Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nelegálna stránka?

Zdravím, spolupracujem s rôznymi e-shopmi pomocou rôznych Affiliate programov atď... Vytvoril som si svoju stránku, kde si pomocou mňa môžu ľudia kupovať produkty. Skrátka klasika - niekto si objedná cezo-mňa produkt priamo na e-shope, a ja za to získam províziu. Tak som si založil svoju stránku, kde mám rôzne výhody, napr. VIP, že keď si ho ľudia aktivujú získajú zľavy atď... Pridal si ma na FB jeden človek, a vyčíta mi, že moja stránka je nelegálna. Môžete mi prosím napísať, ako mám "legalizovať" moju stránku? Totiž stránka funguje niečo ako inzerát. Takže tam nemám žiadne kontakty, nič. Akurát čo tam mám že ma ľudia môžu kontaktovať cez e-mail alebo Facebook. Takže sa vás pýtam, čo všetko musím mať uvedené na svojej stránke, aby mi nechodili podobné správy že moja stránka je nelegálna?

Je to teda niečo v podobe inzerátu. Niekto mi zaplatí, ja niekomu za to niečo dám.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ale ten zisk mi zabezpečuje ten e-shop, nie ja sám. Funguje to na zľave. Niekto si objedná za kataló…
Darkmin 31.03.2019 16:23
Darkmin
Kdo vystavi zakaznikovi fakturu? Ten e-shop? Pak zakaznik vlastne plati e-shopu a ne tobe, ty pro e-…
RedMaX 31.03.2019 17:01
RedMaX
Ale nie... práveže faktúry idú priamo zákazníkovi. Nie mne. A áno, je to tak, ako to píšeš. Ten záka…
Darkmin 31.03.2019 17:08
Darkmin
Nechápu, jaká částka je pak na faktuře - 470€ nebo 500€? Je to nějaké celé divné, eshop vystavuje fa…
jege 31.03.2019 19:06
jege
Faktura bude na 500E, ty zakaznik zaplati jemu a on si necha 30E a zbytek posle e-shopu. Pokud by pr…
RedMaX 31.03.2019 22:05
RedMaX
Já to stejně nechápu. On od zákazníka vybere 500€, ale zboží dostane od e-shopu. Ale fakturu dostane…
Prasak 31.03.2019 22:53
Prasak
Fakturu asi dostane zákazník od eshopu a na plnou částku. Spíše mi to připomíná různé platební systé…
jege 31.03.2019 23:43
jege
Ale e-shop přece musí mít doklad na 30€, které vyplatil jako provizi tomu našemu nepodnikateli. Buď…
L-Core 01.04.2019 07:28
L-Core
Ale nemusí, může mu to platit soukromě ze svého zisku a pokud je to pár desítek tisíc ročně, tak do… poslední
jege 01.04.2019 09:26
jege

Ale ten zisk mi zabezpečuje ten e-shop, nie ja sám. Funguje to na zľave. Niekto si objedná za katalógovú cenu, pošle mi na účet peniaze, a jemu to napr. strhne len polovucu, a ostatok je môj.

Príklad:

Niekto si kúpi počítač za 500€.
Automaticky sa aktivuje zľava, a PC stojí napr. 470€.
Osoba mi zaplatí normálne počítačovú cenu bez zľavy (takže 500€) a zvyšok mi zostáva.

Kdo vystavi zakaznikovi fakturu? Ten e-shop? Pak zakaznik vlastne plati e-shopu a ne tobe, ty pro e-shop jen vyberes penize. Jenze i tak ti e-shop dava nejakou provizi a uprimne nechapu, ze s tebou nema uzavrenou nejakou smlouvu, bud pro nej muzes pracovat na ICO nebo jako zamestnanec. To, ze ti dava e-shop penize na ruku je divny. Az vam na to vlitne financak, tak vam udeli pokutu oboum, jak e-shopu, tak tobe.

Doufam, ze faktury (uctenky) nevystavujes ty na sebe, protoze to uz je snad i na kriminal.

Ale nie... práveže faktúry idú priamo zákazníkovi. Nie mne. A áno, je to tak, ako to píšeš. Ten zákazník platí v podstate e-shopu, ja len propagujem produkty n e-shope.

Konkrétne zákazník zaplatí mne, ja zaplatenými € zaplatím e-shopu za produkty, ktoré si osoba vybrala.

Nechápu, jaká částka je pak na faktuře - 470€ nebo 500€? Je to nějaké celé divné, eshop vystavuje faktury na sebe, ale platby inkasuješ Ty, odečteš si provizi a zbytek předeš eshopu? jaký smysl má pro eshop vystavovat faktury na plnou částku a pokud to přesto dělá, proč se nehradí přímo eshopu s tím, že jednou za čas by Ti ty provize vyplatil najednou? Takhle by se to do určité částky dalo provozovat i bez ŽL, jelikož se při šikovném modelu soustavnost těžko prokáže.

Faktura bude na 500E, ty zakaznik zaplati jemu a on si necha 30E a zbytek posle e-shopu. Pokud by prisel financak, tak bude on i e-shop tvrdit, ze predal e-shopu celych 500E a propagaci dela jako fanousek e-shopu zadarmo, tudiz nepodnika. :-)

Tezko rict, jak to financak vyhodnoti, ja bych lajcky rekl, ze tam bude stejne problem s tim, ze bere od zakazniku penize. Tak muze to tak delat dal a doufat, ze ho zadny zakaznik nenahlasi, ale osobne bych do takoveho riskantniho podniku teda nesel. Bylo by myslim lepsi, kdyby zakaznik posilal penize e-shopu a ten mu potom poslal tu provizi uplne idealne ne na ucet, ale nejakym vic anonymnim zpusobem. Tam uz by to bylo jenom o tom, aby si to nejak poresil e-shop a ty penize mu ucetne nechybely, protoze dane musi platit z cele prijate castky 500E pred odectem ty neoficialni provize. Vubec ale nerozumim tomu, proc to ten eshop dela takovymto podivnym zpusobem. Ale treba jedou cernotu taky, fakt takhle obecne je tezko rict, jak nebezpecna ta situace je vzhledem k nejakemu moznemu postihu.

Já to stejně nechápu. On od zákazníka vybere 500€, ale zboží dostane od e-shopu. Ale fakturu dostane zákazník od koho a na kolik? I kdyby pak dostával od e-shopu provizi zpětně, tak stejně je to pravidelný příjem za protislužbu, v tomto případě propagaci a opět je to podnikání, tedy ŽL a platba daní.

Fakturu asi dostane zákazník od eshopu a na plnou částku. Spíše mi to připomíná různé platební systémy typu PayU a pod., které si při převodu zaplacené částky hned strhnou své poplatky. Ovšem na něco podobného asi musí být nějaké (polo) bankovní licence, vzájemné smlouvy a pod.

Při občasných kumulovaných provizích od eshopu by nemuselo být tak zjevné, že se jedná o soustavnou činnost, takže do určité částky by to šlo nedanit nebo aspoň nezařizovat ŽL nebo firmu.

Ale e-shop přece musí mít doklad na 30€, které vyplatil jako provizi tomu našemu nepodnikateli. Buď fakturu od něj, nebo nějaký "výkaz činnosti" podle uzavřené smlouvy, nebo cokoliv jiného. Určitě nebude stačit, že provizi vyplatili jakémusi chlápkovi na tanedční zábavě v Horní Dolní. Soustavnost z toho jasně vyplývá. A také z www stránek, které si chce pro tyto účely zřídit.

Jednoznačně to podnikání je, přes to nejede vlak. Nechápu, co furt řeší…

Ale nemusí, může mu to platit soukromě ze svého zisku a pokud je to pár desítek tisíc ročně, tak do 30.000 Kč (v ČR) se to zdaňovat nemusí. I oficiální platby do 30.000 Kč se zdaňovat nemusí, ale musí se jednat o příležitostní příjem, což by při kumulovaných platbách nemusel být takový problém to zakamuflovat: https://www.finance.cz/zpravy/finance/465988-jak-zdanit-prilezitostny-prijem/.

Ovšem takhle, jak to dělá teď, se pravidelnost a soustavnost prokáže velice rychle a jednoduše ...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru