2008 00:01
gd

Nie, "opotrebovanie" nema ziaden vplyv, v podstate k takmer ziadnemu opotrebovaniu nedochadza. Keby dochadzalo tak by HDD hlasil ze uz vobec nefunguje :-)

Ked si nainstaloval nanovo Win tak musis nainstalovat ovladace (chipset, grafika, atd) a potom budes mat rovnaky vykon ako predtym.
P.S. mohol by si napisat aspon ze ako si prisiel na to ze to nema rovnaky "vykon" ako predtym.

Mám dvě pc, jedno staré asi 10 let, je to staré železo, nicméně na kancelářské aplikace a Internet by to mělo v klidu stačit. Když zformátuju disk a nainstaluju Win, tak mi to běží zoufale pomalu. Například otevřu Internet explorer a jenom tahle aplikace nabíhá půl minuty, přitom pořád "chrastí" hdd. To přece nemůže načítat tak dlouho, nová instalace. Když byl ten comp nový, tak to nabíhalo během jedné sekundy.

Je ale pravda, že ovladače na grafiku, nebo chipset jsem už pak neinstaloval. Vypadalo to, že se s tím Win XP popraly nějak samy. To je vždy nutné instalovat všechny drivery na všechno? Myslel jsem, že to není nezbytné, pokud to funguje.

Na a pak to druhé PC je asi rok staré a má první instalaci Win xp, už je slušně zpomalené, nicméně mám nainstalovaných mraky programů. Co mě ale mate, je například velmi zpomalené zobrazování náhledů obrázků v browseru Zoner Photo Studio 9. Tady mi přijde, že to není zpomaleným programem, ale jako by drhnul disk. Ale možná je to jenom zdání.

Ano je nutne instalovat vsetky ovladace na vsetko. Windows sa s nicim nepere, nacpe tam nejake univerzalne ovladace z roku 1900 ktore funguju tak ako funguju.
A ak ti chrasti disk tak mas mozno malo RAM. Ak si tam napr. predtym mal Win9x a teraz si tam dal WinXP tak jasne ze idu 100x pomalsie ak je tam malo RAM (XP potrebuju 10x viac RAM ako Win9x)

Spomalene PC mozes mat aj preto ze mas tam "mraky programu" ako pises (a ktovie kolko virov), prip. antiviraky a firewally alebo ine nezmysly co ti tam bezia. Potom je to samozrejme pomale. Ja som mal W9x nainstelene aj 5rokov a boli stale rovnako rychle ako na zaciatku. Preco? Neinstalujem zbytocne hovadiny, spustajuce sa po starte, a hlavne nie viry ani zbytocne rezidentne antiviraky apod.

zkontroluj si případné žluté otazníky ve správci zařízení.
obvykle je potřeba instalovat ovladač chipsetu, tady zkontroluj že disk (jeho kanál řadiče) jede v udma módu.

pokud jsi navíc neprovedl deratizaci přes msconfig.exe, ani kontrolu tvého automatického instalátoru trojských virů (ie) na nežádoucí doplňky, budeš asi nad pomalostí svých windows žasnout stále.

kdyby ti drhnul disk, asi bys to nejen slyšel, ale po pár dnech bys to poznal podle totální havárie disku. opusť bludné teorie o opotřebovávajícím se disku, a když tu máš některé rady co s tím, zkus se podle nich konečně zařídit.

další diskuse na téma drhnoucí disk patří na web henryka laholy, pro mě je to ztráta času.

disk nezapisuje a neluští po sobě data analogově, ale digitálně (jedničky a nuly). nějaké opotřebení jako u kazetofonu nebo u gramofonu se tu proto nevyskytuje.
výrobci udávají životnost disků v řádech 100.000 hodin. nechce se mi to dělit, ale ani to nebude příčinou "kdy zpomalení začne být neúnosné (po cca roce až dvou)."

za zpomalení pc můžou bobtnající registry - jak píšeš, tvůj zvětšující se profil v nich, ale hlavně množství zcela nesmyslně přidaných programů, které se automaticky spouští po startu - brzdí spouštění windows, zabírají paměť, a ubírají i část strojového času cpu.
místo kompletní přeinstalace win se raději občas podívej co a proč se ti samo spouští přes msconfig.exe, nebo do [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Cur rentVersion\Run], případně jaké nežádoucí doplňky máš doinstalované do svého internetového prohlížeče.

vliv fragmentace bych tolik neprožíval, zvlášť pokud máš oddělený systémový a datový disk a neinstaluješ neustále zbytečnosti. je to spíš oblíbené téma čtenářů "jak na počítač".

disk uziva k zapisu mag. indukci a cteni technologii PRML (magnetorezistivne), tzn. ze data urcuje z prectene posloupnosti dle "desifrovaci tabulky". Obavam se, ze tvzdit, ze zaznam je analogovy nebo digitalni neni zcela na miste, protoze cteni neni diskretni, ale spojite, precteny zaznam se porovnava s tabulkou a z toho jsou teprve ta data, ktera do "zna" uzivatel.

Co se tyka zivotnosti, tak plati neprima umera. Cim novejsi (a hustejsi) technologie, tim vice se zvysuje moznost chyb... Z osobni zkusenosti - stare disky kolem stovek MB az jednotky GB - funguji bezproblemu dodnes. Jsou pomale, ale spolehlive. Nejnovejsi disky s kolmym zapisem - cca procenta az desitky procent pravdepodobnost vyskytu BB nebo vadnych CRC souctu. Cim data lezi na disku dele (nejsou znovu zapsana), tim vice se zvysuje riziko "ztraty citelnosti", proto je dobre jednou za cas s daty "pohnout".

Přesně tak jak to píšeš, když si člověk kopne do počítače s 1GB diskem tím škrábancem zruší 1MB dat, ale u "terového" giganta je to už 1GB dat, takže jakoby prakticky čisté WinXP. Digitální je pouze čtecí hlavička, proto že po přepsání jedničky nulou tam není "náboj" 0, ale třeba 0,1 ale digitální čtecí hlavička má určitou toleranci, kterou je schopna připustit. Každý magnet a tudíž i plotna disku ztrácí své magnetické účinky po nějaké době, takže jak píšeš je vhodné zdefragmentovat disk nebo ty data přemístit. Dále u disků často odchází polohovací zařízení hlavičky, je to vlastně lineární motor a teprv hlavička určuje, kde je dle clusterů. Každý disk má nějakou proměnnou chybovosti pozicování hlavičky. Dále pokud se nějaký cluster pokazí, je dosti pravděpodobně, že se napozicuje špatně a začne narážet do stěn disku, čímž se může poškodit i tak křehké uložení hlavičky. Toť asi vše o chybách disku, pokud nepočítám zadření ložisek, ulomení hlavičky a tyhle vážné mechanické poruchy...

Díky moc všem, za velmi zajímavé info. Moc mi to pomohlo rozšířit obzory, jak ohledně instalace driverů, tak i funkce HDD.

Info, že je třeba daty na HDD "hýbat" je taky zajímavá. Jako laik jsem si myslel, že to může být naopak problém. No člověk se pořád učí.

Že antivir a firewall zatěžují procesor jsem věděl, ale to bych je neměl používat?? To se mi nějak nezdá.

pouzivat ich mozes ale a)staci jeden (prip. plus nejake ad-aware) b)treba si ho nastavit tak aby spomaloval co najmenej. Ak vies co robis a pouzivas user ucet tak sa da fungovat aj bez antiviraku, aspon si clovek dqava pozor a nechyti viry ktore aj tak by blby antivir nezachytil a potom spomaluje aj blby antivir a este aj vir :-D.
FW je uz vo Win, nepotrebujes instalovat dalsi.
A ako uz bolo pisane je dobre si obcas pozret v msconfig ze co sa spusta po starte aby tam nebolo 50 blbosti.

Presuvat data nie je nutne, on ten magneticky zaznam vydrzi dost, povedal by som ze prezije aj ten disk :) Keby zaznam tak vyrazne slabol, tak by disk prestal fungovat uplne, pretoze by zoslabli aj udaje zapisane vyrobcom (lowlevel udaje na platni) ktore sa IMHO nikdy neprepisuju.

Data presouvat neni nutne? Ja pouzivam nasledujici logiku:
1) vychazim z disket - pravidelne pouzivane (prepisovane) diskety jsou OK i po 15 letech, diskety, kde je dlouhodobe jeden zaznam, po prepsani jsou ve zvysene mire KO (od 5 let vyse uchovani jednoho zaznamu). Je to zpusobeno tim, ze dochazi k magnetickemu otisku (jako pri otisku u videokazet... vsak jedna z metod ziskavani dat pri likvidaci disku je snimani magnetickeho otisku, proto pouhe prepsani nesyslama je pro dukladne zahlazeni stop nedostatecne). Neni to sice pevny disk, ale jako priklad uchovani zaznamu s vyuzitim magnetickych domen to staci.
2) presunama dat se zjisti chyby cteni. Pokud se na disku indikuje problem se ctenim/zapisem, vim ze je disk nespolehlivy a eliminuji vyznamnost dat na nem (po jedne chybe se zpravidla zacnou objevovat dalsi...)
3) trvalost je dobra? u ntb., kde je disk vystavem vyssim teplotam mivam problem se ctenim (posledni dobou prestavaji platit CRC soucty). Takze minimalne vliv teploty zde je...

Asi 40 procent disku s kolmym zapisem jsem jiz reklamoval kvuli vyskytu BB. 3-[

Zaznam tedy vydrzi dost, ale dle (nejen) mych zkusenosti jsem nucen zalohovat cele disky, protoze trvanlivost ne nizsi nez u optickych medii. Bud mam "velky pech", nebo to neni moc ruzove... :-(
V kazdem pripade pisu jen osobni zkusenosti, takze pokud ma nekdo jine, ja mu to vyvracet nebudu, ale me moc nepresvedci :puff:

Ja som ti vysvetlil ze preco netreba presuvat. Na disku su lowlevel udaje (a tusim dokonca aj firmware disku) ktory zapisal raz vyrobca a uz nikdy sa neprepisuju, vydrzia tam celu zivotnost disku. Ak by to slablo tak ako pises, tak by ten disk nenabehol (ak si uz videl HDD odideny tak ze klepe hlavicka pri zapnuti PC tak to je prave preto ze nevie precitat lowlevel info z platne, napr. kvoli vadnej hlave ale efekt by bol ten isty keby tie lowlevel data zoslabli). Takze z toho vyvodzujem ze ak tam vydrzi lowlevel info zapisane raz vyrobcom, tak vydrzia aj raz zapisane data, celu zivotnost disku. ... tolko moj osobny nazor.

Ak mas take problemy ako popisujes (CRC u dat) tak problem pravdepodobne nie je v HDD, keby HDD nevedel data precitat tak ti vyhlasi error, ale nemoze sa stat (resp. je to extremne nepravdepodobne) ze HDD precita nespravne data (HDD ma vlastne kontroly na spravnost dat a nepusti von nespravne data). Skor tam mas v tom PC chybu RAM alebo iny problem (pretaktovane PC apod) ktory sposobuje ze sa menia data ked putuju po zberniciach atd.
Ak moc casto reklamujes HDD tak bud sa ti prehrievaju alebo maju vibracie/narazy ked su zapnte apod., alebo vobec nie je problem v HDD ale uplne inde.

P.S. ja osobne mam aspon 10roznych diskov (vcetne novych s kolmym zapisom) a este som nevidel bad block ani CRC error. Naposledy som mal dlho (3 ci 4 roky) data na maxtore 80GB 3.5" jednoplatnovy (neviem ci uz mal kolmy zapis) ktore som len cital a ani sa ich nedotkol a po 3rokoch nebol s nimi problem ich vsetky precitat a skopirovat a instalovat z nich, zipy rozbalovat atd.
P.S. ale nekupujem si najnovsie 500GB 1TB disky, za prve nemam tolko dat a za druhe nepotrebujem sa srat s reklamaciou tak extremne zahustenych cinskych smejdov :-) teraz mam 160GB 2.5", zatial ide bez chyby :-)

No jasne, a ja psal, ze pokud jsou data jsou neustale na jednom miste, neslabnou, ale dojde-li casem k jejich prepisu, jsou ovlivneny silnym otiskem... Proto je vhodne ty data "soupat", aby tam nezustal prilis velky otisk. Data zapsana vyrobcem se nesoupou, tak tam prece nenastava problem.
V mem prvnim prispevku jsem to popsal spatne, myslel jsem citelnost po zapise na misto, kde predchozi data lezela prilis dlouho... moje chyba.

1) u CRC chyby na disku - cte to dlouho, po 6 minutach to hodi, ze nesouhlasi CRC a disk je v PIO rezimu. Hodnota ve SMARTu "Current Pending Sector" odpovida poctu necitelnych souboru (jedna se vzdy o ty same)... Po zjisteni dalsiho vadneho souctu, stoupla hodnota ve SMARTu. Mozna nahoda 8-)
Notebook nepretaktovavam. Chyba v ram neni - memtesty, orthose apod jsem sjizdel pred mesicem a po 5 hodinach OK. Chybne soucty se zacaly vyskytovat drive...

2) reklamovane disky maji 40 stupnu a zapisuji na ne pouze jednou za tyden zalohy, maji vlastni chladic, lezi na pevne podlozce aby se neprenasely vibrace z disku v PC. Takze odpracovano maji max. desitky hodin. Vibrace tam jiz byly od vyroby - nic extra. Jedna se o Seagate 7200.10. (jine BB nemaji a vibruji stejne krom nejnovejsich WD)

to s tym otiskom je IMHO blbost, magneticke pole sa casom nezvysuje ani nijak nevryje do platne, ci prepisujes data zapisane pred sekundou alebo pred 10rokmi otisk zostane rovnaky a nema ziaden efekt.

Ak to caka 5minut na jeden sektor (a prip. disk hodi do PIO) tak jasne disk je v haji, a ten CRC error ktory ti to v tom pripade hlasi je asi prave ta kontrola disku ktora nepustila vadne data von. Som mysle ze myslis CRC error u rozbalovania zipu apod.
Moze byt problem s tym NB a ulozenim disku v nom (moze byt na tak blbom mieste ze sa prehrieva aj ked ti disk vypisuje 40° (otazka je kde to disk mera), alebo je nejaky problem s tym NB, prenasas ho ked je zapnuty alebo co, alebo su tie toshiby ci seagate ci jake HDD nahouby :)

jak ten cas leti... otisky tam byly, v soucasnosti uz ne, ale drive to bylo. At zije IBM ]:)

Zde hodně záleží na velikosti a stáří, respektive na hustotě zápisu disku. Obecně čím menší disk tím je naděje na získání dat z přepsaných částí větší. Je to dáno velikostí oblasti kde jsou data uložena – u starších disků (cca do 8-10GB) bylo místo zápisu „větší“ a tím pádem byla data uložena i v bezprostředním okolí zapisované oblasti – přesnost nastavení hlav nebyla tak vysoká jako u dnešních disků. Tohoto jevu se využívá při čtení přepsaných dat. Bohužel u disků s kapacitami nad 15 GB je přesnost a hustota na takové úrovni, že nevznikají výše uvedené zbytkové zápisy. U současných disků je hustota natolik vysoká že by se při normální technologii magnetické domény vzájemně ovlivňovaly a časem by docházelo k samovolné ztrátě dat. Tomuto zabraňuje technologie „Pixie dust“ patentovaná IBM. Zjednodušeně jde o vrstvu sloučeniny ruthenia která je mezi substrátem plotny a datovou vrstvou. Tím se docílí vytvoření magnetického pole orientovaného vertikálně, čímž se částečně eliminuje ovlivňování domén v horizontálním směru.

Ach jo, jak ty znalosti zaostavaji :-[

PS: zapnuty ho neprenasim, je to Toshiba (pvni disk mel BB 3 mesice od koupe, druhy ma vadne CRC po 9 mesicich :.()

PS2: magneticke otisky nejsou blbost. Mag. pole ovlivnuje i okoli a zalezi na nosici, jak pusobi na okoli. pokud neco zapisu, prestavim domeny, tak ty pusobi na sve okoli. Pokud jsou prilis blizko sebe, zacnou ovlivnovat dalsi...

Ja viem co su otisky :-) ale nezavisia od toho ako dlho si tam tie data mal. To som pisal (citat pozornejsie). P.S. nejaky otisk asi zostane aj pri paralelnom zapise, ale nie vedla stopy ale na stope, nema to ale moc rusivy efekt.

... a to ovplyvnovanie suseda je prave eliminovane na taku uroven aby ti tam data vydrzali celu zivotnost disku (samozrejme nejake chyby nastavaju ale daju sa skorigovat apod). Inac najviac je IMHO ovplyvnovany sused pri zapisovani suseda, a nie ked len tak lezia data vedla seba, takze moc caste zapisovanie suseda by malo tie susedne data ovplyvnit IMHO este viac :-)

S tymi diskami si mal asi smolu (nahouby seria alebo co), alebo je nejak blbo ulozeny.

P.S. v kazdom pripade je dobre mat zalohu dolezitych veci aj napr. na DVD-RW a inom HDD, potom neni problem ked skape disk. Presuvat/znovuzapisovat data na HDD raz za rok alebo za par rokov kto chce kludne moze, nic tym nepokazi...

Ten prvni disk od Seagatu kupodivu slape dodnes (i kdyz ma jako jedinny jednu soucastku docela opalenou :-D Take cekam kdy se skape, ale zatim drzi. ) ]:)

Moc neznam technologii kolmeho zapisu, ale k ovlivnovani musi vzdy dojit. Samozrejme, ze jsou techniky, jak to omezit (takze se to ani nemusi projevit). Na druhou stranu miniaturizace muze byt cestou do pekel... S tim ovlivnenim pri zapisu souseda, to me ani nenapadlo :-?

Pro priblizeni bych dal: dam na stul kus syrecku (= zapis) ten pak nahradim rohlikem (=prepis). Bude rohlik smrdet po syrecku? Urcite, ale zalezi jak moc. Zalezi na case? Ano. Cim dele tam bude syrecek, tim vic pak rohlik bude smrdet (syrecek se casem "rozleva" do okoli). Domeny nejsou na disku izolovany, takze nejake ovlivnovani tu je urcite. Zalezi na schopnosti hlavy data precist (popripade pri zapise dostatecne prestavit). Jak pises, techniky tu jsou. Pokud vsak bude zaznamovy povrch spatne vyroben, cteni tim muze byt ovlivneno, protoze cas to muze ovlivnovat mnohem vice...

//edit: Sorry za to pitome srovnani, ale mam pocit, ze kazdy mluvime trochu o necem jinem.

PS: pokud si dobre vzpominam, IBM pri "pokusu" o uzivani ploten se sklem melo jako jeden z duvodu prenos mag. informace do okoli... to okoli pak ovlivnovalo novou informaci

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru